v rubriki dogodki:
.. / / / 30.03.2005

Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar po Soveniji

Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar bo 7. aprila nastopila na Orto festu v Ljubljani, 8. aprila v škofjeloški Rdeči Ostrigi in 9.aprila v celjskem Kljubu.

Neformalna skupina beograjskih glasbenikov združenih pod imenom Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar je kariero začela z improvizacijskimi nastopi po beograjskih klubih. Skozi čas se je bend preoblikoval v prvorazredno klubsko atrakcijo, s tem, da je prvobitni zvok počasnih Beatles loop-ov, izvedenih na pravem labirintu kitarskih pedal, sorodnim Frippertronics idejam, zamenjal zvok, ki spominja na Jeffa Millsa v rock izvedbi, vsak njihov novi album pa seveda prinaša vedno nova presenečenja. Sila pri svojih nastopih uporablja tudi podporo DJ-ev, tako, da se koncert pretvarja v celonočno dogajanje, kjer se igranje in DJ seti izmenjavajo, preklapljajo in prelivajo eni v druge brez vidnih premorov. Vsak njihov nastop je tako drugačen od že videnih.
Neočekivana sila... v svoji nepredvidljivosti sublimira psihadelijo beat generacije, vendar tudi vseh drugih generacij, saj jo dopolnjujejo z elementi trip-hopa, dancea, duba in break-beata, od že davno mutiranega rocka pa so obdržali najvažnejše: energijo, razkošje in nemir.

Sila po kvaliteti in predvsem izvirnosti sodi ob bok Darkwood dub, na kar kaže predvsem kultni status, ki ga obe postavi uživata predvsem v Beogradu, kot tudi drugje. Super skupino Sila namreč sestavljajo Zlatko Veljović na bas kitari, ki je svoj čas nastopal z Darkom Džembasovim, kitarist Vladimir Đorđević, ex Klajberi, bobnar Jarbolov, Nemanja Aćimović, Oliver Nektarijević, sicer bolj poznan kot pevec zasedbe Kanda, Kodža i Nebojša, Boris Mladenović, sempler, ton in efekti (če že omenjamo vzporednice z Darkwood dub, lahko dodamo, da v zadnjem polletju tudi njim meša in dopolnjuje zvok na koncertih) in na koncu še gonilna sila Sile, Goran Orge Nikolić na kitari, ex Nosorog. V tej postavi so leta 2002 pri prav tako kultni beograjski založbi B92 Music objavili album Sunca, pod katerega se je kot producent podpisal stari maček Koja.

 - thumbnail