v rubriki dogodki:
.. / / / 05.02.2010 13:23

Chris Eckman s skupino v Mariboru

Chris Eckman in The Last Side of the Mountain Band bodo v soboto, 6. februarja, predstavili uglasbitev poezije Daneta Zajca v mariborskem klubu KGB.

Glasbenik iz Seattla, ki že nekaj let živi in ustvarja v Sloveniji, sicer pa bolj znan kot "frontman" uveljavljene ameriške zasedbe The Walkabouts.

Svoj prvi samostojni album "A Janela" je Chris izdal leta 1999 na Portugalskem, kjer je takrat prebival. Leta 2002 se je preselil v Ljubljano, kjer je dve leti kasneje izdal drugi samostojni album z naslovom "Black Field", leto kasneje, 2005, pa instrumentalni album "Novi Svet" z glasbo, ki je bila napisana za istoimensko televizijsko nadaljevanko v režiji Maje Weiss.
V zadnjem času je Chris Eckman prispeval glasbo za film Dar Fur: vojna za vodo (2008), celovečerni dokumentarec Maje Weiss in Toma Križnarja, ki je bil premierno predstavljen na filmskem festivalu v Cannesu. Njegov najnovejši projekt je album "The Last Side of the Mountain", uglasbene pesmi Daneta Zajca v angleškem prevodu.

Chris Eckman je v svoji karieri sodeloval s številnimi glasbeniki, s katerimi je ustvarjal naslednje projekte: Dirtmusic, Chris & Carla, Steve Wynn & The Dragon Bridge Orchestra, Willard Grant Conspiracy (z zasedbo je posnel številne albume in se jim pred kratkim pridružil kot kitarist na turneji), The Strange (sodelovanje s hrvaško zasedbo The Bambi Molesters), Host (duo z ALom Delonerjem) in The Frictions (nov projekt z glasbeniki iz zasedb Hic et Nunc in Kamerad Krivatoff).
Chris je kot producent ali koproducent sodeloval pri več kot 20 albumih, med drugim tudi s slovensko glasbeno legendo Vladom Kreslinom.
Album The Last Side of the Mountain Band prinaša enajst uglasbenih angleških prevodov pesmi slovenskega pesnika Daneta Zajca, čigar poezija je, kot pravi Chris sam, že ko jo je prvič prebral zazvenela kot glasba (v angleščini 'songs' in ne 'poems', kar je navdahnilo tudi podnaslov albuma) in besede so kar klicale po tem, da se k njim zapišejo in zaigrajo še note in akordi.
Poleg osnovne zasedbe - Chrisa Eckmana ter Žige Goloba in Blaža Celarca - so pri nastanku albuma sodelovali tudi člani zasedbe Hic et Nunc, priznana poljska vokalistka Anita Lipnicka, kultni ameriški roker Steve Wynn, slovenska vokalna skupina Čarnice in komorni orkester Apollon.
Album The Last Side of the Mountain Band je večletni projekt, posnet v Ljubljani in Pragi, ki je plod sodelovanja Chrisa Eckmana z različnimi prevajalci, glasbeniki in dediči Zajčeve pesniške zapuščine.

Uglasbeno poezijo Dantea Zajca na koncertu izvajajo:
Chris Eckman (kitara, vokal), Žiga Golob (kontrabas), Blaž Celarec (bobni), Polona Janežič (klaviature), Bernard Kogovšek (električna kitara).

Za klub KGB

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

chris Eckman /vir: myspace.com/chriseckmanmusic - thumbnail

chris Eckman /vir: myspace.com/chriseckmanmusic