v rubriki dogodki:
.. / / / 04.02.2004

Oda na manhatnski aveniji

V torek, 10. februarja se bo ob 20.00 v galeriji ŠKUC dogodila zvočno, vizualno, semantična predstavitev pesniške knjige Oda na manhatnski aveniji, ki je nastala med bivanjem Primoža Čučnika in Gregorja Podlogarja v New Yorku. Mesto je tudi glavni junak dogajanja, podoba fascinacije ali tudi prostor premikanja v jeziku. Slikovno opremo za knjigo je pripravil Žiga Kariž.

V stiku z velemestom navdahnjene pesmi iz knjige so osnova za branja v različnih ne-tihih zvočnih okoljih, kar je dalo grob in dinamičen material (okrog petdesetih) glasov, izgovorjav, intonacij in načinov branj. Na kasetofon posnet utrip, hrupi in šumi velemesta so uporabljeni kot dodatni kompozicijski material. Rezultat je zvočni kolaž, ki se po eni strani ne želi povsem oddaljiti od semantične vrednosti besedil, po drugi strani pa si jo, v imenu celote, upa žrtvovati glasbi besed, ki so postavljene v stvarno urbano zvočno okolje.

To je, gledano skozi oči velemesta, pravo nasprotje tišine in tudi poezijo postavlja v nenavaden položaj, stran od njene pregovorne ne-slišnosti tihega branja. Projekt je poskus dialoškega preseganja mej med zvočnim, besednim in vizualnim.

Za ŠKUC

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

Oda - thumbnail

Oda