v rubriki dogodki:
.. / / / 05.04.2004

Lenny Kravitz v Ljubljani

Na drugi poletni dan, v torek, 22. junija, bo Ljubljano v okviru svoje svetovne turneje, obiskal svetovno znani rocker Lenny Kravitz. 18.maja bo ameriški glasbenik izdal svoj sedmi studijski album.

Izidu bo sledila velika svetovna turneja, ki obsega tudi ljubljanski nastop. V svoji 15 letni glasbeni karieri je Lenny Kravitz postal eno največjih imen moderne rock glasbe. Izdal sedem albumov in zavidljivo število hitov in video spotov . Pesmi Are you gonna go my way in Fly Away sta postali rock'n'roll klasiki.

Za svoje ustvarjalne dosežke je prejel veliko nagrad in priznanj. Med drugim je štiri krat zapored nagrajen z Grammy-jem za najboljšega moškega rock izvajalca. Poleg bogate glasbene kariere je Lenny znan tudi po "retro" izgledu, sodelovanju z različnimi glasbeniki in številnih romantičnih zvezah.

Kakorkoli. Kot se za rockerja spodobi, je tudi Lenny Kravitz najbolj prepričljiv v živo. Njegov ljubljanski nastop bo edinstvena priložnost, da ljubitelji kitarske glasbe izkusijo neposredno rock energijo velikega mojstra in njegove spremljevalne skupine. Njegov koncert bo prvi in edini samostojni stadionski koncert letos v Sloveniji.

BIOGRAFIJA
Lenny Kravitz se je rodil 26.maja, 1964 v New Yorku. Svojo mladost je preživel v Los Anglesu, kjer se je zaradi mame, ki je bila igralka, velikokrat znašel v družbi zvezdniških imen. Ella Fitzgerald, Miles Davis in Bobby Short, so bili dobri družinski prijatelji. Ljubezen do glasbe je začutil zgodaj. Najprej se je pridružil Kalifornijskemu pevskemu zboru, kmalu pa ga je premamila ljubezen do rock glasbe.

Velik vpliv na mladega glasbenika je imel Prince, po katerem se je Lenny odkrito zgledoval. Njegov prvi projekt, s katerim je poizkušal prodreti je preveč spominjal na vzornika in zato ni bil uspešen. Kravitz se je preselil v New York in začel samostojno glasbeno pot.

Temelje svojega ustvarjanja je navezal na skupine Led Zeppelin in the Beatles ter posameznike Jimi Hendrix, Stevie Wonder in Bob Marley ter jih nadgradil s svojim pristopom. Kmalu je sledila prva plošča z naslovom Let Love Rule, ki jo je leta 1989 izdal za založbo Virgin. Z njo je Kravitz opozoril nase. Večina kritikov je pohvalila njegov retro stil glasbe in oblačenja.

Ko je za Madonno napisal hit Justify my love je dokončno postal znan in upoštevan v glasbenih krogih. Sledila sta mega uspešna albuma Mama said in Are you gonna go my way, ki sta pevca postavila med najvidnejše glasbenike devetdesetih. Video spot za pesem Are you gonna go my way je bil eden najbolj predvajanih tistega leta na televizijskem programu MTV.

Tudi na ostalih albumih, ki so sledili, je Lenny Kravitz znal ponuditi dovolj prepričljive pesmi, da je ohranil pozornost svojih oboževalcev in glasbene industrije. Za svojo ustvarjalnost je prejel številna priznanja in nagrade. Med drugim je bil kot prvi nagrajen s štirimi zaporednimi Grammy-ji za najboljšega moškega rock izvajalca.

Njegovo glasbeno ustvarjalnost priznavajo tudi ostali glasbeniki, s katerimi je Lenny sodeloval. Aerosmith, Vanessa Paradis in Mick Jagger so samo nekateri, ki jim je pomagal do končne podobe njihove glasbe.

Na svoji zadnji plošči Baptism je vse skladbe napisal, aranžiral in odigral sam. Označil ga je glasbeni in duhovni preporod. Prvi single za naslovom Where are we runnin je že mogoče slišati na radijskih valovih, najdete pa ga tudi na njegovi uradni strani www.lennykravitz.com.

Poleg bogate glasbene je Lenny znan po ljubezenskih aferah s številnimi slavnimi ženskami. Med drugim naj bi se dobival z Madonno, Natalie Imbruglio, Vanesso Paradise, Liso Bonet in do nedavnega z Nicole Kidman.

Obeta se vroč začetek poletja in nepozabno glasbeno doživetje.

Lenny Kravitz prihaja v Ljubljano - thumbnail

Lenny Kravitz prihaja v Ljubljano