v rubriki dogodki:
.. / / / 06.09.2004

Koncertni maraton pred Klubskim maratonom

V četrtek, 16.,septembra, se bodo v sklopu letošnjega Klubskega maratona prvič zatresla klubska tla. V posebnem večeru, ki ga imenujemo Koncertni maraton in je namenjen izvajalcem, ki jim je za las ušla maratonska turneja po slovenskih klubih.

Oder kluba Channel Zero v Metelkova mestu (Ljubljana) bodo zasedli Polis Korps iz Ormoža, Plueg iz Beltincev, člani Prekmurje Noise Conspiracy s partizanskim imenom Štefan Kovač - Marko Banda in ljubljanski elektronik Luka Prinčič aka Luke The Wizard.

Iz beltinške Ambasade Štefana Kovača - Marka vstopajo v drobovje slovenske kure štirje poslanci zvočno opozicijske stranke proti Prekmurje Noise Conspiracy, ki so si nadeli ime po lokalnem partizanskem junaku Štefanu Kovaču ? Marku ali krajše: ŠKM banda. Razigrano, žgečkljivo veseljačenje mestoma trgajo z nojzerskimi izbruhi, ki daje globino funky jazzovski lahkotnosti postrockovskih zamikov. Dinamična in premišljena struktura njihovih glasbenih prijemov se tako po svoje upira tako introvertiranim ravnicam njihovega okolja, kot tudi stereotipni ujetosti panonskega duha v predvidljive miselne vzorce, ki bi jih povprečen Slovenec lahko primerjal tudi z literarno monotonostjo Miška Kranjca. Face gverilskih ambasadorjev je možno občasno opaziti tudi ob prekmurskem ?Kristušu? ali ?koudišu? (odvisno od situacije) Daniju Kavašu, ko ga spremljajo pod imenom Razigrani Ščegetavčki. Še en prekmurski upor ali zarota - kakor kdo hoče.

Letošnji podmladek prekmurske underground scene se tokrat pojavlja v obliki Plueg, benda, v katerega so pribežali člani že uveljavljenih okoliških skupin, v iskanju zavetja glasbene kreativnosti. Prepletajoči kitari ustvarjata zasanjano melanholičnost, ki se na trenutke prelomi v težko, rjovečo ter depresivno godbo. Slednja bend uvršča nekam na obrobje modernega hardkora, od koder pa si na račun preproste igrivosti privoščijo tudi potovanje v medžanrske glasbene vode.

Luka Prinčič je eden od originalov ljubljanske breakbeatniške scene. Večina ljubiteljev elektronske glasbe ga bo spoznala kot avtorja radijske oddaje Elektroblef, ki je med prvimi v Sloveniji preko valov Radia Študent predstavljala lomljene ritme, njegove "zapečene" cedejke so se tako namnožile, da jih niti več ne štejemo, že od nekdaj pa ga videvamo tudi za gramofoni kluba K4, kjer je bil s kolektivom Happy Generated People lep čas praktično del inventarja. Njegovih sinonimov DJ Nova in Nova Viator skorajda ne moremo spregledati, še posebej ko gre za hitre, razbijaške didžejske sete, medtem ko pod imenom Luke The Wizard ustvarja bolj sofisticirane in kompleksne ritmične konstrukte, ki jih bo predstavil tudi na svojem tokratnem nastopu. Asociacije z angleškimi Autechre in Plaid se ponujajo kar same od sebe, čeprav Prinčič za svojo specifično produkcijo trdi, da bi kot Nova Viator na plesiščih najraje vrtel Luke The Wizarda, muzika pa bi se še vedno imenovala breakbeat. Sicer pa ga zadnje čase pod imenom Loosebot redno zasledimo tudi na intimnejših, polakademskih dogodkih v Moderni galeriji in ŠKUC-u, kjer je denimo nastopal z Borutom Savskim. Nad abstraktnimi elektroakustičnimi in noise eksperimenti se je navdušil med študijem v Londonu in s tem le še razširil svoj eklektični žanrski domet.

Izpod okrilja Unterhunda prihajajo v naročje Koncertnega maratona Radia Študent z ormoškega konca vsem dobro poznani Polis korps, tamkajšnje hardrock legende, ki bolj kot kak resen, ambiciozen glasbeni projekt izpadejo kot pljunek v obraz pocukrani, mainstream glasbeni sceni. Ob piljenju kitarskih melodij, ki gredo vsakomur hitro v uho, ne manjka petja, hm, dretja, začinjenega s humornimi, od žlahtne kapljice navdihnjenimi besedili. Polis korps so vsekakor bend, ki zna zabavati in nam vedno znova dokazuje, da ?Orjimož je oh yeah mož!?.

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.