v rubriki dogodki:
.. / / / 17.10.2002

MC Podlaga: King Khan & His Sensation Shrines

Nekateri mu pravijo maharadža soula, drugi boter vudu soula, in celo Mohamed Ali r'n'bluesa, njegovo pravo ime pa je King Khan in rodil se je kot potomec indijskih staršev v Kanadi. 25.10. bo skupaj z predfurači D-Rangers gostoval v sežanskem MC Podlaga pod okriljem FV festivala.

Mirne duše lahko zapišemo, da ima King Khan glasbo, pa tudi norost že v krvi. Eden od njegovih starih staršev dedov je bil znan virtuoz na sitarju, pa tudi zasvojen z opijem, nekakšen Johnny Thunders na sitarju, drugi ded pa lovec na kače. King Khan se je rodil pred približno četrt stoletja v Montrealu v Kanadi. Zaradi nesporazumov s svojim tiranskim očetom je že v zgodnjih najstniških letih pogosto begal od doma in se pri sedemnajstih do končno odselil od doma ter pričel žurersko in razvratno rokenrol življenje.

Spemenil si je ime v Black Snake in se pridružil legendarnim punkerjem Spaceshits. Z njimi je posnel kar nekaj plošč za Sympathy For the Record Industry, potem pa jih je na eni izmed evropskih turnej zapustil in zaradi nekega dekleta s katerim se je zapletel ostal v Nemčiji. Leta 1999 je okoli sebe je zbral osem odštekanih punk in soul fanatikov in z njimi kot King Khan & His Sensational Shrines po kratkem postopku odprl novo stran v zgodovini soula - brez prizivanja vseh svetnikov in slinjenja o angelih in bogu, je dokazal, da ima soul v krvi, tako kot ima npr. Hasil Atkins rokenrol.

Leta 1999 so za nemško založbo Sounds of Subterrania izdali svojo prvo ploščo, 10-inčer Spread Your Love Like Peanut Butter in leto dni kasneje 7- inčer Torture za Kunta Kinte Records (Nemčija). V letu 2001 so se s svoje diskografskim udejstvovanjem preseli v Švico in za založbo Voodoo Rhythm Records, ki jo vodi legendarni Reverend Beat Man (tudi član garažarjev Monsters, v Ljubljani pa je gostoval pred dvemi leti kot del mednarodne odprave Electric Circus Caravan). Z Reverend Beat Manom so najprej posneli skupno ploščo (split single), kmalu za tem pa še album z naslovom Three Hairs And You're Mine

King Khan s svojo udarno osemčlansko glasbeno spremljavo z odlično pihalno sekcijo (trobenta, saksofon, trombon), orglami, basom, kitaro in tolkali ustvarja bombastično mešanico soula, r'n'r bluesa in rocka, ki ji v dosedanji glasbeni zgodovini težko najdemo pravo primerjavo (čeprav se pri poslušanju King Khana & His Sensational Shrines sama po sebi vsiljujejo imena kot so James Brown ali Screamin' Jay Hawkins).

Njihovi živi nastopi, obogateni še s scensko plesnimi ekshibicijami Bamboorelle (tudi Kitty Atomic ali Miss Japan Beautiful) in Tarzana - Človeka iz džungle, tako da je norišnica na odru in med publiko, popolna.

D-Rangers (ZDA, Nizozemska)

Trash punk'n'roll trojka, ki jo zadnji dve leti razganja po holandskih rokerskih luknjah sestavljajo Ms. Savage, pevka in kitaristka, ki jo je življenjska pot pred leti pripeljala iz Amerike v Amsterdam, ostala dva člana pa sta nizozemca - bobnar Johnny Ola in basist Mape. Precej podivjan vokal pevke, ostra kitara in neustavljivi grifi bobnarja ustvarjajo doživet in hiter rock'n'roll izrazito kul garažnega karakterja.

VSTOPNINA: 1000 dijaki, študentje, 1200 ostali

King Khan - thumbnail

King Khan