v rubriki dogodki:
.. / / / 08.07.2003

Massive Attack napadajo puljsko Areno

Predstavljajte si Bristol, hladno, deževno, neperspektivno industrijsko mesto Jz Velike Britanije. Zdaj si predstavljajte deževne kaplje, ki v naravnem, hipnotičnem ritmu padajo na opečnate strehe industrijskega mesta. Ste se kdaj spraševali, zakaj je trip hop nastal ravno v Bristolu? Legendarna down tempo zasedba, ki pri vsakem albumu izgubi člana in sodeluje z novim ženskim vokalom bo 14. avgusta nastopila v Puljski Areni.

Portisheadov in pred bum kariero nenavadnega Tricky kida je trio, ki se je poimenoval Massive Attack, otvoril trip hop ero. Grant Marshal (Daddy G), Robert del Naya aka 3D in Andrew Vowles bolj znan kot Mushroom so porabili tri leta do izdaje prvega studijskega albuma, Blue Lines.

Album je polepšal soul vokal Share Nelson, ki je odpela nepozabno Unfinished Symphaty. Rapanju se je pridružil Tricky, še preden je izdal solo projet Maxinquaye. Izdelek je z eno nogo še v zeitgeistu osemdesetih, odlikuje ga črni soul in razgiban ritem. Zanimivo a "razumljivo" je, da so se Massive Attacki v ZDA predstavili kot Massive - ameriška stroga cenzura je zaradi neprimernosti (v Zalivu so umirali vojaki za nafto), ukinila "Attack".

Album je bil sicer zelo dobro sprejet v javnosti in pri kritikih, spet tri leta kasneje je nastal drugi album, Protection. Tracey Thorn, leva roka dua Everything But The Girl, je prispevala vokal. Strategija - nov album nov ženski vokal se je izkazala za odlično, drugi izdelek je nadgradnja prvega tako v formalnem smislu kot v zunanji podobi. Tudi na drugem albumu sodeluje Tricky s Karmacomo, ki je doživela preigravanje na njegovem solo albumu.

Leta 1998 nastane Mezzanine, ki velja za vrhunec trip hopa Massive Attackov. Mezzanine je vmesno stanje, in če vržete ploščo v player boste ugotovili, da jo odlikuje medlenje med umirjenim instrumentalom in razjarjenim post punkom. Tear Drop, ki oponaša bitje srca ali pa energični kitarski rifi na Dissolved Girl - če ju seštejete in delite dobite simetrično sredino Mezzanina.

Andrew Vowles zapusti skupino leta 1998, po izdaji albuma, domnevno zaradi nesoglasij pri ustvarjanju, turnejo nadaljujeta 3D in Daddy G. Vendar Daddy ne ostane dolgo, zaradi familiarnih načrtov tudi on zapusti kolektiv in ostane le Robert Del Naya, 3D.

Letos 3D izda dolgo pričakovani novi album 100th Window, katerega "sponzorira" vokal Sinead o'Connor. Mnogi so imeli pomisleke pred novim albumom Massive Attack, češ da trio ne obstaja več, da so naredili vse, česar so bili sposobni, ter da je bristolskega trip hopa konec.

100th Window je kronski dokaz, da se motijo. Še bolj poglobljen, še bolj mračen, s še bolj pritlehnimi dubi. Plata, ki se jo splača poslušati, in ki evolvira iz same sebe. Odlika Massivov je, da se jih težko naveličamo. Čeprav v močno okrnjeni zasedbi, pa prav tako močnim potencialom Massive Attack težko pričakujemo v skrivnostni Areni.

Alenka Lahajnar - avatar

Alenka Lahajnar

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 77 člankov.

Massive Attack - thumbnail

Massive Attack