v rubriki dogodki:
.. / / / 03.05.2005

Joe Cocker prihaja v Ljubljano

Legendarni pevec Joe Cocker bo v nedeljo, 22. maja 2005 nastopil v ljubljanski Hali Tivoli. Lastnik enega najznačilnejših glasov v zakladnici rock zgodovine se bo slovenski publiki vnovič predstavil v okviru evropske turneje, na kateri predstavlja svoj zadnji album Heart & Soul.

Na nedavnem pogovoru s slovenskimi mediji v Muenchnu je Joe Cocker dejal:" Veselim se vnovičnega nastopa pred slovensko publiko. Na turneji Heart & Soul predstavljamo skupaj s skupino 21 pesmi in skoraj dve uri dolg program. Med pesmimi je mogoče najti stare hite in novejše uspešnice, zagotovo pa vas čaka tudi kakšno presenečenje...
Joe Cocker je v splošno svetovno zavest vstopil z nastopom na festivalu Woodstock, kjer je množica obnemela nad svojevrstno izvedbo pesmi With A Little Help From My Friends skupine The Beatles. Z omenjeno priredbo je najprej osvojil občinstvo v Veliki Britaniji, raskav glas neverjetnih razsežnosti pa je pred pol milijona ljudi dosegel in osvojil tudi tako ameriške glasbene sladokusce, kot povprečne odjemalce popularne kulture.
V kar štirideset let trajajoči karieri je Joe prehodil tipično pot rock zvezde. Od neverjetnega uspeha ob koncu šestdesetih let, preko težav z alkoholom v sedemdesetih, do uspešnega in plodnega nadaljevanja glasbene poti, ki ga je napovedala romantična balada You Are So Beautiful. V osemdesetih in devetdesetih je nadaljeval z uspešno glasbeno kariero, ki traja še danes.

Z njegove zadnje plošče Heart & Soul so se v srca poslušalcev že zasidrale izvrstne interpretacije skladb Chain Of Fools, One, I Who Have Nothing, ena najpogosteje predvajanih skladb I Put A Spell On You, Lennonova Jealous Guy in za zaključek plošče Everybody Hurts.
Pred ljubljanskim nastopom Joeja Cockerja bo na odru Hale Tivoli nastopila ameriška glasbenica Jonatha Brooke, ki je v teh dneh izdala svoj četrti album z naslovom Back In The Circus. Priznana ameriška folk glasbenica je na sceni prisotna od začetka devetdesetih. Z leti ji je uspelo razviti prepoznavno glasbeno govorico, ki jo zaznamuje čustveni in rahlo melanholični pristop ter pevkin izraziti vokal.
O svojem zadnjem albumu pravi: "Prepričana sem, da gre za najintimnejši, celovit in odkrit album do sedaj. Vsak album je zgodba zase in na to zgodbo sem prav zares ponosna...
Tokratni koncert Joeja Cockerja v Hali Tivoli bo četrti v Sloveniji. Domači glasbeni odjemalci že vedo, da so njegovi koncerti enkratno glasbeno doživetje, ki ustrezno dopolnjujejo studijski material. Zavedajo se tudi da je silna redkost v živo videti prekaljenega glasbenega mačka, ki bi v svojem repertoarju premogel toliko glasbenih klasik.
Majski koncert Joeja Cockerja bo enkraten sprehod po svetovni glasbeni zapuščini in eden vidnejših glasbenih dogodkov v Sloveniji letos.

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Joe Cocker - thumbnail

Joe Cocker