v rubriki dogodki:
.. / / / 05.03.2011 13:08

Goribor - tranzicijski bluz iz mesta bakra v CH0

Ime Goribor že vrsto let kroži med ljubitelji rock glasbe, kot ime, ki zahteva pozornost. Glasbeni kritiki skupino postavljajo ob bok velikanom, kot so Joy Division, Ekatarina Velika, Disciplina Kičme, v četrtek, 17. marca 2011, ob 22:00 pa jih boste lahko slišali v Channel Zero (Metelkova mesto).

Vstopnina: 7€ z rezervacijo na (nuyu@kataman.org) in 10€ na dan koncerta

Danes so Goribor – band, ki ga je že takratnega 1988. leta, v rudarskem mestecu Bor na jugovzhodu Srbije, oblikovala četica tamkajšnjih srednješolcev, ki je poskušala ubežati prihodnosti metalurških delavcev v domorodni talilnici bakra – rock skupina, ki je med privrženci sodobne rock underground glasbe, postala neke vrste »tiha moda«.

Širšo javnost so vzburili leta 2006, po udeležbi na puljskem Art & Music festivalu, kjer so zasedli drugo mesto. Zahvala gre Zdenku Franjiću, ki jih je prvi opazil in objavil njihove komade na deseti izdaji legendarne kompilacije Bombardiranje New Yorka, izdane pri založbi Slušaj najglasnije/Listen Loudest.

Franjić je nato izdal še dva studijska albuma, Ono što ne ubije to te osakati in Hoću kući, ter še nekaj posnetkov v živo. Puljski nastop je definitivno postal odskočna deska za skupino, saj so ji hrvaški kritiki začeli pisati takšne hvalnice, da je zanjo pokazala zanimanje tudi velika hrvaška založba Dancing Bear.

Mešanica trip hopa in grobega bluesa, bolestnih avtobiografskih izpovedi pevca Aleksandra Stojkovića redko koga pusti ravnodušnega.

Mesto Bor, znano po največjih rudnikih bakra v nekdanji skupni državi, je srbski režiser Dušan Makavejev v filmu Čovek nije tica upodobil v vsej bedi in blišču. V tranzicijskem času je blišč izginil, beda pa je ostala, in to se zrcali tudi v izvrstnih besedilih, ki jih piše pevec Aleksandar Stojković St. Pri takšnih besedilih zlahka potegnemo vzporednico s skupino Joy Division, ki je v svojem času živela v propadajoči svetovni industrijski metropoli, njen pevec pa je v besedilih izražal svoje najbolj skrite misli, dvome in razočaranja. Takšna je tudi skupina Goribor, glasbeno sicer drugačna, a še zmeraj odlična. Izjemna, nepretenciozna muzika, ki črpa iz različnih obdobij popularne glasbe, a je kljub temu izvirna in sodobna. Z besedili, ki se jih ne bi sramovali niti najbolj cenjeni poeti in so podkrepljena z vokalom sodobnega trpina in neprilagojenca, "vernika bez crkve, građanina bez grada, ljubavnika bez žene, ritma bez bubnjara".

-- (V.Njegovan, Mladina)

Goribor so:

  • Željko Ljubić – Piti – glavna kitara
  • Miroslav Užarević – Uža – druga kitara in vcasih bas
  • Aleksandar Stojković – St – vokal
  • Alen Ilijić – bobni

Katamanov koncertni cikel NuYu podpira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije!

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Goribor - tranzicijski bluz iz mesta bakra, 17. 3. 2011, Channel Zero, Metelkova, Ljubljana - thumbnail

Goribor - tranzicijski bluz iz mesta bakra, 17. 3. 2011, Channel Zero, Metelkova, Ljubljana