v rubriki dogodki:
.. / / / 24.09.2010 08:16

Urban & 4 v Cvetličarni odpira novo sezono

V petek, 25. 9. 2010 se v ljubljanski Cvetličarni obeta prvovrstni koncert reške rock zasedbe Urban & 4 s predskupino Morso. Damir Urban je eden najbolj prepričljivih avtorjev in pevcev s hrvaške glasbene rock scene in bo tudi tokrat pripravil eksplozivno koncertno retrospektivo pesmi z vseh samostojnih albumov kot tudi najboljših skladb iz časov, ko je še bil v skupini Laufer.

Ravno koncerti, ki so prežeti s posebno energijo in improvizacijo, ga ločujejo od večine hrvaških glasbenikov. Končno bomo tudi lahko slišali njegovo zadnjo ploščo Hello!, ki je bila izvrstno ocenjena in seveda številne uspešnice iz preteklosti!

Urban & 4

Damir Urban je v svojo glasbo vtkal prvine rocka, trip hopa in modernejših ritmov, skupaj z mogočnim vokalom. S svojimi energičnimi nastopi si je karizmatični reški pevec pridobil oboževalce ne le na Hrvaškem, ampak tudi v Sloveniji že v času, ko je bil član zasedbe Laufer, tako z njimi kot na samostojni poti pa požel številne glasbene nagrade.

Rock skupina Laufer je bila ustanovljena leta 1986 z Damirjem Urbanom v vlogi basista. Kmalu pa je Urban postal glavni vokal skupine, zaradi številnih menjav v zasedbi pa tudi pisec besedil in soavtor glasbe. Njihova pot do uspeha sicer ni bila bliskovita, so se pa v zgodovino hrvaške popularne glasbe zapisali kot eden najboljših hrvaških rock bendov.

Ko so leta 1996 Laufer prenehali z delovanjem, je Damir Urban okoli sebe zbral skupino prijateljev, poimenujejo se Urban & 4, s katerimi se je lotil solo albuma Otrovna kiša. Album je prinesel Urbanu nominacije za nagrado Porin v treh kategorijah: za najboljši video (»Nebo«), za najboljšo produkcijo in za najboljši posnetek albuma. Tik pred izidom prve plošče je Urban prejel tudi Porin za najboljše vokalno sodelovanje za pesem S dlana Boga pala si, ki jo je izvajal z reško skupino En Face, pa tudi nagrado medijev za najboljši rockovski vokal.

Leta 1998 je Urban & 4 pri založbi Croatia Records izdal album Žena-dijete, s katerim je spet osvojil Porina za najboljši rock album in najboljši album alternativne glasbe. Album je osvojil tudi kar nekaj hrvaških rockovskih nagrad Crni mačak. Poleg nagrad so vodilni hrvaški glasbeni kritiki njegov album proglasili tudi za enega izmed desetih najboljših albumov desetletja, nekateri celo trdijo, da je Žena-dijete prava mojstrovina.

Oktobra in novembra 2004 je Urban na Reki posnel in izdal svoj tretji album, ki nosi naslov Retro. Ob izidu je Urban izjavil, da to ni eden izmed tistih albumov, ki bi poskušali šokirati, temveč je iskren in enostaven. Tematski, izjemno osebni album z vrnitvijo k tršim rokovskim ritmom je razveselil vse ljubitelje dobre glasbe.

V času od plošče Retro je Urban s skupino 4 ogromno koncertiral in pripravljal ploščo z naslovom Hello!, ki jo je produciral Chris Athens (Coldplay, Erykah Badu, Beastie Boys, Johnny Cash) in je izšla lani. Plošča je prejela odlične ocene tako poslušalcev kot kritikov, ki jo uvrščajo med vrhunce Urbanove lirike, ki je od nekdaj slovela na njegovi intimni izpovedi in umetniški refleksiji vsakdana. Njegova ljubezenska podoživljanja in zvok so na tej plošči dosegli perfekcijo. Najbolj znani skladbi, za kateri je bil posnet tudi videospot sta Magnet in Hiroshima.

Poleg glasbe pa se je Urban ukvarjal tudi z igro (film Mondo Bobo; gledališka predstava Dama s kamelijama) in glasbo za gledališče predstave (Rock'nRoll, 1998) in balet noir (Torsija, 2004) ter se ukvarjal s slikarstvom. Urban je bil v letih 2004 – 2009 član sveta za novo kulturo medijev pri ministrstvu Republike Hrvaške. Osvojil je nagrado Zlatna koogla za najboljšega izvajalca, kar dokazuje, da je Urban & 4 najmočnejši prav na živih koncertnih nastopih.

Morso

Morso so razmeroma mlada zasedba doma iz hrvaške Reke, ki je nastala iz skupine Tha B Inside. Gre za glasbenike z veliko izkušnjami in znanjem, nekaj članov je igralo tudi pri Let 3 in kot spremljevalna skupina E.N.I. Z dvema enakovrednima vokaloma (ženski in moški) in svojim modernim zvokom v duhu časa ter s posluhom za trende na svetovni sceni, predstavljajo dobrodošlo dozo energije in novih idej na hrvaški rock sceni.

Glasba, ki jo ustvarjajo Morso je zelo zanimiva sinteza t.i. »retro eighties« rock zakladnice new wave-pop ter post-punk-rock zvokov, v katere vnašajo aktualne zvoke. K temu dodajajo Morso ščepec artizma, ki je občuten na slehernem koraku njihove glasbe. So perfekcionisti, ki ob ustvarjanju glasbe skrbijo tudi za skladnost njihove kostumografije, ko zavzamejo koncertni oder. Med reškimi skupinami nove generacije imajo Morso veliko podporo pri lokalni publiki, ki jih obožuje. Skupina je izdala svoj studijski prvenec »Izlog«, pod okriljem založbe Dallas.

www.myspace.com/urbanandfour
www.myspace.com/morsoband


CENA VSTOPNIC:
Predprodaja: 15 EUR
Na dan koncerta: 18 EUR

PREDPRODAJNA MESTA:
Hiša vstopnic (City Park), bencinski servisi Petrola, e-Študentski servisi, Europark (Maribor), Vstopnice.com - Ekopool Celje, blagajna Križank, Kompasove poslovalnice, LPP, Collegium, Alpetour, poslovalnice Big Banga, kioski 3DVA, blagajna Hale Tivoli ...

Internetna prodaja: www.eventim.si in www.vstopnice.com

Telefonska prodaja vstopnic: 01 42 05 000

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Urban & 4 - thumbnail

Urban & 4