v rubriki dogodki:
.. / / / 28.04.2000

Jethro Tull prihajajo v Ljubljano

V četrtek, 11.5. prihajajo v ljubljansko Halo Tivoli angleške glasbene legende Jethro Tull. Skupina deluje že več kot trideset let in je vse do danes uspela obdržati svoj krog poslušalcev, ki jim še vedno polni koncertne dvorane po vsem svetu. Čeprav se je od dalnjega leta 1967, ko so Jethro Tull izdali svoj prvenec "This Was" zasedba že velikokrat spremenila, pa od prvega dne in do danes vodilno vlogo v bendu igra avtor skladb, pevec in multi-inštrumentalist Ian Anderson, ki se ga je prijelo kar ime "oče skupine."

V svoji dolgoletni karieri so Jethro Tull izdali že več kot dvajset studijskih albumov. Glasba na njihovih albumih se je tekom let močno spreminjala. V začetku kariere so bili Tulli precej blues in jazz orientirani, potem so prešli na kitarski rock, konec sedemdesetih na akustično glasbo in v sredini osemdesetih celo na elektronsko. Vseskozi je imela glasba Jethro Tull močan prizvok keltske, angleške folk glasbe. Tako je Andersonova flavta postala zaščiten znak (in zvok) skupine. Jethro Tull so v svoji karieri prodali več deset milijonov albumov po vsem svetu, naj omenimo le nekaj najbolj odmevnih: "Stand Up" (1969), "Benefit" ( 1970), pa "Aqualung" z znamenito "Locomotive Breath" (1971), "Thick As A Brick" (1972), "Warchild" leta 1974, katero so zatem predstavili tudi na koncertu v Hali Tivoli istega leta, "Songs From Wood" (1977), "Heavy Horses" (1978) itd...

V skupini je pet članov, od najbolj zloglasne in uspešne zasedbe je poleg Andersona tu še kitarist Martin Barre. Lansko leto je skupina izdala enega svojih najboljših albumov v zadnjih dvajsetih letih "J-Tull Dot Com," ki ga bo predstavila tudi na ljubljanskem koncertu, ob tem pa lahko pričakujemo obilo starejših hitov skupine, ki je lansko leto doživela novo ustvarjalno pomlad... Zadeve vsekakor ne gre zamuditi...!

Jure Plahutnik - avatar

Jure Plahutnik

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 28.04.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 16 člankov.