v rubriki dogodki:
.. / / / 24.03.2003

King Khan & His Sensation Shrines v KUDu

Nekateri mu pravijo maharadža soula, drugi boter vudu soula, in celo Mohamed Ali r'n'bluesa, njegovo pravo ime pa je King Khan in rodil se je kot potomec indijskih staršev v Kanadi. 26.3. bo gostoval v ljubljanskem KUDu France Prešeren.

Mirne duše lahko zapišemo, da ima King Khan glasbo, pa tudi norost že v krvi. Eden od njegovih starih staršev dedov je bil znan virtuoz na sitarju, pa tudi zasvojen z opijem, nekakšen Johnny Thunders na sitarju, drugi ded pa lovec na kače. King Khan se je rodil pred približno četrt stoletja v Montrealu v Kanadi. Zaradi nesporazumov s svojim tiranskim očetom je že v zgodnjih najstniških letih pogosto begal od doma in se pri sedemnajstih do končno odselil od doma ter pričel žurersko in razvratno rokenrol življenje.

Spemenil si je ime v Black Snake in se pridružil legendarnim punkerjem Spaceshits. Z njimi je posnel kar nekaj plošč za Sympathy For the Record Industry, potem pa jih je na eni izmed evropskih turnej zapustil in zaradi nekega dekleta s katerim se je zapletel ostal v Nemčiji. Leta 1999 je okoli sebe je zbral osem odštekanih punk in soul fanatikov in z njimi kot King Khan & His Sensational Shrines po kratkem postopku odprl novo stran v zgodovini soula - brez prizivanja vseh svetnikov in slinjenja o angelih in bogu, je dokazal, da ima soul v krvi, tako kot ima npr. Hasil Atkins rokenrol.

Leta 1999 so za nemško založbo Sounds of Subterrania izdali svojo prvo ploščo, 10-inčer Spread Your Love Like Peanut Butter in leto dni kasneje 7- inčer Torture za Kunta Kinte Records (Nemčija). V letu 2001 so se s svoje diskografskim udejstvovanjem preseli v Švico in za založbo Voodoo Rhythm Records, ki jo vodi legendarni Reverend Beat Man (tudi član garažarjev Monsters, v Ljubljani pa je gostoval pred dvemi leti kot del mednarodne odprave Electric Circus Caravan). Z Reverend Beat Manom so najprej posneli skupno ploščo (split single), kmalu za tem pa še album z naslovom Three Hairs And You're Mine

King Khan s svojo udarno osemčlansko glasbeno spremljavo z odlično pihalno sekcijo (trobenta, saksofon, trombon), orglami, basom, kitaro in tolkali ustvarja bombastično mešanico soula, r'n'r bluesa in rocka, ki ji v dosedanji glasbeni zgodovini težko najdemo pravo primerjavo (čeprav se pri poslušanju King Khana & His Sensational Shrines sama po sebi vsiljujejo imena kot so James Brown ali Screamin' Jay Hawkins).

Njihovi živi nastopi, obogateni še s scensko plesnimi ekshibicijami Bamboorelle (tudi Kitty Atomic ali Miss Japan Beautiful) in Tarzana - Človeka iz džungle, tako da je norišnica na odru in med publiko, popolna.

Za KUD in FV

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

King Khan & His Sensational Shrines - thumbnail

King Khan & His Sensational Shrines