v rubriki dogodki:
.. / / / 04.10.2000

Cubismo v Ljubljani

Skupino CUBISMO uvrščamo med predstavnike afro-kubanske glasbe, v svetu takšno godbo pogosto označujejo kot latino jazz in salsa. Poleg priredb jazz standardov, popularnih in tradicionalnih kubanskih skladb, ima ansambel v svojem repertoarju tudi avtorske skladbe. Doslej so že izdali albume Cubismo (1997), Viva La Habana! (1998), Alegrate Mi Pueblo (1999). V goste so povabili nekatera svetovno znana imena, pri snovanju so sodelovali Yolanda Duke (Tito Puente Orchestra), Nelson Hernandez, George Makinto (Myriam Makeba Band) ter hrvaška pevka Josipa Lisac.

Motivo Cubano je četrti samostojni album skupine Cubismo z letnico 2000. Pet pesmi za to ploščo je bilo posnetih v studiu Egrem v Havani, ostalih sedem pa je nastalo v zagrebškem studiu Trooly. Na albumu se pojavljajo zveneča imena, kot so Juan De Marcos Gonzales, Teresa Garcia Caturla, Puntilitto (glasbeniki Afro -Cuban All Stars) ter Gibonni z dvema priredbama njegove skladbe Tempera. Producent albuma je Nelson Hernandez, ki je sodeloval tudi pri njihovem prejšnjem albumu Viva la Habana!

Cubismo so o svojem novem albumu
Nekoč smo se pogovarjali, kako krasno bi bilo, če bi odpotovali na Kubo in poiskali korenine glasbe, ki jo igramo. Niti sanjalo se nam ni, da se nam bo to vse tako hitro uresničilo. Gledati Kubo, vohati Kubo, čutiti Kubo, spoznati tamkajšnje ljudi, živeti v skladu z njihovo glasbo, vse to nas je globoko prevzelo. Ta občutenja smo poskušali prenesti na album Motivo Cubano.

Za glasbo, ki jo igramo, bi lahko rekli, da je kubanska s hrvaškim naglasom. To ne pomeni, da je manj kubanska, kot tista, ki je nastala na Kubi, temveč, da je obogatena s specifičnim čutenjem. Tokrat so nas navdihnile čiste vode Jadranskega morja.

Nedvomno je posebno poglavje tega albuma skladba Tempera, ki ima v sebi izredno nalezljive ritme ter speven refren. V ospredju je Gibonni, dobitnik številnih Porinov in najbolje prodajani hrvaški izvajalec in avtor v devetdesetih. V pesmi se Kuba spogleduje z Jadranskim morjem, za kar ima največ zaslug ritem guajire. Čeprav je Tempera v originalu prepleskana z barvami deževnega neba ter zastrta z oblaki ljubezenskih bolečin, so izvajalci vanjo vnesli živopisne barve Karibov in obilico sonca. Skladba je prvič izšla že leta 1997 na Gibonnijevem albumu Ruža vjetrova. Do danes je Tempera že zaživela v številnih priredbah, med drugimi jo je v svoj repertoar vključila Vanna, pa tudi fantje iz skupine Cambi.

Cubismo s svojo komunikativno, plesno glasbo z lahkoto osvajajo nove prostore. Njihova popularnost nezadržno raste tudi v Sloveniji. Pred kratkim so nastopili na prireditvi Miss Slovenije in doživeli prave ovacije.

Devetčlanska zasedba Cubismo bo nastopila na otvoritvi sezone Kluba K4 v sredo. 4. 10. 2000 ob 22. uri. Na osrednji predstavitvi njihove nove plošče v Sloveniji bo premierno prikazan videospot Tempera.

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.