v rubriki dogodki:
.. / / / 07.04.2003

Hoven Droven v Lokal Patriotu

V Petek, 11. aprila se bo ob 22. uri v Lokal Patriotu v Novem mestu predstavila švedska folk rock zasedba Hoven Droven. Švedski glasbeni posebenži, ki so nastali v pravi polovici devedestih. Za osnovo svojega glasbenega ustvarjanja so si vzeli predvsem švedske plesne oblike (polke, valčke in marše)

Kljub temu, da je vloga prvih mož v skupini dodeljena predvsem violinistu Kjell-Eriku Erikssonu (ki navdušuje tudi kot član tradicionalno zvenečih Triakel) in saksofonistu Jensu Comenu, je bil njen zvok dolgo časa trdo električen, pogosto že trdo rockerski. Taki sta njena druga plošča Grov iz leta 1996 in tretja More Happy Moments With (s hammond organistom) iz leta 1999.

Z novo ploščo Hippa je skupina izzvala tudi svoje rockerske privržence. Namesto pričakovanega rockerskega šusa je ponudila precej bolj umirjeno, polakustično inačico svojega videnja švedske glasbene tradicije in se z njo iz zakajenih rock in folk klubov napotila tudi v ugledne akademske koncertne dvorane. Z njo se je približala glasbeni živi meji, ki jo z druge strani že nekaj časa naskakujejo vedno bolj rockersko navdahnjeni tradicionalisti Vasen.

Hoven Droven so v prvi vrsti koncertna skupina, ki navdušujejo s humorjem in energijo. Vsako poletje se odpravijo na dolge turneje po ZDA in Kanadi, kjer so stalni gostje tamkajšnjih največjih folk festivalov in kjer redno izhajajo tudi ameriške inačice njihovih plošč. V Evropi se ob domači švedski klubski in festivalski sceni skupina najbolje počuti
prav v Sloveniji. Že leta 1997 se je spoprijateljila z organizatorji iz Cerknega, kjer je odigrala tudi takrat svoj najboljši koncert, nato pa leta 1999 navdušila na mariborskem Lentu in izolskem Mediteranu. Tokrat se iz Slovenije prvič podaja preko Kolpe, na odra v Zagreb in Sarajevo.

Za Lokal Patriot

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

Hoven Droven - thumbnail

Hoven Droven