v rubriki dogodki:
.. / / / 15.03.2004

Mostar Sevdah Reunion ali bosanski bluz v Cankarju

V Cankarjevem domu se bo v soboto 27.03.04 ob 20.00 odvil veliki koncert glasbene skupine Mostar Sevdah Reunion (kar pomeni ponovno snidenje). Uporabljajo Sevdah način izražanja glasbe, kateri izhaja iz Bosne. To je tradicionalen bosanski način katerega korenine segajo 300 let nazaj. Sevdah je tradicionalna Bosanska glasba, ki obstaja od turške okupacije od konca 14. stoletja njene korenine pa segajo še dlje. Ime izhaja iz Arabščine in pomeni ljubezen, predanost ali ekstaza.

Lani je skupina izdala album A secret Gate, ki je dandanes svetovno znan. Skupina je do sedaj sodelovala s svetovno znanim izvajalcem World music ali Etno glasbe Šabanom Bajramovićem. BBC je pa med drugim o skupini posnel dokumentarni film kateri bo letos predvajan po vsej Evropi.

Leta 2000 so nastopili na Amsterdamskem Roots Festivalu. Sledil je nastop na belgijskem Sfinks festivalu, v nemčiji (Muenchen) v Moffathalle, v Zagrebški Tvornici, festival Stimmen v Loerrachu kot tudi na Nica Jazz Festivalu kjer so nastopali pred 50.000 poslušalci ob boku z B.B. Kingom, Van Morrisonom, Dr. Johnom, Billom Whymanom, Keb Mo-jem in Marvo Wright. Pred nekaj tedni je bila skupina na mednarodnem New Jazz Festivalu v Moersu. Z albumom iz leta 2003 A Secret Gate so zasidrani na 9. mestu evropske lestvice World ali Etno glasbe.

Veseli nas tudi, da vam kot gostjo-vokalistko lahko predstavimo Ljiljano Buttler, legendo Balkanskega Bluesa, katero radi imenujejo tudi za najboljši glas Vzhodne Evrope. Svoje pesmi poje močno, z polno energije in razburljivo (Le Monde) direktno v srce poslušalca. Z njenim globokim glasom pričara čarobno vzdušje melanholije, tragične ljubezni, občutkov in romantike. Istočasno je glasba polna erotike, želje po boljšem življenju in upanju, da se bodo sanje enega dne vsem nam uresničile. Leta 2002 je Ljiljana Buttler izdala debi-CD Mutter der Zigeunerseele- prekrasen album, ki se je do sedaj vtisnil v srce vsakemu, ki ga je slišal.

Mostar Sevdah Reunion sestavljajo:
-Ilijaz Delić (glavni vokal)
-Mustafa Santić (harmonika, klarinet, back vokal)
-Kosta Latinović (bas kitara)
-Sandi Duraković (ritem kitara)
-Neđo Kovačević (violina)
-Mišo Petrović (kitara).

Koncert se bo v petek 26.3.04. zgodil l tudi v Mariboru v Festivalni dvorani Lent.

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.