v rubriki glasba:
.. / / / 13.12.2002

Massive Attack s stotimi okni

Glasbeni inovatorji Massive Attack z vsakim albumom ponovno širijo glasbene meje. Massive Attack so ena najvplivnejših angleških skupin - vsi trije studijski albumi so dosegli velik uspeh pri kritikih kot pri publiki in glasbena dediščina, ki sta jo avtorja pustila za sabo je kalup za zvok, ki vpliva na celo generacijo dance in pop izvajalcev.

100th Window, zopet potiska stvari naprej. Avtorja in producenta Robert Del Naja in Neil Davidge sta pripravila velik skok v toplo, izjemno elektroniko, psihadelično obzorje, arabska godala in globoki dub reggae starih časov. Robert Del Naja razlaga: "Želela sva narediti album, ki je toplejši kot Mezzanine, vendar brez pomehkuženja. Hoteli smo obdržati oster rob in intrigo, brez večje doze mračnosti." Drugi član Massive Attacka, Grant 'Daddy Gee' Marshall, ni bil prisoten v studiu. "Grant si je vzel leto dni 'sabbatical', ker je postal očka in začel novo življenje", pravi 3D. "Prišel bo nazaj v 'swing' glasbo, ko bo z nami odšel na turnejo. He'll be back".

Tako kot vsi Massive Attack albumi, je tudi novi album 100th Window, pod močnim vplivom vzhodnih zvokov; revolucionarna panorama, ki spremeni razpoloženje poslušalcev.

Uvodna skladba je večplastna, mračna Future Proof z vokali Roberta Del Naja. Stalni sodelavec Massive Attacka, Horace Andy, se pojavi na ostri, odmevni Everwhen in vznemirjeni, melanholični Name Taken. Sinead O'Connor je svojo surovo dušo in čustva dodala trem skladbam, zapeljivemu What your soul sings, 'dub' težkemu, čustvenemu A prayer for England in temnemu, godalno močnemu prvemu singlu Special Cases. Očarljiv Small time shot away označujeta bas in boben in zopet izpostavljata glas Roberta Del Naja tako kot Butterfly Caught s svojim umazanim hip hop utripom ter zaključna skladba Antistar z močjo statične energije in epskimi, arabskimi godali.

Massive Attack se bo februarja odpravil na svetovno turnejo, ki bo predstavljala ogromne, interaktivne LED ekrane in osupljive slikovne prikaze. Robert Del Naja je dejal: "Ko smo začeli, smo se vedno trudili ustvarjati posebno vzdušje okoli zvočnega sistema in ustvarjati kraj v katerem bi hoteli nastopiti. Zdaj bi se radi vrnili tja. Interaktivno in eksperimentalno bo."

Chantal van Mourik

www.100thwindow.com - thumbnail

www.100thwindow.com