v rubriki dogodki:
.. / / / 16.11.2011 13:26

Zdravko Čolić prihaja v ljubljanske Stožice

Zdravko Čolić – Čola, velja za enega najpopularnejših glasbenikov s področja bivše Jugoslavije bo kmalu nastopi v Ljubljani. Videli in slišali ga boste lahko v soboto, 10. decembra 2011 v ljubljanskih Stožicah!

Zdravko Čolić je bil rojen 30. maja 1951 v Sarajevu. Kot otroka ga je šport bolj zanimal kot glasba, ki je šele v gimnazijskih letih prišla do izraza – v njegovi prvi zasedbi Ambasadori.

Leta 1972 se je odločil za samostojno kariero in se povzpel na vrh glasbenih lestvic s hitom Sinoć nisi bila tu. Temu je sledil nastop na Evroviziji s pesmijo Gori vatra, mnogi uspešni albumi, razprodani koncerti, ponarodele pesmi ter evforija oboževalk.

Kljub temu, da je za njim že več kot 30-letna glasbena kariera, ta energični 57-letnik še vedno s svojo glasbo navdušuje staro in mlado, tako v državah nekdanje Jugoslavije kot drugod po svetu. Vrhunec večera pa zagotovo doseže z večnim hitom Ti si mi u krvi, kjer se predvsem pri nežnejšem spolu ponavadi vedno utrne kakšna solza.

Iz bližnje preteklosti izstopa predvsem po dveh dogodkih. Koncert na razprodani Marakani si je prišlo ogledat okrog 75.000 ljudi. Le leto in pol zatem, ko je otvoril in nato dvakrat zapored napolnil beograjsko Areno, je Zdravko Čolić dokazal, da brez težav lahko napolni kateri koli koncertni prostor.

Na štiriurnem koncertu so mu družbo poleg glasbenikov delali še spremljevalni ženski zbor in občasno baletke, ki so spomnile na znamenito Zdravkovo turnejo iz leta 1978, ki so jo spremljale t.i. Lokice in ob kateri je Zdravko prvič napolnil Marakano.

Leta 2006 je izdal studijski album Zavićaj, ki ga je ustvarjal skupaj z Steve Rookeom, slavnim mojstrom “masteringa”, ki je sodeloval z skupinami kot so: Beatles, Texas, New Order, Franz Ferdinand, Status Quo, Wilko, Cure, UB 40 in pri glasbenikih kot so David Essex, Paul McCartney, John Lennon, Vangelis.

Večino glasbe za album je napisal Zdravko sam, kot avtorji nekaterih pesmi pa se na albumu pojavljata še Đorđe Balašević in Dino Merlin.

Pri pisanju besedil so pomagali tudi Arsen Dedić, Đorđe Balašević, Marina Tucaković, Momčilo Bajagić, Dejan Pejović in Leontina Vukmanović. Producenti sta Voja Aralica in Nikša Bratoš, avtor fotografij za ovitek albuma pa Brian Branislav Rašić.

10. decembra letos pa kot rečeno - Zdravc prihaja v Stožice!

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Zdravko Čolić prihaja v ljubljanske Stožice 10. 12. 2011 - thumbnail

Zdravko Čolić prihaja v ljubljanske Stožice 10. 12. 2011