v rubriki dogodki:
.. / / / 11.02.2009 06:56

Greg Wilson, Guillaume & Goutu Dumonts v K4

Tretji dogodek v seriji Dance & Disorder glasbenih ukan na valentinov predvečer (13.2.2009) predstavlja izumitelja elektrofunka in kralja northern-soula Grega Wilsona ter Guillaume & The Coutu Dumonts – kanadskega čudežnega dečka in zastavonošo novega techfunk-housa!

Dance & Disorder Double Trouble

(deep, house, nudisko, elektrofunk)

Greg Wilson (Tirk, 20:20 Vision / VB)
Guillaume & Goutu Dumonts – Live! (Circus Company /CAN)
Roja & Fedja (IntoSomethinG)
Mique (Multipraktik)
Dulash Der DJ (ScienceOfUSe)

Video: Fšk & Multipraktik crew

Ker je Greg Wilson eden prvih široko prepoznavnih klubskih DJev in celo prvi, ki je na britanski televiziji v živo miksal dve plošči, se pri njegovih najavah in recenzijah le stežka izognemo prebiranju pridevka "legendaren". Bil je ena najpomembnješih sil popularizacije razburljivih novih zvokov glasbenikov, kot so Afrika Baambaataa in D-Train, ki so se takrat začeli porajati v ZDA.

Leta 1983 (!) je postal rezident v znameniti manchesterski Haciendi. Če ne bi zvenelo kot žaljivka, bi njegov slog lahko opisali tudi z besedo "muzejski", saj Greg na svoje nastope ne nosi le velike zaloge novih in prekleto starih plošč, temveč tudi za več kot 60kg magnetofonov in pripadajočih trakov, ki jih mojstrsko prireja in uporablja za ustvarjanje posebnih učinkov in drugih analognih didžejevsko-studijskih tehnik.

Prav zato Wilsonova gostovanja po svetovnih klubih niso le simbolno mesto sproščanja in nostalgičnega obujanja začetkov preboja elektronske glasbe, temveč polnokrvna glasbena lekcija, v kateri se zlivata glasbena preteklost in sedanjost.

Greg je kralj editov, neizdanih mini remiksov že izdanih komadov, ki jih na svojevrsten način predeluje. Danes vodi tudi spletno stran (electrofunkroots.co.uk), ki arhivira dokumente iz obdobja vzpona elektrodiska in diskofunka, ter je ponovno eden najbolj iskanih svetovnih didžejev, tudi po zaslugi neverjetnega producentskega udejstvovanja v zadnjih letih in ponovnega vzpona diska/nudiska - glasbenih slogov, s katerimi je začel svojo kariero.

Več:
www.myspace.com/djgregwilson
www.electrofunkroots.co.uk

Montrealski Guillaume & Coutu Dumont je na površje svetovne deep/tech/funk house scene priplaval pred dvema letoma z albumom Face À L'est. Preden je začel s študijem elektroakustične glasbene produkcije, je igral kot bobnar v funk bendih ter študiral latino in klasična tolkala.

Vmes je eksperimentiral v sodobni jazz formaciji iks, s katero je izdal dva albuma, se drajsal po Senegalu in nabiral inspiracijo za nadaljnja produkcijska izražanja. Po vrnitvi je pričel z mnogomi elektronskimi sodelovanji in projekti, kot so Egg, Luci, Chic Miniature, Flabbergast ter izdajami na založbah, kot so Mutek, Karat, Floppy Funk, Morris Audio...

Zadnja tri leta deluje izključno solo. Producira, remiksa in v živo nastopa pod imenom Guillaume & The Coutu Dumonts. V produkcijah in posledično live nastopih je moč slišati vpliv jazza, funka, swinga in močan poudarek na ritmičnosti tolkal. Slogovno bi ga lahko uvrstili med Henrika Schwarza in Noze, sam pa pravi, da se ne želi predalčkati in da je njegova misija le skrajno plesni »ham bone funk« groove. Mnogi ga označujejo za eno večjih live atrakcij, pričakujte pa obilico neizdanih remiksov, editov in avantgardnih Dance & Disorder poslastic.

Več:
www.myspace.com/guillaumethecoutudumonts  
www.cynbookings.com/?p=20#artistaudio

Vstop:
Do 24h: 7 €
Letak, študent: 10 €
Ostali: 12 €

Za K4 in Dance & Disorder objavil

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Dance & Disorder predstavlja: Greg Wilson, Guillaume & Coutu Dumonts - thumbnail

Dance & Disorder predstavlja: Greg Wilson, Guillaume & Coutu Dumonts