v rubriki dogodki:
.. / / / 10.05.2002

"King of the Bongo" Manu Chao v Ljubljani!

King of the bongo, je v svetu legenda že mnoga leta. Chao je bil v letih od 1987 do 1994 vokalist francoske etno-punk-rock skupine Mano Negra, ki je vase zlila južnoameriške ritme, garažni zvok zgodnjega britanskega punka in latino rocka, ter sproducirala briljantne glasbene dosežke, ki še danes prežemajo zvoke Mana Chaa, takrat pa so se borili za primat na odru z Les Negresses Vertes.

Glavni solistični bum je Manu Chao dosegel s svojim predzadnjim albumom Clandestino (1998), ki je posvečen Mehiškim antiglobal borcem zapatistom in legendarnemu uporniku subkomandantu Marcosu. Na tronu se je dokončno utrdil z zadnjo plato Proxima Estacion: Esperanza (2001) in novim singlom Me gustas tu. Clandestino se je prodal v več kot treh milijonih izvodov, Chao pa je hkrati postal pozitivna politična no-global ikona.

Glede na to, da sta oba albuma takorekoč identična, je itak vedel, da kaj dosti ne more zajebati - če je bil hit prvič, bo tudi drugič! Inspiracijo za svoja multietnična glasbena potovanja črpa iz mnogih glasbenih poznanstev po vsem svetu, od punka do flamenka, od Severne Afrike do Kube, od Peruja do Konga. Najpomembneje pa je, da nas Manu Chao zlahka prepriča v to, da lahko mehka glasba še vedno močno zareže in da obstajajo stvari, ki niso naprodaj.

S svojo skupino Radio Bemba prihaja odigrat nekaj udobne muzike v Ljubljanske Križanke 30. Maja 2002.

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

Manu Chao - thumbnail

Manu Chao