v rubriki dogodki:
.. / / / 25.05.2009 12:02

Macy Gray v živo na odru Križank

Unikaten glas temnopolte pop dive Macy Gray, ki ga takoj prepoznamo že po poslušanju prve pesmi na njenem novem albumu Big, velja za enega najbolj prepoznavnih, izrazitih glasov v zgodovini pop glasbe.

Pevka, tekstopiska in glasbena izvajalka je dobitnica znamenite nagrade Grammy za najboljšo žensko pop glasbenico, ki si ga je zaslužila za svojo prvo uspešnico I Try iz leta 1999, prav ta pesem pa je bila nominirana tudi za pesem leta in ploščo leta.
Končno bomo edinstveno glasbeno poslastico dočakali tudi pri nas, Križanke pa bodo nevdomno najlepše prizorišče, ki ga Slovenija lahko ponudi za nastop takšne dive, kot je Macy Gray. Koncert se bo zgodil v sredo, 27. maja zvečer in velja za enega zanimivejših koncertnih dogodkov leta pri nas.

Njen prvi album On How Life Is se je prodal v več kot 7 milijonih izvodov širom sveta. Leta 2001 je izdala drugi album The Id, na katerem so uspešnice s pomenljivimi naslovi - Psychopath, Sexual Revolution in Sweet Baby. Album je Macy Gray predstavila na svetovni turneji, ki se je nadaljevala tudi v države, ki prvotno niso bile v načrtu; razveselila je publiko v Izraelu, Avstraliji, Španiji, Italiji, Nemčiji in na Nizozemskem.
Njene pesmi se pojavljajo tudi v izboru filmske glasbe v filmih Rush Hour 2 (skupaj z Fatboy Slimom, Slick Rickom in Black Eyed Peas), Mona Lisa Smile, 8 Mile, Chicago (skupaj z Queen Latifah in Lil' Kim) in v najnovejšem filmu Denzela Washingtona Deja Vu.

Po skoraj štirih letih premora se Macy Gray vrača na glasbeno sceno, tokrat z novim, svežim in dinamičnim pristopom. Skupaj z glasbenikom Will.I.Am-om je pevka izdala novi album Big, na katerem lahko najdemo pester izbor glasbenih žanrov – v pesmih What I Gotta Do in Finally Made Me Happy slišimo melodičen soul, One je klasična balada, Ghetto Love nas popelje v svet ritmičnega funka, pesmi Okay in Get Out pa sta prava moderna 'dancefloor' hita, kot pravijo nekateri glasbeni kritiki. Slednja dva je Macy ustvarila skupaj z novo nastalo produkcijsko ekipo JAWbreakers, katere pobudnika sta Will in Justin Timberlake. Pevka je sodelovala tudi s produkcijsko ekipo Whiteleaf Productions in skupaj z njimi posnela pesem Shoo Be Doo. Prvič v dolgi pevski karieri je Macy izrazila željo po sodelovanju z drugimi glasbeniki, tekstopisci in producenti. Poleg omenjenih glasbenikov se na albumu kot spremljevalni vokal pojavita Natalie Cole (v pesmi Finally Made Me Happy) in Fergie (v pesmi Glad You're Here), tekste za mnogo pesmi na albumu pa je prispevala ali pa 'pomagala' napisati pevka Teedra Moses. 'Will me je prepričeval, da poskusim, zato sem kar nekako ponižno upoštevala njegov nasvet, sploh glede na to, kaj vse sem morala prestajati pri snemanju mojega prejšnjega albuma,' pravi Macy o sodelovanju z drugimi. 'Postala sem bolj odprta in dovzetna za predloge drugih, začela sem ceniti ideje drugih in tisto, kar lahko drugi prispevajo h glasbi.'

Ron Fair, predsednik založbe Geffen Records, ki je pevki Mary J. Blige s svojim avtorskim doprinosom prinesel kar tri nagrade Grammy za album The Breakthrough, je tesno sodeloval z Macy Gray pri nastanku aktualnega albuma Big. 'Macy ima enega izmed najbolj unikatnih glasov,' pravi Ron. 'Bil sem navdušen, ko sem jo slišal peti skupaj z večkratnim dobitnikom Grammyja Will.I.Am-om. To je odlična skladba, ki prepeva o življenju, duši, ljubezni, humorju, veselju in bolečini ter ima nadvse nenavadno, izvirno besedilo. Macy Gray nam zagotovo ne uide iz spomina kar tako.'

