v rubriki dogodki:
.. / / / 16.04.2009 01:25

Moonlejada 2009 v Menzi pri koritu

Mr. Moonlee in založba Moonlee Records se v soboto, 18. aprila, ponovno vrača v Ljubljano, točneje na veliki oder Menze pri koritu, z že tradicionalnim festivalom Moonlejada 2009.

Moonleejev klan bodo na odru Menze pri koritu zastopali srčni punkrockerji In-Sane, energični screamo postpunkerji Analena, dadaistični mathkorovski pacienti Hesus Attor, bosanski psiho strupenega jezika in ostrih kitarskih rifov Damir Avdić, ter makedonska groovy postpunk poslastica Bernays Propaganda. Za razigrano vzdusje skozi celoten večer bo skrbel jahac plošč BIGor. Vabljeni v Moonleejev objem !

Festival Moonleejada bo odprla skupina In-Sane, ki postaja v vseh pogledih zastavonoša domače punkrock scene. Punkrockerski trio je do sedaj objavil prvenec “Keeping Ourselves Close to our Hearts” ter nekaj demo posnetkov, poleg tega pa si fantje pridno nabirajo odrsko kilometrino, saj imajo za seboj že lepo število evropskih turnej, s katerimi so si pridobili prepoznavnost tudi v tujini. Skupino In-Sane, ki prisega na zdravi do-it-yourself duh, zaznamuje energičen emocionalen punkrock/hardcore s številnimi ritmičnimi preskoki, ki zarisuje vzporednice s skupinami kot so Against Me, Hot Water Music in Propagandhi. Jeseni 2009 bodo In-Sane objavili svojo novo ploščo za Moonlee Records.

Bernays Propaganda bodo svojo mesec in pol trajajočo evropsko turnejo na kateri so predstavljali svoj prvenec Happiness Machines zaključili z nastopom na Moonleejadi. Makedonsko skupino je moč na kratko označiti kot plesni newwave/post-punk s privlačnim ženskim vokalom, vendar pa je hkrati potrebno izpostaviti izrazito politično angažiranost skupine, ki svoj navdih črpa v precej različnih skupinah – od Submission Hold preko Fugazi pa vse tja do Gossip in Gang of Four. Čvrsto bobnanje podkrepljeno z mastnimi grooverskimi bas linijami tvori osnovo, na kateri poplesujejo funkoidni in razcepljeni kitarski akordi, vse skupaj pa zaobjame edinstveno in prodorno žensko petje. So bili luciden entuziazem, prekipajoča energija in privlačna atmosfera že omenjeni? Zaplešite, zaploskajte, zapojte, zaigrajte in slavite državljansko nepokorščino, človekove pravice in svoboščine! Bernays Propaganda nas pozivajo na angažiran ples!

Na koncertne odre se vrača tudi hrvaško/slovenska senzacija z imenom Analena, ki si je v zadnjem desetletju ustvarila kultni status na neodvisni DIY sceni. Analena sledi svojemu instinktu ter staplja očarljive melodije z zapleteno in bleščečo ritmično nepopustljivostjo. Osupljiv in brezmadežen inštrumental v kombinaciji z duhovitimi, poetičnimi ter hkrati neobremenjenimi besedili poskrbi za vse ostalo. Zanje vsekakor velja: one man's hardcore is another man's noise is another man's punk. Analena je pronicljiva in zrela zasedba, iskren izliv odločnosti in strasti v polnem razmahu. Na Moonleejado bo skupina prišli neposredno iz studija, kjer pripravljajo novo ploščo, tako da lahko pričakujemo tudi premierno predstavitev novega materiala.

V naše kraje se ponovno vrača tudi bosanski psiho, Diplomatz alias Damir Avdić, ki je oborožen zgolj s svojim orjaškim vokalom, ki strelja pripoved kot mitraljez, in z močno kitaro, ki jo stiska kot sprožilec bombe. Damir Avdić je umetnik besede. Ostre kot britev, neposredne kot strel v glavo, iskrene kot srce. Brez kompromisov in iluziji zmede razjarjene punkerje in zakajene hiphoperje, odlepi zamišljenega intelektualca od šanka in zapre gobec tudi najbolj neobuzdanemu gobezdaču. Njegova beseda je žilava, napeta, drzna. Resnica boli in Diplomatz alias Damir Avdić jo razgali ognjevito, surovo in neizprosno. Pove jo s psihotičnim, vampirskim pogledom, zareže pa z grobim, močnim kitarskim rifom, ki prej pripada hardkorovski šoli kot pa kantavtorskemu klubu. Njegovi koncerti so že po pravilu nepozabno doživetje.

Koncertni del Moonleejade bo zaključila riješka skupina Hesus Attor. Eksperimentalni metal četverec se razigrano sprehaja na robu med genialnostjo in norostjo, pri tem pa sestavlja dadistični mozaik v katerega domiselno vpleta drobce različnih glasbenih žanrov – vse od ambientalne glasbe, opere in španskih narodnih pesmi do bluesa, swinga in elektronike. Hesus Attor je prav tako neukrotljiv kot je bil nekoč Mr. Bungle in kot je Mike Patton z vsemi svojimi različicami in odkloni še danes. Ni ga strah srečanja z japonskimi demoni, Boredoms in Ruins. Z njimi se spogleduje kot se je John Zorn v vrlih letih Naked City. Hesus Attor z negacijo tradicije, z absurdom in destrukcijo, z osmišljenim dadaističnim konceptom matematično natančnega trdega anti-miksa glasbenih žanrov in podžanrov skače iz okvirjev in zagotavlja avantgardistično klaustrofobijo. Samo za najpogumnejše.

Vrstni red nastopajočih:

21.00 IN-SANE
22.00 BERNAYS PROPAGANDA
23.00 ANALENA
00.00 DAMIR AVDIĆ
01.00 HESUS ATTOR

Festival Moonleejada je posvečen 40-letnici Radia Študent.

Vstopnina: 8€

Za Mr. Moonleeja

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Analena /vit: Moonlee records - thumbnail

Analena /vit: Moonlee records