v rubriki dogodki:
.. / / / 18.03.2004

N'toko v Trbovljah

V soboto, 27. marca, bo v avli Doma svobode v Trbovljah nastopil N'Toko ali Miha Blažič, ki je brez dvoma eden najobetavnejših rap gobezdačev na slovenski rap sceni.

Z drugo zaporedno zmago na 2. državnem prvenstvu v freestyle rapu, ki je potekalo v klubu K4 maja 2003, si je prislužil tudi glavno nagrado - izdajo plošče pri založbi Nika. Založba Nika je kasneje štartala z novo podzaložbo Rapnika, na kateri je svoj prvenec izdal tudi N'Toko, novomeški hitrogovorec, ki s svojo vizijo rapa presega tipične raperske klišeje in stereotipe.

Prvo ustvarjanje se je začelo skupaj z Goranom Balogom in Urošem Weinbergerjem - Weinom, ki so takrat še kot trio postavili na noge danes devet člansko zasedbo MOVEKNOWLEDGEMENT. Svoje rapersko znanje je pridobival ločeno od urbanih hip-hop trendov, na celonočnih "jam sessionih" z dolenjskimi glasbeniki in to dolgo preden je zasedba Moveknowledgement sploh stopila na oder. Fuzija funka, jungla, hip-hopa, jazza, reggaeja, soula ter improvizacije, je dajala inspiracijo bendu, ki je v naslednjih dveh letih preizkusil večino slovenskih klubskih in festivalskih odrov ter prejel bumerang za najboljšo koncertno skupino. V svetu ortodoksnega hip-hopa se je N'Toko prvič pojavil kot zmagovalec prvega državnega prvenstva v freestyle rapanju, ki je potekalo v Velenju. Uspehu so sledili bolj pogosti nastopi na hip-hop prireditvah, predvsem pa na drum'n'bass dogodkih v duetu z Dj PlankTonom. Kot član kolektiva Moveknowledgement je nastopil kot predskupina Asian Dub Foundation in na največjem srbskem festivalu Exit, solo pa ogromno nastopa s tujimi in domačimi didžeji. Skupina Moveknowledgement je v lanskem letu izdala svoj prvenec "Sun Sun".

N'Tokov prvi solo projekt je konceptualni rap album "Cesarjeva nova podoba". Teksti zvenijo provokativno, inteligentno, cinično, pronicljivo in večplastno, ukvarja se z medijsko manipulacijo, slovensko glasbeno sceno, komercializacijo seksa in še marsičem. Predstavlja nekakšen protipol vse pogostejšemu plačanemu rapu, v prihodnosti pa se želi razvijati kot vokalist in raper z dobrim flowom, kot improvizator, hkrati pa tudi kot tekstopisec in glasbenik. Za zvočno plat plošče sta poskrbela Sett in Borjan, kot goste na njej pa najdemo še hrvaškega mc-ja Tremensa, družbeno kritičnega Samo Borisa ter Katjo, ki preseneti s t.i. spoken wordom.

Ploščo v živo predstavlja z bendom:
Uroš Weinberger (Moveknowledgement)-kitara
Gal Gjurin (Projekt mesto)-bas in klaviature
David Cvelbar (Moveknowledgement)-bobni

moveknowledgement na metelkovi - thumbnail

moveknowledgement na metelkovi