v rubriki dogodki:
.. / / / 07.04.2011 15:08

Kultur Shock na evropski turneji tudi v Cvetličarni

S prvim marcem je kultna zasedba Kultur Shock pogostila z novo izdajo, tokrat že sedmega studijskega albuma, Ministry of Kultur. Čez lužo bodo odigrali dva velika promocijska koncerta, v Seattlu in New Yorku, ter se nato odpravili na evropsko turnejo, kjer bodo odigrali kar 15 koncertov. Med drugim se bodo v sredo, 13. aprila 2011 ob 21.00 ustavili v klubu Cvetličarna v Ljubljani in predstavili svoj novi album.

Nastopi šestjezične posadke, japonskega, bosanskega, srbskega, hrvaškega, bolgarskega in ameriškega porekla, nastanjene v Seattlu v ZDA, so podobni romski poroki: glasni, vsiljivi, trajajo dolgo in človeka, tako na odru kot pod njim, povsem izčrpajo. Obiskovalci polovico koncerta preživijo v zraku, polovico pa plešoč. Z gotovostjo pa lahko trdimo, da njihovi koncerti nikogar ne pustijo ravnodušnega.

Kultur Shock sicer pogosto primerjajo z bolj znanimi System of a Down in Gogol Bordello, pa vendar zvenijo dosti bolj nekomercialno in so neke vrste hibrid med narodno tradicionalno glasbo in zahodnim rockom, s katerim postavijo več vprašanj, kot pa bi nanje odgovorili. Skupina zanima le glasba, katere zvok je na edinstveni ravni balkansko punkerske norosti, ki mnoge prepriča že sama po sebi.

Idejnemu vodji Kultur Shocka, Yevdjevichu, je med obleganjem Sarajeva (1992-1994) pri selitvi v ZDA pomagala Joan Baez. Leta 1996 je Yevdjevich svojega »idejnega otroka« končno udejanil in ustanovil je skupino Kultur Shock. Yevdjevich je od takrat ostal vodja in glavni tekstopisec. Sprva so začeli z igranjem tradicionalne elektrofolk glasbe, vendar je Yevdjevich pod vplivom basista Nirvane Krista Novoselica (hrvaškega porekla) reformiral stil skupine in tako je skupina začela žgati rock s pridihom balkanske tradicije. Kmalu so podpisali pogodbo z založbo Billya Goulda (Faith No More) Kool Arrow Records, pod katere okriljem so izdali tri studijske albume.

Zvok Kultur Shocka, pod vodstom frontmana Gina Sdrjana Yevdjevicha, nenehno razvijajo talentirani umi: kitarist Valom Kiossovskim, nekdanji bolgarski progresivni rocker, basist Guyem Davisem, bobnar Chrisom Stromquistom, saksofonistka Amy Denio in zadnja okrepitev, violinistka Paris Hurley.

“Ministry of Kultur” je album brez dlake na jeziku s sodobno tematiko, ki se tokrat močno dotika tudi problematične politične scene. Kot pravi Yevdjevich: »Kultur Shock ne prepeva o zlomljenih srcih in cvetlicah, ampak o vsakdanjem obstoju in upanju za boljšo prihodnost. Ali slabšo. Punk opisuje našo voljo, da se borimo za stvari, v katere verjamemo. Balkanske melodije so glas ljudstva, ki ga kot del le-tega predstavljamo tudi mi. Metalski zvoki pa so naš način izražanja besa proti vladi.«

Pod vodstvom Gina Srdjana Yevdjevicha, nekoč jugoslovanske pop zvezde, ki se je prelevila v anarhista, Kultur Shock s svojo zadnjo umetnino razkrivajo svojo tršo stran, predvsem z bombastičnimi kitarskimi rifi.

O Kultur Shock so povedali:

Kultur Shock poosebljajo zvok punka.
-- Jello Biafra
Vroči so … Kultur Shock želijo s svojim nezdružljivim zvokom podreti meje in ustvariti šok ...
-- Village Voice
Kultur Shock so najboljši primer multi-kulti punk rock banda…
-- Metal Hammer
Marriachi ciganska etno norost z Balkana. Resno … Blaznemu trušču Kultur Shocka je še najbližje mešanica System od a Down in mariačijev.
-- Kerrang!
Če bi fantje igrali na poroki, bi nevesta odšla spat brez zob! Ja, te punkersko nabite sedem osminke zagotavljajo izjemen balkanski pretep sredi poročnega slavja,
na koncertu ali na glavnem trgu romskega območja…
-- Tangra Mega Rock review

Spletna stran: www.kulturshock.com

Predprodajna mesta:

Hiša vstopnic (City Park), bencinski servisi Petrola, Europark (Maribor), Vstopnice.com - Ekopool Celje, blagajna Križank, Kompasove poslovalnice,
LPP, Collegium, Alpetour, poslovalnice Big Banga, e-Študentski servisi, kioski 3DVA, blagajna Hale Tivoli ...

Internetna prodaja: www.eventim.si in www.vstopnice.com

Telefonska prodaja vstopnic: 01 42 05 000

Cena vstopnic: 17,00 €

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Kultur Shock / foto: arhiv skupine - thumbnail

Kultur Shock / foto: arhiv skupine