v rubriki dogodki:
.. / / / 18.05.2000

Magnifico spet v Križankah (23. maja letos)

Kdo je Magnifico? Kdaj se je rodil? Kdaj bo nastopil v ljubljanskih Križankah? Ali je kdaj igral v narodno-zabavnem ansamblu? Je Magnifico peder? V koliko filmih je Magnifico že igral? Ali zna igrati kitaro? Koliko je zaslužil s prvim honorarjem. Na vsa ta vprašanja vam odgovorimo tu, na ŽVPL-u, tudi to, da bo nastopil na koncertu v torek, 23. maja v ljubljanskih Križankah...

Mladost
Robert Pešut se rodi 1. decembra leta 1965 v Ljubljani. Je sicer izredno živahen otrok, vendarle pa večino svojega časa presedi doma - pred televizorjem. Že pri 14-ih se prične ukvarjati z glasbo in si prisluži prvi honorar (100 nemških mark za novoletni nastop v vaški gostilni ob reki Kolpi). V ansamblu igra kitaro in si pridobiva prve glasbene izkušnje. Takratni repertorar mladih glasbenikov je bil kar peseter - Srebrna krila, Mišo Kovač, ...

Po končani osnovni šoli se vpiše na gimnazijo. Sanja o bleščeči nogometni karier, vendar je premalo vztrajen in nogomet kmalu opusti. Glasbo odrine na stranski tir in šele po prihodu iz vojske (leta 1985) ponovno prične z igranjem kitare. Pridruži se (pozor!!!) narodno-zabavnem ansamblu in odide na turnejo po Nemčiji, Švici ter ostalih alpskih državah, kjer po raznih veselicah preigrava narodnjake in evergreene (sam priznava, da mu je bil edini motiv honorar). Po dveh letih se potovanj in igranja naveliča. Klub temu ga glasba zaznamuje ?

Pot navzgor
Leta '89 ustanovi skupino U Redu (kjer igra tudi njegova bodoča žena). Prvi album izdajo čez dve leti, imenuje pa se Goli. Naslednji album Let's Dance izide leto kasneje (1991). Njihova glasba je bila predvsem zanimiva za takratno Jugoslavijo, zato ob razpadu Jugoslavije razpade tudi skupina. Kasneje, leta '92 Robert sodeluje z razvpitim podjetnikom Mr. Džirlom in posname eno boljših plošč na takratnem tržišču - Džirlo Twist. Zanimivo je to, da je pri projektu sodelovala še skoraj vsa takratna glasbena "smetana" - Janez Zmazek, Anja Rupel, Aleš Klinar,?

Po tem projektu se odloči za samostojno kariero. Magnifico (kar je njegovo estradno ime) izda svoj prvi samostojni album leta 1993 in ga naslovi Od srca do srca. Prvi mega hit s te plošče je pesem 24 tisoč poljubčkov - kjer Magnifico širši javnosti razlaga, da ima jajca in da nas rajca. Naslednja uspešnica je bila pesem Zeleni Jure. S tem albumom postane dobitnik nagrade "5 zlatih not".

Dve leti kasneje je slovensko glasbeno sceno in javnost nasploh šokiral njegov naslednji projekt - album Kdo je čefur. Istoimenski komad je seveda načel vrsto polemik, hkrati pa se je zavihtel v vrhove skoraj vseh glasbenih lestvic po Sloveniji. Kasneje je s tega albuma uspeh Čefurja ponovila še bolj umirjena In ko enkrat bom umrl.

Kralj slovenske estrade
Magnifico se leta 1997 predstavi tudi kot igralec, zaupana mu je glavna vloga v filmu Stereotip, kjer igra boemskega slikarja in tudi dokaže vsestranskost: je namreč avtor v filmu predstavljenih slik, ki jih kasneje - škandal - ukradejo!!! Stereotip ga proslavi tudi kot avtorja filmske glasbe, naslednje leto pa ga proglasijo tudi kot igralca leta.

Leto kasneje Magnifico zopet preseneti. Prijavi se na EMO (slovenski izbor za pesem Evrosonga) in predstavi nostalgičen komad Silvija. Pesem začuda ne zmaga (v tej kuhinji nekaj smrdi), vendar preseže uspeh vseh dotedanjih skladb Roberta Pešuta. Magnifico je na višku kariere in v času, ko je ŽVPL še v povojih triumfovalno napolni Križanke. Leto kasneje Magnifico znova snema. Tokrat sta to filma Poker in Porno film, ki je tudi zmagovalec letošnjega portoroškega filmskega festivala.

Je Magnifico peder?
V začetku leta 2000 Magnifico izda novi album - Sexy boy, ki poleg novih pesmi vsebuje tudi legendarno Silvijo. Prvi brezpogojni hit je zagotovo štiklc Halo gospodichna spet (!!!) šokira z refrenom: "Magnifico je peder"? Pesem se že v prvem tednu predvajanja uvrsti na glasbene lestvice, po objavi provokativnega videospota pa njegova popularnost še bolj in bolj narašča.

Magnifico se bo tudi letos predstavil v ljubljanskih Križankah s svojim bendom - Peacemakers, na založbi Pop records, pa pravijo, da je Manifa pripravil kar nekaj presenečenj: od glasbenih gostov do kaj pa vemo česa še, so bili skrivnostni. In še opozorilo: osebam, mlajšim od 12 let ogled odsvetujejo.

za Pop record

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.