v rubriki dogodki:
.. / / / 14.04.2004

Jason Forrest aka Donna Summer in Mr. Mrks v Ljubljani

V četrtek, 22.4., bosta v Channel Zero na Metelkovi nastopila Jason Forrest aka Donna Summer in Mr. Mrks. Če ste lani zamudili nastop kalifornijskega upornika in skrunilca vzorcev popularne kulture - gospodica Miguela Depedra alias Kid606-a -, imate tokrat novo priložnost, da se srečate še z enim producentom in DJ-em, ki buri duhove v svetu t.i. 'pop-bootleginga', cut'n'paste anarhizma in ropanja, oz. mutiranja znanih tem iz polpretekle zgodovine popularne godbe.

Vsestranski newyorški agitator Jason Forrest se je namreč dolga leta skrival za imenom legendarne disko dive, a pred časom zaradi pravno-zakonskih razlogov in naraščajoče popularnosti dotičnemu psevdonimu dodal še svoje pravo ime. Saj veste - kršilci avtorskih pravic, ki prilezejo iz podzemlja k širsemu ušesju poslušalcev, se lahko kaj hitro znajdejo v primežu odvetnikov in korporativne Amerike, ki bi jim brez slabe vesti zaračunala prav vsako sekundo njihovih nečednih poslov. Samo spomnimo se npr. kultnih Negativland in njihovega skrunjenja pop ikon U2, pa vam bo vse jasno. Prav omenjena zasedba pa je poleg Kid606-a, Wobblyja (še eden od neuravnovesenih mutantov razvpite zalozbe Tigerbeat6) in Johna Oswalda najbližja referenca kreativnih idej, ki označujejo delo Jasona Forresta. Tudi on namreč svojo ponorelo, energično, zabavno in plesno godbo gradi izključno iz zvočnih vzorcev znanih tem in hitov, ki so zmanipulirani in obdelani do skorajšnje nerazpoznavnosti, pa čeprav včasih določen del že kar kriči po prepoznavanju originalnega vira.A če so omenjeni sorodni ustvarjalci iz popularne kulture vedno znova kreirali parodije in črnohumorne satire, pa Forrest poudarja, da je pri svojih miksih resnega obraza in gradi na ljubezni do svojih vplivov. Če boste namrec v njegovem komadu zaslišali kitarski rif kaksnih Van Halen vedite, da ga je tja postavil izključno zato, ker ga obožuje in pika. In pazi - v središču njegovega zanimanja niso le Van Halen, ampak tudi Pink Floyd, Iron Maiden, The Cure, Led Zeppelin, Queen, Michael Jackson, Earth Wind & Fire, King Crimson, CCR in še mnogi drugi. A celota ne bazira le na redefiniranju pop idolov, ampak tudi na disco ritmu, ponoreli gabbi, čistemu hrupu, drill'n'bassu, ceneni elektroniki, elektru in tehnoidnosti.

če vse našteto združite, boste namreč še najbliže tistemu, kar Jason Forrest ponuja tako na svojih koncertnih nastopih kot na nosilcih zvoka, ki jih je do danes izdal že za take zalozbe kot so Tigerbeat6, Brooklyn Beats, Irritant in Sonig, za katero bo v kratkem izdal svojo novo dolgometražno ploščo zgovornega naslova The Unrelenting Songs Of The 1979 Post Disco Crash. Omeniti pa velja vsaj se njegovo radijsko oddajo Advanced D&D na postaji WFMU iz New Jerseya, ki je bržkone pripomogla k okrepitvi njegove reputacije, saj preko nje raziskuje vezno linijo med - kot pravi sam - breakcorom, elektro-akustiko, death metalom, umazanim diskom 70-ih in surovim satanizmom, redno pa gosti tudi različne DJ-e - med drugimi je v njegovi oddaji nastopil tudi že pri nas videni DJ/Rupture.

 - thumbnail