v rubriki dogodki:
.. / / / 20.08.2003

Kosta na festivalu Sanje

V okviru festivala Sanje ob tramvaju na Kongresnem trgu bo v četrtek 21.8. nastopil Kosta, za ogrevanje publike pa bo s kratkim nastopom poskrbel edini slovenski true brutal duo Sadžama.

Mc Kosta (Kosta Štok), rojen na Ptuju, že od rojstva živi v Ljubljani, kjer je leta 1998/1999 maturiral na Gimnaziji Šentvid. Sedaj je študent FF, smer arheologija.

Glasbeno izobrazbo pridobiva že od 1. razreda osnovne šole, ko se je vpisal v glasbeno šolo. Nižjo glasbeno šolo (6 let) je zaključil s saksofonom, pred tem pa je tri leta hodil k pouku blokflavte. Prihod na gimnazijo (leto 1994) ter MTV-jev val nove generacije sta ga seznanila s takrat pri nas dokaj nerazvito glasbeno smerjo, z rapom. Majhen trg in majhno povpraševanje po tovrstnem glasbenem stilu sta mladim nadobudnežem ponujala le malo
literature in glasbene opremljenosti. Vsak se je moral znajti po svojih najboljših močeh. Ponavadi je bilo to presnemavanje kaset, romanje CD-jev iz roke v roko ter prebiranje revij ameriškega porekla (Vibe, The Source, Rap Pages...).

Večji premiki so se pričeli dogajati leta 1998, ko je še z dvema prijateljema (Boris, Brodii ) začel pisati svoja prva besedila. Uspešno sodelovanje je privedlo do ustanovitve rap skupine Anonimni (1998). Anonimni so imeli nastope po vsej Sloveniji. Vrhunec je bila uvrstitev na prvo slovensko hip - hop kompilacijo 5" MINUTES OF FAME ali ZA NARODOV BLAGOR (Radyoy ). V istem obdobju so na OFF ROCKU (199 ), nastopili s skupino Jungle Star Communitee (Monkibo records). Sledil je tudi nastop v glasbeni oddaji Pomp, kjer so nastopili skupaj z Elvis Jackson.

OFF ROCK je bil, poleg dobrega sprejetja publike in kritičnih ušes, tudi Kostina odskočna deska v klubski svet drum'n'bassa. Z DJ Van Alecom ( bivši član Monkiba, seda ima svojo skupino:j Drumwise - www.drumwise.com) je začel nastopati kot Mc Kosta. Nastopi so se vrstili po vsej Sloveniji (Bruc millennium, Žalska noč, Future massive, Kranj, Maribor, K4, MetelKovač) kot tudi onkraj meja (Zagreb, Sarajevo). Ker drum'n'bass v celoti ni izpolnil Kostinih pričakovanj, se je odločil združiti vplive obeh glasbeni zvrsti. S pomočjo Markofa (Monkibo) sta spojila hip - hop beat z drum'n'bass break elementi, v vibracijo, v kateri Kosta najbolje sprosti svoje misli v besede.

Kosta je s svojim nastopom prepričal priznanega slovenskega režserja Dragana Živadinova, s katerim je sodeloval pri predstavi OHO ORGANIZEM, uprizorjeni maja 2002.

"MC Kosta in producentski džokej Markoff sta se zaklenila v studio, nasnela 5 vokalno-inštrumentalnih kompozicij, jih zapekla na na CDR-je in jih zdaj za šibkega Prešerna prodajata iz e-mail naslova, prtljažnika in borš na koncertnih nastopih.