v rubriki dogodki:
.. / / / 10.05.2004

Jazz Cerkno 04!

Jazzarji bodo spet romarji postali! Med 20. in 22. majem 2004 se bo znova romalo v Cerkno na IX. mednarodni festival JAZZ CERKNO '04, v (o)kraj, kjer se bodo že devetič zapored na mednarodnem jazzovskem festivalu stekale poti nekaterih najopaznejših svetovnih in domačih jazzovskih in objazzovskih junakov.

V čast nam je, da imamo že leto dni pred jubilejnim, desetim cerkljanskim jazzovskim snidenjem praznično bogat in raznovrsten program, saj bodo našo grapo obiskali vesoljno znani muzičisti, kot so Carlo Actis Dato, Ken Vandermark in Bobby Previte (z zasedbama slednjih dveh pa med drugim pridejo še Wayne Horwitz, Steve Swallow, Pale Nilssen-Love in Nate McBride), prihajajoča, sveža in - najpomembneje ? pri nas še ne slišana imena, kakršna so francoska zasedba Collectif Slang, Seth iz Makedonije ali romunski pianist Harry Tavitian, ter predstavniki domačih novoglasbenih sil v obličjih zasedb Bast in Funtango ter saksofonista Andreja Čoparja (Kapela La Chatellier).
Naj vam še prišepnemo, da se bo pri nas po uspešnem lanskem nastopu spet inkarniral neugnani dobri doktor električnih grabelj Eugene Chadbourne, ki bo najbrž zganjal kakšne norčije na sessionih (in morda tudi na nenapovedanih nastopih). Da ne omenjamo dveh žurerskih druščin, ki bosta skrbeli za dobro razpoloženje: cerkljanski Kar Češ Brass Band in primorsko/mednarodno brass zasedbo Dej š?en litro. Tako kot vedno, tudi letos prirejamo obfestivalske dogodke ? fotografsko razstavo Iztoka Zupana, tolkalsko delavnico Blaža Celarca, vrvež na odru pa bodo spet opazovale skulpture kiparja Dušana Gerlice iz njegove instalacije Bella Dona Cherry.
V Cerknu smo svetovljani, zato bo na "Starem placu" jazz spregovoril v različnih, takorekoč vseh (ne)mogočih jezikih. Pa tukaj ne merimo le na pestra geografska ozadja gostujočih glasbenikov, pač pa toliko bolj na različne glasbene govorice, ki se jih poslužujejo v želji, da se njihova muzika zlije tudi v vaš sluhovod ? free jazz, tradicionalne godbe, eklektični hibrid elektronike in akustike, drum and bass, tango, improvizirane muzike...
Z upanjem, da se bomo ponovno družili v Cerknem ob jazzu in kalamarih, vas vabimo na festival z željo, da se boste pri nas odlično počutli ter užili obilno porcijo glasbenih in drugih užitkov!

Dodatne informacije glede programa so vam na voljo na tejle cerkljanski povezavi!

Za Jazz Cerkno

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

Bobby Previte - thumbnail

Bobby Previte