v rubriki dogodki:
.. / / / 30.09.2004

Mitsoura v Cankarjevem domu

V četrtek, 7. oktobra 2004, ob 20.30. uri bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega Doma koncert romske glasbe. Gostja na odru bo Madžarska pevka, za katero zatrjujejo, da ima enega najlepših romskih glasov na svetu.

Magični glas te izjemne pevke je s slovenskih odrov že odmeval: leta 1994 je v okviru takrat nomadskega, pardon, potujočega etno festivala Okarina nastopila v več slovenskih krajih, tudi na z dežjem opranem ljubljanskem gradu.

Takrat je bila Mónika Juhász Miczura, za prijatelje in oboževalce preprosto Mitsou, pevka gotovo najžlahtnejše izmed madžarskih romskih zasedb - skupine Ando Drom.

Mitsou se je tradicionalnih pesmi učila od svoje matere, kateri so po številnih nagradah, ki jih je prejela za svoje petje, napovedovali sijajno kariero ? če bi se le odpravila v večje mesto. A bila je prerevna, imela ni niti za čevlje in sram jo je bilo, da bi iz rojstne vasice (ob madžarsko-romunski meji) v Budimpešto odšla bosonoga.

Če pa smo že ostali prikrajšani za petje "Mitsou starejše", smo zato toliko bolj srečni, da lahko užijemo sugestivno in čarobno petje njene hčere, katere nadarjenost je na neki poletni delavnici za otroke ?odkril? Jenö Zsigó, vodja skupine Ando Drom.

Čeprav Mitsou ni več članica te skupine, na svojevrsten način nadaljuje njeno poslanstvo: ?ando drom? namreč pomeni ?na poti? in lastnica neverjetno prodornega, zvonkega glasu se je, želeč si sprememb in inovacij, ki bi presegle tradicionalno romsko godbo, podala v tvegano avanturo. Tvegano zato, ker se je že marsikdo, ki se je namenil združevati tradicionalno in elektronsko godbo, opekel.

Vendar je naša junakinja iz tovrstne pustolovščine izšla prekaljena, osvežena, z jasno vizijo, kaj si želi in kaj želi doseči od tega, danes sicer zelo modnega združevanja tradicionalnega in hipermodernega.

Romi in Romke so svojo godbo že od nekdaj pestrili z vplivi ?matičnega? okolja, v katerega so se naselili ? od predelav tipičnih tradicionalnih viž pa tja do prevzemanja ali bolje povzemanja in veselega destrukturiranja aktualnih popevčic. Prav vsak tuj vpliv so ponotranjili, ga podoživeli in prenovili ter ga vzeli za svojega.

Povzemanju pesmi ali motivov pa povsem naravno sledi prevzemanje modernega inštrumentarija. Mitsou konec koncev ni prva med romskimi umetniki in umetnicami, ki bi to počela: naj na tem mestu omenimo vsaj zasedbo Besh o droM, ki izdatno uporablja elektroniko in gramofone. (Vedno nepredvidljivi ?drom? jih je leta 2000 pripeljal tudi na ljubljanske Mlade leve.)

Ne vemo, če je Mitsou, ki je sodelovala z Besh o droM-om, navdih za novi projekt dobila pri druženju s člani te odlične zasedbe, a gotovo je, da se ga je lotila s prave strani.

Zlitje njenega osupljivega glasu z elektroniko namreč nikoli ni enosmerno, enoznačno, njen glas ni le nujni okras zadetemu ambientalnemu vzdušju. Nasprotno, občutek imamo, da je Mitsou elektrificirala romsko godbo, da nakaže, kako je le-ta že tako naelektrena, z ambientalnimi, atmosferičnimi zvoki jo je obdala, da opozori, kako zelo prostorna, prostrana je godba tega, v svojem bistvu nomadskega ljudstva.

Trans je zelo prostorna, prostrana je godba tega v bistvu nomadskega ljudstva. Trans je kajpak navzoč, ker nas z njim spomni na doživetje transa ? premestitve, potovanja ?, ki ga tako zlahka dosegajo romski muzikantje. Komadi na mikavnem lanskoletnem prvencu, tako romski kot indijski, so skorajda vsi tradicionalni ? takšna pa je tudi večina glasbil, ki ob elektroniki podpirajo Mitsoujin vokal: cimbale (ki jih običajno igra mojster Kálmán Balogh), kaval, zurna, viola, tabla idr. Staro in novo torej, a nikakor ne v spopadu, soočanju, pač pa v resničnem zlitju in sobivanju.

Na koncertu bodo trans poglabljale vizualne animacije, navdihnjene z indijskimi motivi ter z deli romskih umetnikov.

Mario Batelić

Zasedba na koncertu, ki je organiziran v sodelovanju s festivalom Mesto žensk, bo takale:

Mónika Juházs Miczura, glas
András Désm, tolkala
Miklós Lukács, cimbale
Márk Moldvai, računalniške klaviature
András Monori, gadulka, kaval, ektar, zurna, kalimba, sarangi, bansuri, sitar
Péter Szalai, tabla

Podrobnejše informacije si lahko preberete na Mitsourini spletni strani in na spletni strani [url=http://www.cd-cc.si]Cankarjevega doma .

Cena: 3000, 2300, 1500 (brez statusa) in 1300SIT (s statusom).

Za Cankarjev Dom

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

 - thumbnail