v rubriki dogodki:
.. / / / 07.11.2009 14:26

Na Vrhniko prihaja štirinajst Cankarjada

Na Vrhniki se bo v času od 9. do 14. novembra odvijal 14. gledališki festival Cankarjada. V klubu Zakon in v dvorani Cankarjevega doma Vrhnika bodo na ogled Štefka in Poldka, Lutkovo gledališče Nebo, Škrip orkestra, Lucija Ćirovič, Tanja Kocman, Teater Narobov, Improtentni in zaključni koncert z Damirjem Avdićem in ŠKM Bando.

PROGRAM:

ponedeljek, 9.11. ob 20:30, dvorišče kluba Zakon
ŠTEFKA IN POLDKA: GREMA SMUČAT

[ulična predstava]

Po uspešno preživeli morski dogodivščini, Štefka in Poldka dobita zagon, da se odpravita tudi na strme smučarske pečine. Poskušata uresničiti Poldkino željo, da se ponovno preizkusi v smučarski tekmi. Kmalu ugotovita, da je smučanje po zasneženih strminah nekoliko nevarno za njuna leta. Zato se odločita, da tekmo uprizorita kar na ulici. Smučanje je konec koncev naš nacionalni šport in zagotovo jima bo občinstvo znalo priskočiti na pomoč!

torek, 10.11. ob 18:00, mala dvorana Cankarjevega doma
LG NEBO: ZAKAJ TEČE PES ZA ZAJCEM

[lutkovna predstava]

Najnovejša predstava Lutkovnega gledališča Nebo obravnava pripovedko Zakaj teče pes za zajcem. V njej je na pravljičen način razložena narava odnosa med psom in zajcem, med dresiranim ‘človekovim najboljšim prijateljem’ in divjo živaljo. Kot vselej pri živalskih pravljicah lahko tudi v tej najdemo vzporednico s človeškimi lastnostmi, medsebojnimi odnosi in konflikti.
Pripoved o psu čevljarju in zajcu, ki pri njem naroči čevlje, je ena najkrajših slovenskih ljudskih pripovedk. Ustvarjanje predstave po tej predlogi je kot “napihovanje balona”. Zgodbo je potrebno razširiti, ji dodati nove like in pojasniti, kaj se je dogajalo, še preden se je vse skupaj začelo. V predstavi ne sledimo le osnovnemu konfliktu med psom in zajcem. Vanjo poseže mačka s svojimi spletkami, pa tudi čevljev ne gre zanemariti, saj ti živijo svoje lastno življenje.
Namen ustvarjalcev je negovanje in prenašanje tradicije ljudskega pripovedništva in obogatitev le-tega skozi lutkovni medij.
Predstava je namenjena starejšim od treh let.

torek, 10.11. ob 20:30, klub Zakon
ŠKRIP ORKESTRA

[glasbeno gledališki performance]

Škrip Orkestra je avtorski prvenec igralke in plesalke Jelene Rusjan. Gre za raziskavo glasbeno gledališke forme, kjer se bodo mračne teme nasilja, osebne odgovornosti ter izgubljenih otroštev soočale z razgibano estetiko noir-kiča. Predstava svoje navdihe poišče v širokem polju, od temačnega McDonaghovega Pillowmana ter Andersenovih zgodb do igrivega Tima Burtona, ljudskih glasb in brezkompromisnega panka. V okviru gledališkega projekta je nastala glasbena zasedba, ki pa se ne more ogniti svojim igralskim koreninam. Izvajalke bodo na odru prek zgodb o mučenih in zlorabljenih otrocih predstavljale predvsem sebe.
Ključna lastnost Škrip Orkestra je zaostren odnos med lahkotnejšimi pop vzorci in resnobno, skoraj težaško vsebino, prek katerega se izpostavlja vprašanje odgovornosti (vsakršnega) avtorja do svojega družbenega in kulturnega okolja ter smotrnosti iskanja najučinkovitejših izraznih form.

sreda, 11. 11. ob 20.30, klub Zakon
LUCIJA ĆIROVIĆ, TANJA KOCMAN

[stand up večer]

Lucija Ćirović - igralka, animatorka lutk, dramska pedagoginja, stand up komičarka, ki ima rada zgodbe iz življenja. Kjer je življenje, so zgodbe, kjer so zgodbe, je vedno kaj zanimivega in kjer je zanimivo, je gotovo tudi kaj smešnega. Če ni smešno samo po sebi, pa Lucija naredi, da postane.