Album je sestavljen kot pripovedka, ki zrcali pevkine lastne izkušnje zadnjih nekaj let – soočanje s težko ločitvijo od moža (Finally Made Me Happy, Shoo Be Doo, Get Out), preizkušanje v vlogi matere samohranilke (What I Gotta Do, Okay), njeni spomini na stare dobre čase (Ghetto Love, Glad You're Here), življenje v upanju, da bo našla tistega pravega (One) in da se bosta skupaj postarala (Slowly). Na albumu se pojavita tudi skladbi, v katerih Macy skuša na provokativen način opozoriti širšo družbeno skupnost na problem preokupiranosti in zaslepljenosti z materializmom – Treat Me Like Your Money in Strange Behavior, slednja se pojavi v filmu Double Indemnity, v katerem žena ubije moža zaradi življenjskega zavarovanja.
Besedilo za pesem Okay, katere osrednja tematika je starševstvo, sta napisala Will.I.Am in Justin Timberlake, v čemer je moč najti ironijo. 'Zanimivo je to, da sta bila oba vzgojena v družini brez očeta,' pravi Macy. 'Justin je zelo pameten, močen po značaju in resen fant. Je drugačen od vseh, s katerimi sem dosedaj delala.'
Žanrska pestrost, ki je prisotna na albumu Big, je skupna značilnost obeh sodelujočih pevcev, Macy Gray in Will.I.Am-a. 'Oba rada poslušava različne zvrsti glasbe,' pravi Macy. 'Will je želel ustvariti album, na katerem bo moč slišati veliko različnih žanrov in različnih glasbenih pristopov.' Album Big vključuje tudi različne glasbene vložke iz raznih uspešnic. Tako v skladbi One slišimo pesem Nature Boy legendarnega Nat King Colea, ki se pojavi kot uvod k skladbi, prav tako se kot uvod k skladbi Ghetto Love sliši legendaren hit It's A Man's World izvajalca James Browna. Na albumu prepoznamo še znamenito pesem You Spin Me Round, katere majhen del je Macy uporabila pri skladbi Treat Me Like Your Money. 'Ko sem pisala to pesem, je melodija prišla kar sama od sebe...' razloži Macy. 'Slišala sem jo, kako zveni v moji glavi. Nisem niti razmišljala o tem, bilo je naravno. Zdelo pa se je popolnoma smiselno.'
Čeprav je album Big izdelek, ki ga je Macy izdala skoraj 6 let po izidu prejšnjega albuma The Trouble With Being Myself, Macy v tem obdobju ni zapravljala časa. Kot igralka se je namreč pojavila v več filmih – Training Day, Spider Man, Scary Movie 3 in Around The World In 80 Days. Pred kratkim je sodelovala z znanimi igralci Kiero Knightley, Lucy Liu, Mickeyem Rourkeom in Christopherjem Walkenom v filmu Domino, igrala je tudi skupaj z Cuba Goodingom Jr. v filmu Shadowboxer in imela pomembno vlogo v muzikalu Idlewild. Nominirana je bila za najboljšo stransko igralko v filmu Lackawanna Blues in si skoraj prislužila znamenito NAACP Image nagrado. Kot gostujočo igralko jo lahko vidimo tudi v filmu The Missing in na NBC v nadaljevanki American Dreams, v drami MDs pa igra vlogo pevke, katere pevska kariera je ogrožena zaradi bolezni grla.

Macy je v času glasbenega premora predstavila tudi lastno modno kolekcijo za ženske, ki jo je ustvarila za Natalie Hinds, prav tako je predstavila oblačila za moške. Njen zadnji projekt se imenuje HUMPS, kjer gre za oblikovanje oblačil za 'čutne in poželjive ženske'.

Pevka je ustanovila tudi lastno glasbeno šolo, M. Gray Music Academy v Hollywoodu, katero je v začetku obiskovalo 12 učencev, v slabem letu pa je število učencev naraslo na 150. 'To je velika odgovornost,' pravi kot učiteljica petja. 'Nisem imela pojma, kako težko bo, ker je vse odvisno od najemanja posojil. Morala sem prositi za stvari, kar je v nasprotju z mojo vzgojo, zato je bilo to zelo težko zame.'

Po tragičnem dogodku v New Orleansu, ko je hurikan Katrina prizadel mesto in njegove prebivalce, je Macy ustanovila humanitarno organizacijo One by One. Namen organizacije je pomoč družinam, ki so žrtve naravnih katastrof; tako je Macy pomagala osmim družinam in jim dodelila stanovanja v Houstonu, kjer so lahko preživeli eno leto brez stroškov. Pevkini načrti za prihodnost so tako tudi dobrodelne narave, saj bo velik delež pevskih dohodkov prispevala v sklad organizacije One by One, ki vzajemno sodeluje z Rdečim Križem in nudi pomoč ljudem, ki so ostali brez strehe nad glavo zaradi naravnih katastrof.
Vse to pa so le drobci velikih dejanj, kot je tudi Macy Gray sama. Nič čudnega, da se njen novi album imenuje prav Big (velik-o). 'V snemanje novega albuma je bilo vloženo veliko dela in napora. Bilo je zelo težko, vendar sem zelo ponosna na končni izdelek,' pravi Macy. 'Upam, da bo ljudem všeč in ga bodo sprejeli.' Kar se tiče promocije, pa v smehu pravi: 'Hočem si obleči en super seksi modrček, nanj napisati ime albuma in hoditi okoli z odpeto srajco!'

Za Križanke

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Macy Gray /vir: www.myspace.com/macygray - thumbnail

Macy Gray /vir: www.myspace.com/macygray