v rubriki dogodki:
.. / / / 22.08.2003

Pestro septembrsko dogajanje v Kamniku

Kamnik je eno starejših slovenskih mest, ki je večino leta povsem mrtvo. Enkrat na leto, v začetku septembra, pa zaživi v vsem svojem blišču (in bedi). Tradicionalni Dnevi narodnih noš v mesto pod Kamniško - Savinjskimi Alpami poleg narodnih noš iz cele Slovenije pripeljejo tudi številne kulturne in glasbene prireditve.

sredo, 20. avgusta, se je začelo Kamniško kulturno poletje, katerega glavna značilnost je predvsem slikarska kolonija na glavni kamniški žili - ulici Šutna, ki so jo mnogi poimenovali kar Kamniški Montmartre.
Številni kamniški in tudi slovenski slikarji bodo tri dni iskali navdih in inspiracijo na tej starodavni kamniški ulici, v soboto, 23. avgusta pa se bo Montmartre zaključil, še isti večer pa bo v Galeriji Veronika otvoritev razstave ustvarjenih del.

V naslednjem tednu dni se bo odvijal predvsem program za otroke, poimenovan Mala Šutna, z nekaj redkimi, a zato toliko bolj svetlimi izjemami.
Ravno tako v soboto, 23. avgusta se bo na kamniškem Malem gradu (gre za vzpetino, pod katero naj bi prebivala kraljica Veronika, glavna osebnost kamniškega mita o nastanku mesta) odvijal CODEEP, torej DJ in VJ večer oziroma pester multimedijski performance.

V sredo, 27. avgusta se bo zgodil koncert zasedbe BU (Bobnars United), ravno tako na Malem gradu, vse do sobote, 30. avgusta pa bo trajal tudi ulični multimedijski projekt Mamut in Veronika (poleg Veronike je tudi mamut ena večjih znamenitosti mesta, saj so med gradnjo mostu čez manjšo rečico odkrili mamutovo okostje).

V soboto, 30. avgusta bo Kulturno društvo Priden možic na Šutni pripravilo ulično predstavo Sprajt, v soboto, 6. septembra pa bo isto društvo poskrbelo še za ulično inštalacijo Birkokrat d.o.o.

V sredo, 3. septembra, bo na Malem gradu moč uživati v gledališki komediji Klinika Kozarcky, ki jo bodo pripravili gojenci AGRFT-ja.

Dva dni kasneje, torej 5.septembra bodo na svoj račun prišli ljubitelji šansonov, saj se bo na večeru, poimenovanem Na poti k Ježku z interpretacijami šansonov Franeta Milčinskega Ježka predstavila Nika Vipotnik.

6. septembra bo polno raznih dogodkov, od odprtja Bavarsko - Slovenske knjižnice v Matični knjižnici Kamnik do sprejetja evropske zastave v Domu kulture Kamnik, na kamniških ulicah bodo znova ustvarjali člani Likovnega društva Kamnik, zvečer pa se bo na Gradu Zaprice predstavila Mia Žnidarič s Steve Klink Triom.

V sredo, 10. septembra, se bosta na Malem gradu s svojo kabarejsko predstavo najbrž izkazala Slon in Sadež, od katerih lahko najbrž pričakujemo le nepričakovano.

V četrtek, 11. septembra se v Domu kulture Kamnik lahko udeležite predstavitve biografije Kati Turk, nato pa pride na vrsto zabava.

Od 12. do 14. septembra se bodo odvijali že 33. Dnevi narodnih noš, ki vsako leto znova v Kamnik privabijo na tisoče iz vse Slovenije.
Še namig oziroma skrivnost - Dnevi narodnih noš bolj kot po narodnih nošah med prebivalci Kamnika slovijo po ogromnih količinah popite medice, zato se vikend med domačini imenuje kar "medeni vikend". Pridite na obisk, pa boste izvedeli, zakaj!

V sodelovanju z e-študenstkim servisom Kamnik, ki je edini, ki skrbi za zabavo mladih v Kamniku, se bo v petek, 12. septembra in v soboto, 13. septembra na Trgu prijateljstva dogajalo!

V petek bodo ob 21. uri začeli Krik, ki navdušujejo predvsem s priredbami.
Za njimi pa bodo na oder stopili Skat. Mlada kamniška skupina, na čelu katere je ena najboljših pevk na prvem izboru Popstars, vendar naj vas to ne zavede. Skupina igra energičen rock s primesmi popa in zelo inteligentnimi besedili, ki odstopajo od slovenske dolgočasnosti. 1. septembra izide njihov prvenec Nasedla ladja (producent je bil Dejan Radičevič, med sodelavci pa je bil tudi Matej Mršnik), več o skupini pa lahko najdete na spletnem naslovu www.skat-band.com.
Glavna vloga večera bo zagotovo pripadla pionirjem slovenskega rock'n'rolla Big Foot Mami, ki se že predstavljajo širom po Sloveniji in bodo v kratkem izdali ploščo največjih uspešnic z dvema novima skladbama.

V soboto ob 21. uri začnejo Mint, ki se trudijo občinstvo navdušiti s priredbami in izrazitim ženskim vokalom.
Za njimi pa še ena kamniška skupina, in sicer Arche, ki imajo že izdan prvenec Leni kralji (izšel leta 1995), septembra pa bodo izdali svojo drugo ploščo. Klasičen rock, podprt s flavto in izrazitim vokalom, skupino pa najbrž poznate po zaslugi videospota Bel je moj obraz, ki je bil visoko na Videospotnicah, skladba pa se je sedem tednov obdržala tudi na lestvici Stop Pops 20. Dodatne informacije poiščite na www.arche-band.com.
Glavna zvezda večera bo tokrat Tinkara Kovač, ki se je na istem odru predstavila že pred dvema letoma (zanimivo, kot predskupina so takrat nastopili Yogurt), seveda navdušila in nobenega dvoma ni, da ne bi bilo tako tudi tokrat. Ob skladbah z najnovejše plošče O-range, s katere je tu že nova uspešnica Še tam ne, bo s skupino zagotovo predstavila tudi uspešnice s prvih treh albumov. Spletni dom na www.tinkara.net.

Za veliki zaključek, bo v nedeljo, 14. septembra, na Glavnem trgu v samem središču Kamnika nastopila skupina Šukar, ki so s svojo cigansko godbo sposobni predramiti še tako zaspane ude in opita grla.

Obiščite Kamnik, ne bo vam žal!

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.