v rubriki dogodki:
.. / / / 10.03.2005

Melodrom na Vrhniki

Melodrom (prvotno Marquee), ki bo v petek, 18.3., nastopil v klubu Zakon na Vrhniki, je nastal novembra leta 1999 v Marilyn Monroe, matičnem lokalu Slovenske Kinoteke.

Pobudo je dal Jurij Meden, ki je (po kratkem filmu Prvi poljub) pripravljal nov filmski projekt in je potreboval glasbo. Zasedba, ki so jo ta večer sestavili, je ostala nespremenjena do danes. Začeli so s prvimi vajami, ki so bile namenjene tudi priučitvi inštrumentov, in v začetku leta 2000 v studiu KifKif posneli glasbo za film, čeprav film nato ni nikoli našel poti na platna.

Po prvotni zamisli je bil Melodrom skupina, ki deluje izključno na področju scenske glasbe. Posneli so glasbo za gledališko predstavo Zvitorepka v režiji Aleša Korpiča (2000) in za več plesnih predstav Bare Kolenc: Razobraz (2001), Čečečečebula (2002), Brezdno (2004). Jeseni 2002 so sodelovali z modnim studiom Oktober (Uroš Belantič) in pripravili glasbo za predstavitev kolekcije pomlad/poletje 2003. Ob tej priložnosti je bil izdan tudi Melodromov prvi promocijski singel.

Lani se je Melodrom prvič podal v vode sodelovanja z drugimi glasbeniki: Mina gostuje pri novi plošči DJ Umeka, obeta pa se tudi sodelovanje s skupino Rotor. Pevka Mina je sodelovala tudi s skupino Laibach na remiksu Rammsteinove "Ohne dich", ki je decembra izšel kot istoimenski singel skupine Rammstein.

Samostojna pot Melodroma se je začela marca 2001 v Metelkova mestu s koncertom v klubu Gromka. Začeli so z snemanji demo posnetkov in s pripravo materiala za prvenec - med prvimi je bil posnet September, ki je najstarejša skladba na plošči. Nekateri izmed teh demo posnetkov so našli pot na radio Študent, in skladba Extemporary ending (v slovenski prepesnitvi Pet Petnajst) se je novembra 2001 uvrstila na četrto mesto mednarodne lestvice crossradia najboljših singlov leta 2001. Na isti lestvici so leta 2004 zasedli sedmo mesto s skladbo Duet. Ob snemanju se je začelo tudi rednejše koncertiranje - po nekaj koncertih v Sloveniji in Hrvaški (Močvara) so se uvrstili na drugi Klubski maraton Radia Študent in jeseni 2002 prekrižarili slovensko klubsko sceno. Poleg koncertov v Sloveniji, so lani igrali tudi v Nemčiji in Avstriji.

Julija 2003 so končali snemanje (studio Hymnos, producent Jaka Jarc) in načrtovali izzid plošče v samozaložbi za oktober 2003. Posneli so prvi videospot (Prenzlauer allee), ki je bil v tem času redno predvajan tako na komercialnih kot na nacionalni televiziji. Plošča nato ni našla poti v tiskarno - odzivi s strani založb, na katere so poslali posnetke, so bili pozitivni, in po nekajmesečnem dogovarjanju so podpisali pogodbo z založbo Nika records d.o.o. S tem so se odprle nove možnosti za profesionalnejšo obdelavo posnetkov, hkrati pa so prepesnili nekatera angleška besedila v slovenščino. Plošča je šla tako še enkrat čez produkcijski proces, tokrat pod taktirko legende iz Videosexa - Iztoka Turka. Naslov prvenca je preprost: Melodrom. Na Televiziji Slovenija je bil v oddaji Videospotnice album razglašen za najboljši album leta, prav tako si je ta častitljivi naslov pridobil tudi po izboru časopisa Delo.

V tem letu bo Melodrom poleg promoviranja prve plošče sodeloval pri novi predstavi Bare Kolenc, ki bo v koprodukciji Cankarjevega doma premierno prikazana februarja 2005. Sicer pa se že pripravljajo skladbe in besedila za novo ploščo, ki naj bi izšla čez dve leti.

Število vstopnic omejeno.

Vstopnina: 1000 sit

 - thumbnail