v rubriki dogodki:
.. / / / 15.11.2004

MC Stamina in XRS v Media Parku

MC Stamina se spet vrača na slovensko d'n'b sceno, tokrat pa mu družbe ne bo delal DJ Patife, v kombinaciji s katerim smo ga že lahko videli in občudovali pri nas, ampak bo stal ob boku drugega, nič manj znanega DJ XRS-a.

Slavno dvojico si bomo lahko ogledali na Brazil In Rotation fešti v Media Parku v petek, 26.11.2004, pod pokroviteljstvom Rdyo. Zgodnje in pozne urice pa nam bodo krajšali DJ-I Rdyo in P4B.

DJ XRS

XRS (pravo ime Xerxes De Oliveira) je odraščal ob zvokih tradicionalne brazilske glasbe, pa tudi jazza in funka, svojo producentsko pot pa začel v začetku devetdesetih pod vplivom glasbe poznih osemdesetih, predvsem Acid Housa in Techno/Hardcora. Zelo hitro si je zgradil lasten studio, v svojem producentskem delu pa začel odkrivati Jungle - njegov prvi projekt sta bili underground klasiki "Boom-Man" in "Power To The People", ki so ju takoj pograbili lokalni drum'n'bass pionirji Andy, Marky in DJ Patife.

1995 je XRS ustanovil založniško hišo z imenom Innerground Recordings in pod imenom XRS Land izdal svoj prvi EP "From the Land to the City". EP je bil izjemno dobro sprejet in si je takoj pridobil visoko rotacijo vseh pomembejših brazilskih DJjev elektronske glasbe. Prejel je zelo dobre kritike v specializiranih glasbenih revijah v Braziliji pa tudi v tujini - franconska revija "Coda" je XRSa izpostavila kot "vzhajajočo zvezdo in visokoleteči up brazilske elektronske scene".

1998 je skupaj s svojo ženo Paulo lansiral projekt "Friendtronik" ki je predstavljal nekoli trši in bolj eksperimentalen pristop k brazilskemu funky in sexy drum'n'bassu. Za izdajo albuma "Friendtronik@Periferia.com.zl" sta podpisala pogodbo z založbo Sony, medtem ko je njegov solo album z naslovom "Sarau" izšel leta 99 pri brazilski založbi Sambaloco. Leta 2001 so štiri skladbe ki so jih naredili Marky, Patife & XRS našle svoje mesto na "The Brazil EP", ki je izšel za eno najlegendarnejših londonskih drum'n'bass založb V Recordings. Skladbe so bile deležne fenomenalnega odziva in si v časopisu The Guardian zaslužile celo primerjavo brazilskega drum'n'bassa z brazilskim nogometom. Opogumljena z uspehom sta se Marky in XRS ponovno vsedla v studio in med neskončnimi seansami je nastal "LK" - komad, ki črpa iz istoimenske Jorge Benove skladbe iz leta 1969, za XRS/Markyjevo verzijo pa je vokal prispeval MC Stamina je v Veliki Britaniji izšel julija 2002 in se takoj povzpel na nacionalno Top Lestvico kjer se je zadrževal kar 3 tedne. Do danes je bil LK prodan v 100,000 izvodih po celem svetu.
IN ROTATION - dolgo pričakovani album, ki sta ga v začetku 2004 izdala XRS in Marky je dodelan drum'n'bass long play izdelek, ki se lahko pohvali z unikatno kombinacijo ljubezni do sodobne dance glasbe in spoštovanja bogate brazilske glasbene tradicije, ki je obema avtorjema zelo blizu. Na albumu sta sodelovala z Clevelandom Watkissom (pri nas je skupaj s Patifeom nastopil konec oktobra) in philadelphijsko soul senzacijo Vikterjem Duplaixom. Med drugim sta Marky in XRS sodelovala tudi z aktualnim brazisklim kulturnim ministrom Gilbertom Gilom na komadu "Dia Do Sol", za katerega kaže da bo v kratkem ponovil uspeh Top 20 hita LK, slišali pa ga bomo lahko na Gilovem prihajajočem albumu.
Trenutno je XRS zaposlen s svetovno turnejo, poleg tega pa veliko dela tudi v studiu kjer sodeluje in remixa skladbe nekaterih najbolj znanih brazislkih ustvarjalcev, medtem ko je kar 12 lastnih komadov v zadnjih 18 mesecih izšlo na različnih britanskih in brazilskih drum'n'bass založbah.

MC Stamina

Stamina je glasbeno pot začel l.94 in čeprav se tega še ni zavedal, ga je prav ljubezen do zgodnjega jungla (predhodnik zvrsti ki jo danes poznamo kot drum.n.bass; v nadaljevanju d.n.b) pripeljala do današnje pozicije enega najbolj cenjenih talentov svetovne d.n.b scene.

Že istega leta se je poleg intenzivnega obiskovanja londonskih d.n.b zabav lotil tudi pisanja besedil. Kupoval je vinile in ker je bila večina instrumentalna, je zraven želel tudi besedila, vokal in dodatno melodijo. Kmalu je dobil svojo priložnost na mikrofonu na najboljših piratskih radio postajah in kmalu tudi možnosti za nastope po manjših londonskih klubih.

Dve leti kasneje je začel MCjati na radiu Rinse FM, l. 2000 pa spoznal organizatorje legendarnih londonskih d.n.b večerov Movement in njegova kariera je dobila nove dimenzije. Postal je Movement resident MC in nadaljeval pot po celotni Angliji, Evropi, Aziji, Avstraliji, Združenih Državah in Južni Ameriki kjer danes redno nastopa. Spoprijateljil se je z brazilskimi wonderkidi XRSom, Markyjem in Patifeom ki jih danes izmenično spremlja na mikrofonu kamorkoli grejo.

Po lastnih besedah je Stamina DJjev MC - tam zaradi njega in zato, da s svojo izjemno sposobnostjo prilagajanja pripomore posamezne skladbe še izboljšati, dopolniti DJjev set in s tem obogatiti celoten klubski večer.

Precej poje, veliko rima, ko je potrebno repa v ragga stilu, včasih samo govori - predvsem pa zelo dobro ve, kdaj utihniti. L. 2002 je bil kar 11 ur na mikrofonu pred 11.000 glavo množico gigantskega Skolbeats festivala na F1 dirkališču Interlagos v Sao Paulu. Od takrat je Brazilija njegova redna destinacija in tako je pred kratkim nastopil tudi pred milijonsko množico na Paradi Da Paz, brazilski verziji berlinskega Love Parada. Poleg samostojnih DJ in MC nastopov, rednih MC nastopov z vsemi tremi brazilci danes nastopa tudi na live nastopih London Elektricity. Stamina ima naravno sposobnost takojšnjega povezovanja s publiko in večinoma svoje MC delo opravlja kar s plesišča.

Pod psevdonimom Armour je delal za založbo Double Zero, pod pravim imenom pa vokalizira tudi za druge producente - njegov največji hit do danes je že legendarni LK (soavtorja Marky in XRS). Komad je izšel leta 02 in takoj poletel na britanske lestvice ter povzročil, da so ljudje na drum.n.bass začeli gledati nekoliko drugače in precej bolj naklonjeno. L.2002 je z dunajskima producentoma DK & Epsilon naredil tudi Barcelono - enega najuspešnih komadov leta 2003, v zadnjem času pa sodeloval tudi na povsem svežem Roni Sizeovem albumu Return To V.

 - thumbnail