v rubriki dogodki:
.. / / / 20.12.2004

LTJ Bukem & MC Conrad v Media parku

LTJ Bukem, ki bo 30.12. nastopil v Media parku v ljubljani, je zagotovo eden najplivnejših drum'n'bass (v nadaljevanju d'n'b) DJ-jev vseh časov in glasbenik ki je že pred leti prerasel d'n'b okvirje, svoje dejavnosti pa razširil na glasbeno produkcijo, vodenje lastne založbe in organizacijo lastnih večerov družinice ki deluje pod skupnim imenom Good Looking Organization.

Bukem je človek, ki je koncept underground d'n'b zabav iz majhnega londonskega kluba najprej razširil na vsebritanske superklube, kasneje pa ga popeljal tudi na internacionalni nivo. LTJ Bukem je človek, ki velja za vizionarja.

Njegovo prvo srečanje z glasbo je bilo (kot pri mnogih drugih) prisilno učenje klavirja v osnovni šoli - za razliko od drugih pa je Bukem že zgodaj pokazal nezmoten talent in po hitrem postopku napredoval iz razreda v razred. Klasična glasba je igrala bistveno vlogo tudi doma saj sta bila oba starša strastna ljubitelja Rachmaninova in Čajkovskega, vendar je bilo za njegov glasbeni okus bistveneje to da je LTJ po selitvi v Watford po zaslugi novega, precej progresivnega učitelja za glasbo Nigela Croucha, odkril svojo prvo pravo glasbeno strast. Crouch je mlademu Bukemu predstavil jazz fusion, glasbo ki še danes močno zaznamuje njegovo glasbeno ustvarjanje.
Sredi osemdesetih je Bukem pri svojih sedemnajstih letih odkril radosti obiskovanja klubskih večerov in hitro postal reden obiskovalec klubov s soul in rare groove glasbo. Začel je kupovati plošče, formiral jazz funk band in počasi začel nastopati tudi kot DJ. Kmalu je spoznal da DJ-janje lahko postane njegov poklic in morda celo kariera, in glasbi se je začel posvečati v celoti.
Leta '90 je LTJ dobil prvo večjo priložnost na raveu imenovanem Raindance. V prime time terminu je nastopil pred 10,000 obiskovalci in to je bil zanj prelomni trenutek- publika je naravnost oboževala vse kar jim je zavrtel in jasno je bilo, da se je rodila nova DJ zvezda. V približno istem času se je začel veliko zadrževati tudi v studiu in sproduciral komad 'Logical Progression' ki je znotraj žanra postal eden najvplivnejših komadov vseh časov. Naslednji korak je bil ustanovitev lastne založbe - v majhni pisarni v londonski četrti Harlesden se je rodila založba Good Looking, njen prvi uraden rilis pa je bil leta '91 'Demon's Theme' - komad ki ga je Bukem na dubplateu kar leto dni testiral na raznih plesiščih po celem otoku preden se je odločil da ga pošlje na tržišče. Zgodil se je instanten uspeh, ki ga je ponovil že drugi rilis 'Apollo', vendar je pravi hit prišel šele leto kasneje - komad s preprostim naslovom 'Music' je leta 1993 ustoličil Bukema kot enega najpomembnejših d'n'b producentov vseh časov.
L.'94 sta izšla še komada '19.5' in 'Horizons', ki sta sovpadala z odprtjem legendarnih večerov "Speed" v londonskem Mars Baru. Založba Good Looking je komad za komadom izdajala klasike, Speed večeri pa so bili po nekolikanj negotovih začetkih velik uspeh.
Bukem je nenadno medijsko zanimanje izkoristil za promocijo založbe Good Looking in artistov, ki so z njo sodelovali in tako iz nastale situacije potegnil kar največ. Sledil je svoji viziji in l.'95 prek velikanke London Records lansiral kompilacijo ki je nosila enak naslov kot njegov prvi single. "Logical Progression" je predstavila ekskluzivne komade Good Looking glasbenikov in zabeležila velik uspeh - kompilacija je še danes ena najbolje prodajanih d'n'b kompilacij vseh časov in osnovno čtivo za vsakega d'n'b začetnika. Prvi so sledile še naslednje Logical Progression kompilacije, in d'n'b ter crossover kompilacije iz serij "Progression Sessions" in "Earth", ki brez izjeme danes pomenijo klasike v d'n'b svetu.Marca '98 je izdal "Mystical Realms EP" in se dokončno ustoličil kot zvočni vodja post-raverske breakbeat kulture. Leta 2000 je LTJ izdal dolgo pričakovani solo album "Journey Inwards", raznolik prvenec ki je predstavil Bukema v njegovi polni glasbeni širini in vseboval komade različnih zvrsti kot so d'n'b, soul, downbeat in celo house. Poleg tega je nadaljeval z impresivno listo remixov in med drugim naredil povsem novo verzijo Herbie Hancockovega komada "The Essence". Danes nadaljuje s serijo Progression Sessions, izbral je komade za kompilaciji "Soulfood" in "Soul Addiction" ter izdal kar dva CDja z naslovom "Producer".
Večino časa pa LTJ še vedno preživi na cesti - z izjemno odmevnimi DJ nastopi potuje po vsem svetu in samo dan pred zadnjim dnem leta 2004 se bo (tokrat že drugič) ustavil tudi pri nas. Priložnost slišati d'n'b v novi luči, ki je ne gre zamuditi.

Le peščica vokalistov lahko trdi da je njihov glas odločilen v žanru s katerim se ukvarjajo - MC Conrad je zagotovo eden od njih. Je sinonim za kvaliteto in zaščitni znak založbe Good Looking.
Njegovo dolgoletno partnerstvo z Bukemom, ki traja vse od časov Speeda do danes, njegov značilen glas ter način komuniciranja s publiko, njegova prezenca in neverjetna karizma so stvari, ki Conrada postavljajo v sam vrh ne samo d'n'b vokaliziranja, ampak je visoko cenjen tudi tudi znotraj ostalih, sorodnih žanrov.

 - thumbnail