v rubriki dogodki:
.. / / / 05.03.2001

Orto klub: Defacto

Da v naših krajih izsledimo 'virus', ki ga širi dub bend je precejšnja redkost. še posebej, če ta prihaja iz Teksasa, ki nikoli ni veljal za zvočno talilnico, ki bi svoj navdih iskala v lesenih ritmih, bobnech basih, lebdečih klaviaturah in studijski manipulaciji. A dandanes je mogo če prav vse - tudi takrat, ko že kar nekaj časa igraš vlogo strastnega, družbeno kritisnega in hedonističnega punk rock upornika.

Ogrodje projekta Defacto namreč tvori kreativno jedro tudi pri nas ze čaščenega hrupnega kolektiva At The Drive-In - pevec Cedric Bixler in kitarist Omar Rodriguez. Presenečenje? Sploh ne, saj ima vsakdo priložnost prisluhniti danes že precej izpostavljenemu detajlu zadnjih dveh mojstrovin peterice iz El Pasa - "Vaya" in "Relationship Of Command". Le-ti prvič tudi slišno v maničen in napadalen zvočni izraz At The Drive In mešata v živo manipuliran in'zavajajoč dubovski tempo. Potrebno se je širiti in raziskati tudi druga območja izraza, so si najbrže pritrdili, ko jih je v prejšnjem letu zagrabila prihajajoča slava in sfera stadionskih nastopov.

In zatorej sploh ne čudi, da sta se Cedric in Omar - za to priložnost na basu in bobnih - še s peščico prijateljev dokončno odločila polno aktivirati tudi drugi projekt, s katerim lahko pobegneta pred množico in se v improvizacijah udejanjata čistokrvni ljubezni do glasbe. A nadvse samosvoje interpretacije dane zvočne podobe, da ne bo zablode. Med vplive namreč štejejo pestro paleto raznorodne muzike, ki seže od duha Laddio Bollocko, Brainiac, The Eternals,s, Augustusa kralja melodike Pabla, Prince Far-I-ja do Tubbyja.

Učinkovita ponudba, ki v intervalih deluje že dobrih pet let. A ob veliki količini norih koncertnih nastopov so do danes izdali zgolj en EP, ob pomoči cenjenega producenta Maria Caldata Jr., ki ga poznamo predvsem po delu z Beastie Boys, ter založniske dejavnosti Grand Royal, ki skrbi tudi za At The Drive-In, pa naj bi sredi tega leta dočakali tudi dolgometražni prvenec Black Hot Chrome.

Defacto bodo nastopili v Orto klubu dne 7.3. ob 22. uri. Vabljeni!

Danijel Mežan

povzeto iz Muske, februar 2001

Defacto - thumbnail

Defacto