v rubriki dogodki:
.. / / / 15.01.2002

Mar Django Quartet v Cankarjevem domu

V Štihovi dvorani se bo 18. januarja ob 20.30. uri predstavila skupina Mar Django Quartet, ki jo zaznamuje mešanica liričnega šansona in gipsy swinga. Predstavila bo svojo uspešnico Vals Bolston. Album je dobil nagrado Zlati petelin 2001 v kategoriji najboljši album šansona.

Pred desetimi leti je Vitalij Osmačko (pevec in ritemkitarist) posnel svojo prvo ploščo v Sloveniji z naslovom Časi srečanj. K sodelovanju je povabil takratnega prvega violinista ljubljanske Opere Sašo Olenjuka. Pri igranju sta se dobro ujela in tako skupaj ustanovila duo Mar Django, ki je izvajal rusko-ciganske balade in romance.

Po nekaj letih obstoja in po izidu druge skupne plošče Black eyes pa je prišlo tudi do ideje o skupnem projektu z Zoranom Predinom. Za novo glasbeno zvrst, ki so jo nameravali igrati, so potrebovali še dva inštrumenta oz. glasbenika. Vitalij je v skupino povabil Nikolo Matošiča (kontrabas) in Gašperja Bertonclja (boben). Tako je nastal Mar Django Quartet. Februarja je nova zasedba skupine posnela album z naslovom Vals Boston, ki je dobil Zlatega petelina 2001 v kategoriji najboljši album šansona in ga danes predstavljajo.

Nekaj besed o zvrsti glasbe z albuma Vals Boston. Težko je z eno besedo opredeliti stil celotnega albuma: nekakšna mešanica liričnega šansona in gipsy swinga, ki dopušča prednost bogatemu in izpovednemu besedilu. Le-to je zapeto v ruščini, ki pa je žal večina Slovencev ne razume. V ta namen so prevedene nekatere izbrane pesmi, s katerimi so se hoteli izvajalci še bolj približati domačemu občinstvu. Z izvrstnimi prevodi Milana Jesiha in razpoznavnim petjem Vitalija Osmačko jim je to tudi uspelo.

V uvodni besedi na zgosčenki je Marko Crnkovič zapisal:

"Vitalija Osmačka sem slišal večkrat v Mar Django Quartetu in vedno sem občudoval hitrost in zanesljivost, s katerima je brzel čez strune ritem kitare. Toda bila je priložnost, ko se mi je zazdel še posebej neverjeten. Bilo je na promociji skupne francoske zgoščenke Mar Django Quarteta & Zorana Predina v Gajotu, ko je Zoran Vitaliju za en komad prepustil frontmanstvo.

Skladba z naslovom Polem, polem je bila ena najboljših, kar sem v življenju v živo slišal akustičnih in sentimentalnih. To je bil nek meni neznan patos iz drugega sveta, neka strast, ki ni bila ne blues ne balkanska ne latinska - in kaj bi naj po tej logiki potem še sploh ostalo?

"Ta tip je čisto nor," mi je prišepnila žena, sam sem bil pa tudi preveč zbegan in navdušen, tako rekoč živčen od predobre glasbe, da bi si lahko izmislil kak boljši kompliment." To so trpko sladke pesmi, ki jih verjetno še niste slišali, a se vam bodo zdele blizu. Zakaj? Prisluhnite ...

Mar Django Quartet sestavljajo:

Vitalij Osmačko - akustična ritem kitara, vokal
Saša Olenjuk - akustična solo kitara
Nikola Matošič - kontrabas
Gašper Bertoncelj - boben
Gost: Boštjan Gombač - klarinet, piščali

Vals Boston - thumbnail

Vals Boston