v rubriki dogodki:
.. / / / 15.10.2004

Plesna predstava Katarza za za?etnike

Do nedelje 17.10. si je v Plesnem Teatru Ljubljana (PTL) mogoče ogledati plesno predstavo Katarza za začetnike v koreografiji Jurij Konjarja. Katarza za začetnike ni zgodba, ki naj bi jo bo občinstvo doživelo v smislu jasnega sporočila in zaključka. Prej je v gibu in glasbi udejanjena predstava bogata v vtisih in vsebinah, ki se dotika predvsem gledalčevega intimnega sveta.

Jurij Konjar se je s plesom spoznal v Plesnem Klubu Urška, kjer jer sprva hodil na klase špotnih plesov ter nadaljeval z modernim plesom, jazz in klasičnim baletom. Za svoje zasluge je prejel Povodnega Moža. Leta 1996 je prejel izobraževalno štipendijo na The Urdang Accademy v Londonu, kjer je osvojil prvo nagrado na tekmovanju v sodobnem plesu. Kot štipendist Ministrstva za kulturo RS je bil sprejet na Bruseljsko akademijo za sodobni ples PARTS. Sodeloval je pri koreografiji in dveletni svetovni turneji Rien de Rien Sidija Larbija Chercaouija in Les ballets C de la B, pri predstavi 'SS' kolektiva HET-NET Jossa de Pauwa in Toma Jansena, predstavi improvizacije AERA Malene Hertz v Kopenhagnu in Rondinelli zavoda En Knap, videni na zaključku letošnjih Mladih levov.

Poleg tega je sodeloval z Michelle Anne de Mey, Janom Fabrom, Ko Murobushijem ter Bartom Rogiejem v seriji oddaj na VTM in RTBF v Belgiji. Na povabilo festivala STUK se je v Belgiji udeležil programa Le Seminaire. Bil je dvakratni štipentist pograma Dance Web na festivalu Impuls Tanz na Dunaju.

Poučuje tehnike sodobnega plesa predvsem v Belgiji in na Srednji Umetniški Gimnaziji v Ljubljani.
Njegova lastna dela vključujejo koreografijo Algo de Mi za Bal Moderne (projekt Bruxelles Capitalle Culturelle 2000), kolektivno kreacijo tria Jacquelin Daniels, režijo plesnega videa Travelling Light, izpeljavo Plesne Vrtavke v Sloveniji ( s podporo MOL in JSKD)ter kreacijo predstave Prave Napake in turnejo po Španiji in Sloveniji, med drugim na festivalih Lent in Ana desetnica.

Na povabilo PTL je v njegovi produkciji koreografiral plesno predstavo z naslovom Katarza za začetnike.

"Katarza za začetnike je individualnost / identiteta. Na naš trio gledam kot na model družbe. Sprašujem se, kot koreograf in kot posameznik, kako lahko obdržimo svojo identiteto in hkrati delujemo v skupini? Kako brez osebnih žrtev sprejemati vsakodnevne kompromise z drugimi ?

Vsi trije prihajamo iz vzhoda, naši kulturi in jezika sta si podobna, izobraževali smo se na isti akademiji za sodobni ples in imamo do nje podobno kritičen odnos... Smo tudi moški, heterosexualci, belci itd., a kako dobro nas vse to kategoriziranje opiše kot osebe?

Od rojstva naprej se vse življenje učimo s kopiranjem drugih, učimo se obnašanja, socialnih pravil, struktur, konceptov. Ti koncepti so splošno znanje in v večji ali manjši meri prepoznavni s strani ljudi okoli nas. Nekaterih nikoli ne vzljubimo a jim vseeno sledimo, druge pa integriramo in jih začnemo obravnavati kot svoje. Ti sestavljajo moj 'Jaz', to postanem 'Jaz' in v meni živijo, rastejo in bogatijo eden drugega.

Kdo sem torej, kadar, kot imamo navado reči, 'Izgubim kontrolo sam nad sabo', da postanem sam sebi neprepoznavem? Kaj mi pomeni ' Izgubiti se... Kdo sem, kadar me nihče ne opazuje, kadar se ne opazujem niti jaz sam? ? (Jurij Konjar)

Koreografija: Jurij Konjar
Ples: Peter Jaško, Milan Herich, Jurij Konjar
Oblikovanje luči: Davor Balent in Jaka Šimenc
Glasba: Žiga Golob, Marko Gregorič, Gal Gjurin (all double-bass)
Montaža: Blaž Celarec
Kostumografija in scenografija: Andreja Kovač
Producent: Živa Brecelj
Produkcija: Plesni Teater Ljubljana
Program Plesnega Teatra Ljubljana sta omogočila Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana

Premiera: 14. 10. 2004 ob 20.00
Ponovitve: 15., 16. in 17. 10. 2004 ob 20.00
Prizorišče: Plesni Teater Ljubljana, Prijateljeva 2 (Prule)

Priredil

David Ožura - avatar

David Ožura

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 44 člankov.

Katarza za zacetnike (foto Bojan Brecelj) - thumbnail

Katarza za zacetnike (foto Bojan Brecelj)