v rubriki dogodki:
.. / / / 05.12.2000

Urban v novem Sub subu

"Ko so se zavese dvignile, smo se odločili za edino frekvenčno možnost, ki bi kredibilno predstavljala nov klubski zagon in rezimirala nakopičen ego - Vaš in naš ... Sub Sub v ponedeljkovem zvočno-situacijskem performansu, ki ga bo odprl Urban & 4. Na vprašanja bomo odgovarjali na samem prizorišču." (Miroslav Akrapović, Studio City)

S svojo nekdanjo skupino Laufer je uspel prav tukaj, v naših klubskih in diskotečnih prostorih, ki so na koncu devetdesetih počasi, a zanesljivo razgaljali hrvaški glasbeni potencial. Toda, večina takratnih obiskovalcev je še vedno tam, na paradi hrvaške leve scene, kateri skupina Laufer in posebej njihov nekdanji frontman Damir Urban, nekoč "enfant terrible", danes kultna hrvaška pop ikona, nista nikoli pripadala. Laufer so bili s svojo kratko in jedrnato diskografijo predstavniki novega zagona reškega vala, ki je v devetdesetih iskal reflektivno povezavo med grungerskim zvočnim fluidom in večno inspirativno asfaltno ikonografijo. Damir Urban pa v svojem solističem nadaljevanju podpisnik albuma Žena dijete, hrvaške plošče desetletja ...

Ob množici alter-mainstream nagrad, ki jih zelo odmevno že nekaj let podeljujejo na Hrvaškem, sledeč zahodnjaški predstavi o glasbi kot kulturno-sociološki pomembnosti, je Urban pridobil tudi ta delež vsesplošne promocije. Toda album Žena dijete je svojo kvalitetno nadgradnjo dosedanjega Urbanovega udejstvovanja skristaliziral skozi prizmo dveh momentov v njegovi življensko-ustvarjalni logiki. Po razpadu skupine Laufer je Urban izdal solo album Otrovna Kiša, ki je bil poskus trip-hop izhoda iz lastne narkotične observacije, ki je zamenjala kitarsko podobo z nakopičenim ustvarjalnim egom. Žena dijete pa je rehabilitacijska vrnitev v altruistični svet zvokov, ki jim je Urbanov ekspresionistični vokal vseskozi tako rahločutno sledil - tehnološko fleksibilni ritmi in surovo-enostavna kitarska zavesa. To, kar sledi, pa je že v projekciji novih zgodb, v kletnih prostorih novega kluba, ki je v delovni fazi.

Sub sub, bivša Stopoteka, Palma, Hit The Road, Jack pod ljubljansko Halo Tivoli nam bo ponudil nastop Urbana v ponedeljek, 11. decembra, ob 23. uri.

Za Buba booking & promotion

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.