v rubriki dogodki:
.. / / / 08.02.2005

Iztok Kovač: Woferl - osebno

V Cankarjevemu domu se nam od letošnjega februarja v okviru abonmaja Zarjavele trobente obeta 7 gledališko-plesnih dogodivščin, ki bodo premierno uprizorjene na naših odrih. Tako si bomo 11. in 12. februarja lahko ogledali prvo izmed predstav Woferl - osebno, v koreografiji Iztoka Kovača in produkciji En-Knapa.

Predstava je nastala v sklopu mednarodnih prireditev, s katerimi bo Evropa leta 2006 zaznamovala 250-letnico Mozartovega rojstva. Ponovitev 26. februarja v okviru 2. slovenskega plesnega festivala Gibanica, o katerem bomo v kratkem še podrobneje poročali.

Ideja predstave izvira iz razmisleka o Mozartu kot ikoni klasične glasbe. Pri tem so ustvarjalci predstave ob bližajoči se 250-letnici njegovega rojstva skušali prodreti izza njegove glasbe, ustaljenih dejstev in predstav o tem glasbenem mojstru. Eden glavnih navdihov nastajajoče predstave izhaja iz analiziranja Mozartove osebnosti, med drugim tudi njegove psihopatologije, ki navaja k razmišljanju o bližini genialnosti in "norosti". Mozart je namreč zapadel v občasna psihomanična stanja, ki so se pri njem artikulirala v obliki ciklotimičnih motenj.

To iztočnico koreograf Iztok Kovač prenese v plesni medij, gradi novo navidezno polje, v katerem poteze osebnih svetov plesalcev prepleta z vzporednicami, ki jih povezujejo z Mozartovim osebnim in družbenim svetom. Individualna razcepljenost vsakega od nastopajočih se znajde na presečišču kolektiva in medsebojne komunikacije, ki posamezniku ponuja različne odzive, od varnega zavetja do neodzivne gmote.

Duhovne razsežnosti Mozarta, njegove osebne značilnosti in ideali se vpisujejo v mrežo, ki jo na odru vzpostavlja šest plesalcev iz Argentine, s Švedske, iz Španije, s Slovaške in iz Slovenije.

Mednarodna plesna skupina En-Knap je bila ustanovljena leta 1993 v Leuvnu v Belgiji na pobudo koreografa skupine Iztoka Kovača. Leta 1994 se skupina odloči, da vzpostavi stalni sedež v Ljubljani in ustanovi neprofitni produkcijski zavod En-Knap (Zavod En-Knap Produkcija).

Od leta 1993 do 2004 je skupina ustvarila sledeče plesne predstave: Razširi krila (Slon nerodni) 1993, Struna in Želo - prvi dotik 1996, Zakonitosti Kobre 1997, Daleč od spečih Psov 1999, Emanatio Protei 2000, Popoln korak? 2001, HU DIE 2001, Met kocke 2003, S.K.I.N. 2003 ter kratke filme Narava Beso 1994, Vrtoglavi Ptič 1997, Dom Svobode 2000 in Krotilci Časa 2002. Leta 1998 je Iztok Kovač postavil Hamsin'98 z izraelsko plesno skupino Batsheva Dance Company, leta 2000 Mo/Ten/Tion s Physical Recall Dance Company iz Londona ter z južnokorejsko skupino LDP iz Seula leta 2002 Play on String in leta 2004 Endless.

Skupina sodeluje z umetniki iz različnih držav in redno organizira avdicije in delavnice v evropskih kulturnih prestolnicah, s svojimi predstavami in filmi v glavnem gostuje izven Slovenije, kjer so predstave in filmi doživeli več kot 400 ponovitev na večini pomembnejših mednarodnih plesnih odrih in številnih festivalih.

Koncept in koreografija: Iztok Kovač
Ustvarjalci in izvajalci: Valeria Garré, Alexander Gottfarb, Carmen Larraz, Marc de Pablo, Snježana Premuš, Milan Tomášik
Glasba: Tomaž Grom
Kinetična konstrukcija: Attila Csörg?
Oblikovanje luči: Jaka Šimenc
Dramaturgija: Katja Praznik
Kostumografija: Andreja Kovač
Produkcija: Zavod EN-KNAP
Koprodukcija: Cankarjev dom
Predstavo sta finančno podprla: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo in raziskovalno dejavnost

Priredil

David Ožura - avatar

David Ožura

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 44 člankov.