v rubriki dogodki:
.. / / / 05.08.2010 10:29

Festival stand up komedije Panč kmalu

Festival stand up komedije Panč, ki je v minulih letih postal pravi hit poletne zabavne ponudbe prestolnice, bo na dvorišču Ljubljanskega gradu letos potekal kar štiri dni med 22. in 25. avgustom. Tokrat so se organizatorji odločili, da ničesar ne prepustijo naključju, zato je v primeru slabega vremena, organizirana rezervna lokacija v ljubljanski Cvetličarni, kamor se bo preselil Panč v primeru dežja. Festival Panč, ki ga bo odprl ljubljanski župan Zoran Jankovič, bo postregel z mnogimi zvenečimi imeni slovenske in tuje stand up komedije. Skupno bo na odru Ljubljanskega gradu nastopilo 24 komikov, med njimi poleg 14-ih domačih komikov, še pet Hrvatov, dva Britanca, Američan in Madžar ter komik iz Bosne in Hercegovine.

Stand up komedija pri nas v zadnjih letih cveti, predvsem po zaslugi komikov, ki so na svojih turnejah naredili mnogo za promocijo stand up komedije tudi v mnogih bolj odročnih krajih širom naše državice. Ko je skupina komikov pred tremi leti organizirala prvi Panč festival, nihče ni upal sanjati o tem, da bodo na Ljubljanski grad privabili tako množično publiko. Avgusta se bodo že tretje poletje zapored komiki zbrali v Ljubljani, kjer bodo predstavili svoj sveži program, gledalce pa bodo zabavali tudi številni gostujoči komiki iz tujine, mnogi med njimi bodo v Sloveniji nastopili premierno.
Največje tuje zvezde letošnjega Panč festivala sta Britanca Dave Thompson in Adam Bloom ter Američan Scott Capurro. Dave Thompson je znan po samosvojem stilu in zanj značilnih enovrstičnicah. Po svetu ga poznajo predvsem kot Teletubbija Tinkya Winkya. Thompson si je pri upodobitvi vijoličnega Teletubbija dovolil menda preveč svobode in zato je BBC leta 1997 prekinil pogodbo z njim, kar je sprožilo val polemik. Scott Capurro pa je znan po nekaterih vlogah v popularnih TV nanizankah in filmih, sicer pa se ne izogiba tem kot sta homoseksualnost in rasizem. Adam Bloom velja za najbolj inovativnega britanskega komika, ki ima za seboj že več kot 15 let uspešnih nastopov, sodeloval pa je tudi z BBC-jem, ki je na svojem Radio 4 predvajal njegovo serijo The problem with Adam Bloom.
Na oder Panč festivala se vračajo tudi zvezde domače stand up scene, med njimi Vid Valič, Boštjan Gorenc – Pižama, Tin Vodopivec, Perica Jerković in mnogi drugi, organizatorji pa so v goste povabili tudi začetnika slovenske stand up komedije Vinka Šimeka. Poleg njih bodo na Panču premierno nastopili tudi nekateri mladi komiki, ki s svojimi nastopi kažejo, da se za prihodnost stand up komedije v Sloveniji ni bati.

Jani Ugrin - avatar

Jani Ugrin / janiugrin.com

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 10.02.2010 na ŽVPL-u skupaj objavil 38 člankov.

Panč, festival stand up komedije - thumbnail

Panč, festival stand up komedije

Foto: Miha Rekar / mr.si