v rubriki dogodki:
.. / / / 17.12.2004

Kot da bi me sneg prekril

V soboto, 18. decembra, bo v Plesnem Teatru Ljubljana ob 20. uri premiera plesno-gledališke predstave Kot da bi me sneg prekril v duetu Barbare Krajnc in Tine Janežič. Ponovitvi v nedeljo in ponedeljek.

"Prostor samote nama ponuja nešteto izhodov; nešteto je stanj in gibanj, v katerih se znajdeva; nešteto je misli in čustev. Skozi predstavo se srečujeva, zgrešiva, tu sva hkrati in še vedno ločeni. Vsaka zgodba, ki se pojavi, se ujame v podobo in vsaka podoba, ki se odkrije, postane zgodba. V gledališču - kjer gledam in iščem, se gibljem in plešem, molčim in govorim - (ni)sem sama."

Barbara Krajnc (1973) je študirala dramsko igro in umetniško besedo na AGRFT v Ljubljani, kjer je l.2002 zaključila magistrski študij z vlogo Lee v gledališki produkciji 'Dibuk - Metoda fizičnih akcij' ter magistrirala z nalogo 'Igrati (Raziskovanje "metode fizičnih akcij")?.

Že v času študija in kasneje je igrala v kare nekaj slovenskih gledališčih: v Slovenskem mladinskem gledališču v Ljubljani (Nina Zarečnaja - A. P. Čehov: "Utva", Olga Sergejevna - A. P. Čehov: "Tri sestre", Deček - Sofokles: "Kralj Ojdipus", Nič igranja, prosim), v Slovenskemu ljudskemu gledališču v Celju (Norec in Kordelija - W. Shakespeare: "Kralj Lear", Deklica Ana in Zvezdica Zvezdina - B. A. Novak: "V ozvezdju postelje"), v Gledališču Ptuj (Nevesta - "Praznina, stara zgodba iz moje vasi),v PTL pri predstavi "Blastostrelka" in ,(Impro)ove? koreografinje Sinje Ožbolt ter v Mestnem gledališču ljubljanskem (Medicinska sestra - P. Shaffer: "Equus").

Igrala je Margareto v gledališkem projektu "Faust" na gradu Borl in sodelovala v projektih Studia za raziskavo umetnosti igre: 'Tebe poem ali Praznina št. 2', 'Stalker' , (Projekt) 'Igrati' ter gledališki predstavi - '... je, kot bi šel ČEZ POLJE MAKA in ne pomislil, da bi utrgal cvet ali Kakšne barve je smeh?'.

Nastopila je tudi v plesni predstavi "Beli šum zgodb" režiserja in koreografa Gregorja Kamnikarja.

V sezoni 2003/2004 je nastopila v Nič igranja, prosim! (No Acting Please!) - gledališki raziskavi in prvemu delu trilogije o igri: Norec v Slovenskem mladinskem gledališču, v predstavi Mesto tišine Gledališča Senzorium, v Teatru 55 "Elizabeta je zagreta" in v teatru Gromki v predstavi "Me4x".

Igrala je v študentskih filmih, Tanjo v kratkem filmu "Beautiful Kreplje" režiserja Daria Frandoliča, Stanko, Marijo, Renato in Natakarico v "Bolnišnici na robu" "Družini Ogrožen", Oddaji "Zoom" in Oddaji "Kamra" (TV Slovenija). Snemala je televizijsko nanizanko "Hotel poldruga zvezdica".

Za svoje predstave je še kot študentka prejela Študentsko Prešernovo nagrado za vlogo Claire v Genetovih "Služkinjah" ter Severjevo nagrado za vlogo Veronike v Hiengovi "Lažni Ivani".

Tina Janežič (1974) se je sprva ukvarjala s športno gimnastiko in pri 12-ih letih osvojila naslov državne prvakinje.

S plesom se je prvič srečala v srednji šoli in pri 21-ih letih naredila avdicijo pri PTL in od takrat obiskuje vsakodnevne klase Cunninghama, občasne klase limon in release tehnike, klasičnega baleta, Tae Kwan Do-ja, joge in kontaktne improvizacije.

Seznanila se je z delom različnih koreografov, plesalcev, igralcev, režiserjev: Jordie Molina Cortes, Wendy Houston, Sonia Mota, Ivan Wolfe, Frey Faust, Joe Alegado, Andrea Roberti, Bruno Krief, Branko Potočan, Iztok Kovač, Maja Delak, Mala Kline, Sebastijan Starič, Gregor Luštek, Rebecca Murgi in Julien Hamilton.

Zadnja tri leta se posveča študiju Stanislavskega in obiskuje studio Tomija Janežiča ter Andreja in Janeza Vajevca, pod vodstvom Scotta Fieldinga je spoznala tehniko Mihaela Čehova, v okviru Fourklorovih delavnic pa je pridobila znanje nekaterih sodobnih cirkuških tehnik in spretnosti.

Leta 1997 je prvič nastopila na odru PTL-ja, v plesni predstavi za otroke "Bikec Ferninand", ki jo je koreografirala Ksenja Hribar.

Leta 1999 je nastopila kot akrobat v "Češnjevem vrtu". Od leta 1999 je članica skupine Fourklor, katere vodja je Branko Potočan. Plesala je v predstavah "Vrata" (2000), "Ukradena pesem" (2002) in "Nekje vmes" (2003).

Z Dušanom Teropšičem je sodelovala v predstavah "Muhe" (2000) in "Močvirje" (2001).

Leta 2001 je študijsko prisostvovala pri kreaciji predstave Iztoka Kovača, "Perfect Step".

S Sinjo Ožbolt je leta 2002 sodelovala v predstavi "Ritem tveganja", ki je na 1. slovenskem festivalu sodobnega plesa Gibanica prejela prvo nagrado občinstva.

Letošnje leto je sodelovala pri projektu "Impro(v(e))" Sinje Ožbolt in plesala v otroški plesno-gledališki predstavi "Jure Kvak Kvak", koreografa Igorja Sviderskega.

Avtorici, izvajalki: Barbara Krajnc, Tina Janežič
Avtorica teksta: Barbara Krajnc
Luč, scenografija: Miran Šušteršič
Glasba: Polona Janežič, Matevž Kolenc
Kostumografija: Mateja Benedetti
Produkcija: Vitkar zavod
Koprodukcija: PTL

Ponovitvi: 19.in 20. december 2004 ob 20h v PTL.

David Ožura - avatar

David Ožura

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 44 člankov.

Sneg - thumbnail

Sneg