v rubriki dogodki:
.. / / / 04.09.2003

Positive Circle Festival

Na soboto trinajstega se bo v Izbruhovem kulturnem bazenu v Kranju odvijal Positive Circle Festival s skupinami Entreat., Dickless Tracy, Kaoz, Sabaium, God Scard, Sweet Sorrow, Negligence, Sarcom in Backlash.

Entreat.

Entreat. nastanejo konec leta 1997 z namenom ustvarjati drugačno glasbo, ki jo takratna slovenska alternativna scena ni še poznala. Na začetku je glasba združevala precej elementov takratnih švedskih hardcore skupin in metala. Kasneje temu dodajo še precej nežnejših tonov clean kitar zaradi katerih hitro dobijo naziv emo-metal. Do leta 2002 uspejo izdati demo kaseto (1999), istoimenski 7inch (2000) in prvenec "Shaded" (2001), njihove pesmi pa dobijo mesto tudi na nekaterih kompilacijah: "City Of...", "A Question Of Tolerance?". Medtem tudi veliko koncertirajo po Sloveniji in po ostalih evropskih državah. V letu 2002 pride do prvih sprememb kadra kar se občuti tudi v novem materialu. Te postanejo hitrejše in agresivnejše, skratka bolj metalizirane a še vedno dovolj melodične.

www.entreat.net

Backlash

Bend se je izoblikoval novembra leta 2001, ko so medse sprejeli bobnaja Miha Žvana, a so kmalu zatem ostali brez pevke Maje. Malo za tem se je bendu priključila nova mlada pevka Jasmina. S tako zasedbo so začeli koncertirati po Sloveniji, dokler niso naleteli na nove težave, saj so se razšli z takratnim basistom Gašperjem. V času iskanja novega basista sta skupino zapustila še bobnar Žvan in pevka Jasmina. Ko so se že znašli na robu propada, se jim je končno nasmehnila sreča in so v bend dobili kar tri nove člane: Anjo, Andraža in Roka (obadva ex-Krivi za vse). Roka pa je na bobnih po parih mesecih zamenjala nadobudna Ema (Sarcasm). Glasbeno pa se tudi čuti odmik od začetnega emo punk rocka, ki ga je sedaj nadomestil melodični metal core.

Dickless Tracy

Dickless Tracy je grindead metal bend, ki je začel z obratovanjem avgusta leta '97. Od takrat so imeli nešteto koncertov po Sloveniji in Hrvaški, izdali 2 cdr albuma, snemanje tretjega pa je planirano za novembra letos. Fantje pravijo, da o anarhiji, vegetarijanstvu, religiji, politiki, satanizmu in slovenski metal sceni nimajo svojega mnenja, zato prosijo, da jih tega tudi ne sprašujete.

www.mp3.com/dickless_tracy

God Scard

Kranjski hibridni metalci so bili po povratku na sceno pred dobrima dvema letoma sedaj zopet prisiljeni menjati zasedbo. Od ponovnega rojstva je bend, v katerem je od originalne zasedbe ostal le Nicky, do letošnjega leta odigral več kot 50 koncertov po vsej Sloveniji in Hrvaški. Prvič pa so se z novim basistom predstavili na Metal Mania Open Air-u v Komnu avgusta letos. Njihova glasba se je z leti spreminjala, v zadnjem obdobju močno oklepa modernega thrash metal zvoka, ki kombinira tudi new-age metal in hardcore prijeme. Z novim članom pa so še pridobili na sami udarnosti in brutalnem zvoku. Načrti za naprej pa so jasni: čim prej dokončati dolgo pričakovani prvenec, ki bo izšel za On ParoleProductions. Poleg standardnih koncertnih hitov ala "Jesus Christ" ali "Morning In Silence" lahko pričakujete tudi par novih še neslišanih skladb in še kakšno presenečenje.

www.mp3.com/god_scard

Kaoz

Velenjski thrasherji delujejo že od leta 1993 (takrat še pod imenom Alcohollica). Februarja 1996 so v samozaložbi izdali svojo prvo demo kaseto z naslovom "Keep Trashing", kateri sledi zamenjava kitarista, basist pa je prevzel vokal. Skupina se preimenuje v Kaoz in posname drugi demo "The Day Of The Dead". Oktobra 1998 so ponovno v studiu in rezultat je nova demo kaseta "Feel The Chaos". Zaradi različnih glasbenih pogledov so se odločili za zamenjavo bobnarja in po mesecu dni so že nastopali po Sloveniji. Konec oktobra 1999 so bili povabljeni kot gostje na poslovilno slovensko turnejo legendarnih metalcev Interceptor. Sledi 8 avtorskih pesmi, ki jih zaradi finančnih, predvsem pa zaradi tehničnih problemov niso nikoli dokončali, ki izidejo na demo CD-ju "Damnest Shits". Leto 2002 se je začelo s snemanjem materiala za prvo ploščo, ki je izšla konec marca 2003.

kaoz.rokenrol.com

Negligence

Bend Negligence je bil ustanovljen spomladi 2000 v Ljubljani, ko sta se Dejzi in Jan odločila narediti thrash/heavy metal zasedbo z veliko solo kitar. Njihov dolgoltni kolega Lipnik je ravno iz kitare presedlal na bas, na bobnih pa se jim je pidružil še Zmazek iz benda Abbatoir. Takoj so pričeli z delom in od začetka 2001 do sredine 2002 napisali 12 komadov. Po daljšem iskanju vokalistov so že skoraj obupali, letos poleti pa so se spomnili na Lenarta, ki je že prej sodeloval z Dejzijem v parih projektih. Sedaj pospešeno pilijo vokalne linije in se pripravljajo na snemanje demo posnetkov, ki naj bi bili končani do konca leta.

Sabaium

Zgodovina skupine se prične v letu 1994 pod imenom Catacomb (pod katerim so izdali tudi dve demo kaseti), ki se leta 1997 prelevi v sedanji Sabaium. V vseh letih njihovega delovanja se v bandu zgodi tudi nekaj menjav članov, kot tudi intenzivnega iskanja lasne glasbene usmeritve, ki se je v začetkih nagibala bolj k melodičnemu death metalu in se naposled ustalila pri gothic metal usmeritvi. Slednjemu daje poseben pečat uporaba klaviatur ter dveh različnih moških vokalov, s katerim nam postrežejo tudi na njihovih dveh albumih, "Embraced With Silence" (Seven Art Music, 1999) in "Beyond" (samozaložba, 2002). Člani pa zagotavljajo, da iskanje glasbene usmeritve za njih še zdaleč ni končano.

Sweet Sorrow

Sweet sorrow so nastali leta 1996 v Ljubljani. Od nastanka dalje so izdali dva albuma "Breaking The Silence" za Raspberry Records in "On Life And Death" za Poseidon Records (2001) in sli skozi vec sprememb v postavi benda. Zadnja menjava postave v skupini, konec leta 2002, je pomenila tudi zacetek spremembe v stilu glasbe, ki je postala trsa in agresivnejsa. Le mesec po menjavi zasedbe je skupina zacela vseslovensko turnejo poimenovano Slovenian Sudden Strike tour. Pripravlja pa se tudi snemanje tretjega CD-ja, ki se bo najbrž izvedlo še v letu 2003 ali začetku 2004.

www.sweet-sorrow.com

Več informacij pa na: www.positivecirclefestival.com2.info

Pevec Entreatov - thumbnail

Pevec Entreatov