v rubriki dogodki:
.. / / / 23.05.2000

Letos retrospektiva Vita Tauferja, naslednje leto gledališki festival

Maja 2001 bo Primorsko dramsko gledališče organiziralo mednarodni gledališki festival. Ideja za festival se je porodila po direktnem vpogledu v pomenbna gledališka dogajanja, ki zaznamujejo evropski in svetovni prostor v prvem desetletju novega tisočletja. Vez med slovenskim gledališčem in teatrskimi trendi v svetu je vse šibkejša, zato Slovenija potrebuje festival, ki bo ljudi seznanil s sodobnimi produkcijami.

Ker so za gledališče sodobnosti značilna raziskovanja in prestopanja meja in ker pri teh iskanjih posega na najrazličnješa umetniška in druga področja, se bo festival osredotočil na uprizoritve, ki jih zaznamuje iskanje in stopanje v neznano. Zaokroženo podobo festivala naj bi omogočil avtorski pristop selektorja.

Predstave naj bi potekale v različnih dvoranah, tako v Sloveniji kot tudi zunaj njenih meja. Tako se bodo pri PDG-ju trudili pritegniti gledalce iz obeh straneh meje, primorskega konca, kot tudi širšega slovenskega prostora ter seveda tudi iz Evrope. Predsem zato se je vodstvo festivala odločilo, da naj bi uprizoritve če se le da presegale jezikovne bariere.

Selektor prvega festivala bo eden najbolj uspešnih in v svetu najbolj uveljevljenih slovenskih režiserjev Vito Taufer. Obiskovalci gledališč ga poznajo po uspešnicah iz prejšnih sezon, v letošnji sezoni pa je PDG z njim že pripravil Hamleta ter v abonmaju gostil predstavo ljubljanske Drame Ta veseli dan ali Matiček se ženi, od 26. pa do 30. maja pa bodo pripravili še manjšo retrospektivo njegovih predstav.
Tako se bodo zvrstile Shakespearov Sen kresne noči v priredbi Slovenskega mladinskega gledališča, 26. maj. Pika Astrid Lindgren (oba teksta je izvrstno priredil Andrej Rozman - Roza) 27. maj. Mollierov Skopuh s Prešernovim gledališčem Kranj, 28. maj, ter Ionescova Plešasta pevka v izvedbi Primorskega Dramskega gledališča, 30. maja.

Vse štiri predstave so doživele izjemen uspeh tako pri občinstvu kot pri kritikih, saj so - uprizoritve same ali njihovi ustvarjalci - prejele številne nagrade.

Z malo retrospektivo želi Primorsko dramsko gledališče najaviti prihodnji mednarodni gledališki festival, obenem pa tudi zaokrožiti letošnjo gledališko sezono, ki so jo resnično zaznamovala velika dela svetovne dramtike.

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.