Tanja Kocman je dovolj ženske, da je lahko svoj ded. Zanima jo toliko različnih področij, da bi shizofrenija bila usluga narave. In prav v stand upu vidi kombinacijo vseh. Boji se rozin ter obožuje zven besede špohtl. Zakaj končna odločitev za stand up? Ker je v veliki sanjski knjigi pod njenim znamenjem zapisano, da je notorično šepava na področju humorja. In sedaj hoče vedeti ... a je res?

četrtek, 12. 11. ob 20:00, velika dvorana Cankarjevega doma:
TEATER NAROBOV: ŠOV DVEH VDOV

[grenko-sladek kabaret]

Dokaj poslušljiva glasba, zares smešno-slabe šale, enostavni čarovniški triki ter nenadomestljiv stik z občinstvom so zagotovilo za smeh in užitek. Vdovi Ljuba in Duša sami zase pravita, da imata veliko skupnega. Poleg tega, da sta obe vdovi, ju družijo še strast do cigaret in vina, užitek ob poigravanju z ljubimci, želja po pripovedovanju zgodb iz preteklosti ter dejstvo, da nobeni od njiju ni bilo nikoli nič dokazano. Pa naj še kdo reče, da smrt ni obenem tudi novo rojstvo.

petek, 13.11. ob 20.30, klub Zakon:
IMPROTENTNI VS. GOSTJE

[prijateljska impro tekma]

Prosimo pripravite se že zjutraj. Skrbno si umijte zobe, saj jih boste zvečer veliko kazali žarometom. Očistite si ušesa, priporočamo tudi duhovne in domišljijske vaje, da se vam glava napolni z najbolj norimi idejami. Temeljito si umijte roke in pripravite gospodičnama nepozabno večerno srečanje. Povejte vsem prijateljem na facebooku. Zavidali vam bodo. Zavidali vam bodo, da se vam bodo zvečer uresničile mnoge skrite fantazije. Soočeni boste s svojimi največjimi strahovi, a ne bojte se. Vse je v naših rokah. Zato se vidimo v petek!

sobota, 14.11. ob 22.00, klub Zakon:
ŠKM BANDA, DAMIR AVDIĆ

[koncert]

Damir Avdić – Bosanski psiho v živo! Umetnik besede. Ostre kot britev, neposredne kot strel v glavo, iskrene kot srce. Zareže jo z grobim, močnim kitarskim rifom. Brez kompromisov in iluzij. Njegova beseda je žilava, napeta, drzna in resnična. Pove jo s psihotičnim, vampirskim pogledom. Njegovi nastopi so neizprosni. Silovita predstava korajžnega človeka. Damir Avdić je vse v eni osebi - pevec, pesnik, kitarist, bend, kantavtor, performer, pisec, mislec. Vse počne iz srca. S trezno glavo. Zmeraj udari naravnost v jedro problema. Do obisti razkrinka banalnost današnjega sveta.

ŠKM banda oz. Štefan Kovač-Marko banda je v preteklih letih našla in izoblikovala svojstven glasbeni stil. Instrumentalna fuzija rocka, jazza, funka, noisa in hardcora s postrockovskimi zameti, ki jo ustvarjata dve prepletajoči se kitari na eni ter nabasano zabobnana ritem sekcija na drugi strani, v poslušalcu zbudi še tako represirano čustvo in ga popelje na potovanje čez zasanjano reko Muro, preko poljan prekmurske ravnice vse do markeče njive z ven štlečim auspuhom.

Vstop na vse prireditve je prost.

Za Cankarjado

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

 - thumbnail