v rubriki dogodki:
.. / / / 20.11.2004

Neočekivana sila koje se iznenada pojavljuje i rešava stvar na Metelkovi

Neformalna skupina beograjskih glasbenikov združenih pod imenom Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar, ki bo 9.decembra nastopila v Gala hali na Metelkovi, je kariero začela z improvizacijskimi nastopi po beograjskih klubih.

Skozi čas se je bend preoblikoval v prvorazredno klubsko atrakcijo, s tem, da je prvobitni zvok počasnih Beatles loop-ov, izvedenih na pravem labirintu kitarskih pedal, sorodnim Frippertronics idejam, zamenjal zvok, ki spominja na Jeffa Millsa v rock izvedbi, vsak njihov novi album pa seveda prinaša vedno nova presenečenja. Sila pri svojih nastopih uporablja tudi podporo DJ-ev, ki jo bo v Gala hali nudil DJ Dado, tako, da se koncert pretvarja v celonočno dogajanje, kjer se igranje in DJ seti izmenjavajo, preklapljajo in prelivajo eni v druge brez vidnih premorov. Vsak njihov nastop je tako drugačen od že videnih.
Neočekivana sila... v svoji nepredvidljivosti sublimira psihadelijo beat generacije, vendar tudi vseh drugih generacij, saj jo dopolnjujejo z elementi trip-hopa, dancea, duba in break-beata, od že davno mutiranega rocka pa so obdržali najvažnejše: energijo, razkošje in nemir.

Sila po kvaliteti in predvsem izvirnosti sodi ob bok Darkwood dub, na kar kaže predvsem kultni status, ki ga obe postavi uživata predvsem v Beogradu, kot tudi drugje. Super skupino Sila namreč sestavljajo Zlatko Veljović na bas kitari, ki je svoj čas nastopal z Darkom Džembasovim, kitarist Vladimir Đorđević, ex Klajberi, bobnar Jarbolov, Nemanja Aćimović, Oliver Nektarijević, sicer bolj poznan kot pevec zasedbe Kanda, Kodža i Nebojša, Boris Mladenović, sempler, ton in efekti (če že omenjamo vzporednice z Darkwood dub, lahko dodamo, da v zadnjem polletju tudi njim meša in dopolnjuje zvok na koncertih) in na koncu še gonilna sila Sile, Goran Orge Nikolić na kitari, ex Nosorog. V tej postavi so leta 2002 pri prav tako kultni beograjski založbi B92 Music objavili album Sunca, pod katerega se je kot producent podpisal stari maček Koja, ki je Sili uspel sproducirati prvo dostojno studijsko ploščo. Vendar pri tem še vedno velja dejstvo, da ne obstaja pravi način, da se proces Sile, ki se v pravi luči kaže izključno na odru, prevede na format nosilca zvoka. Mogoče pa ravno to uspe na prihajajočem koncertu v Gala hali, ki bo v celoti posnet.

+DJ Dado (break-beat, drum'n'bass, electro...)

vstopnina: 1500 sit

 - thumbnail