v rubriki dogodki:
.. / / / 14.09.1998

Manifa pa Brego

Manifa pa Brego, oziroma Magnifico pa Bregović, oziroma Robert pa Goran. Gospoda, fanta, modela, ki bosta ta teden en za drugim nastopila v Križankah. Prvi je čefur, drugi Sarajlija, oba pa dobra muskontarja. O prvem vam bom nekej povedal jest, o drugem pa naš novi dopisnik Animal.

Robert Pešut je človek, ki je s svojimi dejanji zagotovo najbolj pretresel slovensko glasbeno sceno. Prve resne glasbene korake je zakoračil kot pevec skupine U'Redu. M-m-m-m-mala terasa je bil njihov najbolj u'redu oziroma u'spešen štiklc. Magnifico se je odločil za samostojno kariero in je nadaljeval s plejado superdobrih štiklov, od katerih je najbolj razštemal sceno Čefur, 20000 poljubčkov je bil pa zagotovo njegov največji hit. Sej veste: "Magnifico vas rajca, Magnifico ma jajca,...".

No, zgodbe o Magnificu še ni konec. Letos se je skupaj s Silvijo podal na lov za karto na Evrovizijo, vendar ga je premagal Vili Resnik s svojimi Vrbami (oziroma Bogovi, sej sta tkoaltko skor' identična). Na žalost. Če bi naši vrli sodniki razmišljali evrovizijsko, bi vedeli, da mora jet v boj, odfukan komad, odfukan model in zmaga bi bila takorekoč pred nosom. Sorry, Vili. Ampak na koncu se je izkazalo, da je zmagal ravno odfukan model, ups, odfukana bejba. 1:0 za odfukance. Škoda za lokalnega odfukanca Robreta.

Le-ta se je poizkusil tudi na filmskih platnih v stereotipnem filmu Stereotip, kjer je igral stereotipno odfukanega umetnika, malarja, vse skupaj pa podkrepil še z odličnim soundtrackom. Model.

V sredo pa se bo Magnifico skupaj s Pismejkersi pojavil v Križankah, na koncertu pa vas bodo presenetili gosti iz takšnih ali drugačnih glasbenih zvrsti. Nedvomno pa bo to koncert brez primere, nekej, kar je Ljubljana potrebovala že dolgo časa. Tud' mi bomo tam, o dogajanju pa vam bomo obširno poročali v naslednji številki, če bo sreča pa vas bo pričakal še intervju z gospodom Čefurjem.

Za konec pa: se vidmo na koncertu!!!

TheDKot ste verjetno opazili, se Ljubljana na vse kriplje trudi popraviti vtis mrtvega mesta, ki ga je napravila to poletje. (Celotno situacijo je reševal le KUD s svojim Trnfestom, pa še tega so uspešno degradirali na nivo koncerta za najmlajše z zaključkom ob desetih, da so trnovske mame lahko ob enajstih že spale.) Paradni konj ljubljanske kvazi kulturne scene so sedaj Križanke. Po Zabranjenom pušenju, Novem-off rocku in Vans Wraped Tour, se nam sedaj z neverjetno hitrostjo približuje koncert Yugo super stara Gorana Bregovića, zato nekaj besed o nastopajočem ne bi škodilo.

Našega Gorana so rodili 22.marca 1950 v Sarajevu (takrat smo se jugoviči imeli še strahotno radi), pri šestnajstih se je začel udejstvovati na Sarajevski glasbeni sceni kot član lokalnih Beštij, sledijo Kodeks trio Mica, Goran i Zoran, Jutro in seveda mega turbo super star pop Bijelo Dugme. Konec osemdesetih pa ga je očitno minila rokerska strast in se je posvetil pisanju filmske glasbe. Njegov vzpon se je začel z Domom za vešanje in z na sploh plodnim sodelovanjcem s Kusturico. Super hit je bil Arizona Dream soundtrack, kjer nam rockerski dinozaver Iggy Pop prepeva hite Bijelog Dugmeta (Get the money alias Hajdemo u planine). Bregoviću večkrat očitajo, da se ponavlja oz. reciklira in ljudstvo že zajema panika, da mu je zmanjkalo idej; goran odgovarja "Ja stalno recikliram svoje I tudje. Tako ja zamišljam glazbu." (Globus b.235, 9.junij 1995). In glasba to vsekakor je. Celo zelo dobra glasba, čeprav Bregović lahko reče kar hoče, ampak dvakratna priredba istega zlajnanega komada na isti plati pa malo najeda.

Če ste si ogledali giga orto klanje na velikem platnu imenovano La Reine Margot, ste ob tem lahko uživali ob njegovi glasbi. Da, Goranu je več kot samo uspelo tudi na tujem (beri izven Jugoslavije). Sedaj živi malo v Parizu, malo v Beogradu in sem ter tja tudi v N.Y., kjer sedaj živijo njegovi starši. Neverjetno, vendar Jugoslovansko bratsko klanje ni prizaneslo niti ljubljencem vse jugoslovanskega občinstva. V Sarajevu so ostale vse njegove beležke in privatni posnetki, Bregović je še en v vrsti tistih, ki so ostali brez domovine. Ja, če bi bilo pri nas bolj divje, bi ŽVPL imel sedaj sedež v Parizu. Kljub začetnim težavam pa se je Bregovič dobro znašel (350.000 prodanih Arizona Dream in 300.000 prodanih Dom za vešanje - cirka) in očitno tudi uživa v svojem delu.

Veselim se že koncertiča in ga toplo priporočam, če pa boste službeno zadržani, si lahko o mojih orgazmotroničnih doživljajih preberete v ŽVPL-u.

-Ne može se s Kusturicom raditi hladno. On je djavo.?
Goran Bregović; Globus b.235, 9.junij 1995

Animal

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.