v rubriki dogodki:
.. / / / 19.04.2004

Pridigarji, Skartizani in Red Five Point Star na Vrhniki

Pridigarji, Skartizani in Red Five Point Star se bodo v petek, 23.4., zbrali v vrhniškem klubu Zakon in v živo predstavili skajevsko kompilacijo Ska Factor Positive, na kateri so zduženi ska izvajalci iz področja bivše Jugoslavije.

Skupino Pridigarji sestavljajo Dabe (bas in glas), Blaž ( kitara ), Miha (bobni), Žaža (tenor sax), Sale (trobenta), Jarek (bariton sax), Karči (pozavna), Seba ( hammond)
Svoj prvi nosilec zvoka 7?? ploščo z naslovom Zadnji odcep za Paleozoik, je izdala leta 1989 s pomočjo takratne ZSMS in založbo Front Rock.
Leta 1995 so stvari dokončno dozorele, saj je skupina objavila svoj CD prvenec z naslovom Podvig z napako, pri založbi Ohoho Records (samozaložba). Plošček je doživel velik uspeh, tako pri publiki in kritikih. To leto so dobili tudi nagrado Maršev gojzar, ki jo je podeljeval MARŠ za najboljšo skupino v tem letu, po izboru poslušalcev in glasbenih kritikov radia MARŠ.
Leta 1996 so Pridigarji natisnili nov CD plošček in mu dali naslov Počasne preproge, kjer so zopet predstavili glasbo, značilno samo za Pridigarje. Dopolnili so jo s humornimi in aktualnimi teksti ter jo predstavili v njihovem značilnem humornem slogu po vseh klubskih in prireditvenih prostorih po Sloveniji in tujini. Istega leta je bila podeljena skupini še ena nagrada radia MARŠ - Maršev gojzar za najboljšo koncertno skupino. Leta 1997 je sovpadla z nastopom na Novem rocku, kjer so bili Pridigarji glavni gost prireditve, izdaja še njihovega tretjega CD-ja z naslovom Na vrat na nož.

Skupina je z nastopom in CD-jem samo še utrdila status, ki si ga je z leti pridobila v Sloveniji.
Sledila je tretja nagrada: Zlati petelin za najboljšo pesem alternativnega rocka.
Leta 1999 so izdali že svoj četrti samostojni izdelek z naslovom Idioti v hali slavnih, kateri je utrdil njihov primat v tej glasbeni zvrsti in jim zagotovil status prve slovenske ska-punk skupine.

Leta 1993 je bila na svoji prvi turneji - Slovenia six pack - po Nemčiji, na drugi turneji l.1998 -IdiotSKA tour- je zajela Avstrijo, Nemčijo in Nizozemsko.
V letu 2001 so se Pridigarji kar trikrat odpravili na tuje:
KretenSKA tour je zajela Švico, Nemčijo, Avstrijo in Hrvaško;
Razvijotka Tour je pomenila vrnitev Pridigarjev na balkanski prostor : Subotica, Zrenjanin, Novi Sad, Beograd in zaklučili ciklus "norih" turnej z ImbecilSKA tour s koncerti na Češkem, Nemčiji, Nizozemski in Švici, na kateri so predstavili tudi njihov peti samostojni izdelek z naslovom Vse ali več. Na ploščku VSE ALI VEČ se Pridigarjem pridružita tudi dva ženska glasova, ki slišita na ime Twotonebinas.

Pridigarji so bend, ki te ne pusti, da bi jih neprizadeto opazoval z vogala koncertne dvorane, ampak te s svojo pristnostjo in adrenalinsko polnem nastopu spravi na plesišče, kjer ti napove dvoboj, katerega zmagovalci so do sedaj vedno bili ...??

Pridigarji na :
http://www.geocities.com/pridigarji/

Red five point star so nastali maja leta 1998 v Trbovljah. So produkt takratne poplave hardcore bendov, ki so poleg Not the same, C.O.R., Request Denied in drugih predstavljali močno lokalno sceno, ki se je zaokrožila v delovanje društva THC (Trbovlje Hard Core). Po letu 2000 je njihov punk rock izraz pričel pridobivati navdih Jamajke. Prva zasedba kitare, bobna in basa je v skladu s spreminjanjem stila počasi naraščala v današnjo zasedbo, ki poleg kitare, bobna in basa šteje še trobento, pozavno in klaviaturo.

Skupina se je po razširitvi intenzivno usmerila v ska ritme, navdih pa je iskala v različnih zvrsteh glasbe (Pink Floyd, The Living End, Frank Sinatra, New York Ska-Jazz Ensemble...).V zadnjem času so postali tudi koncertno vedno bolj dejavni. Obredli so že večino slovenskih vasi, nekajkrat gostovali na Hrvaškem, v Avstriji, igrali na festivalih Rock Otočec (2001 in 2003), Soča Reggae Riversplash v Tolminu (2003), z Eyesburni pa so se srečali na prvem Trenchtown festivalu v Srbiji.
Tri njihove skladbe so se poleg skladbe The Authentics in Caddies
znašle na kompilacijskem ploščku pTICK up Ska 2002, ki je lansko leto izšel pri metelkovski založbe KAPA Publishing house, glasbo pa so prispevali tudi kratkometražnemu filmu 'Pot k strpnosti' Urada RS za mladino v okviru organizacije delavnic Vsi drugačni, vsi enakopravni. Skupina svojo glasbo opisuje kot dirty ska, saj v čiste jamajške ska ritme vnašajo elemente punka, rocka, rockabillya, swinga, jazza.

www.redfivepointstar.com

Skartizani so svoje ime in prvi koncert naredili in dobili pri ormožanih v času milenijuma. Razigrana s pihalno/trobilno sekcijo okreplena skupina za dober ska in žur je hitro našla koncertne odre na katerih je bil z njimi zmeraj zagotovljen žur. Po koncertnem obdobju dveh let se skupina spopade tudi z avtorsko ustvarjalnostjo in posname Glavno da se šajba in How to skunk. Po krajšem zatišju se skupina pojavi na kompilacijskem ploščku Ska factor positive, ob katerem začne zopet z koncertiranjem po Sloveniji ! Prihodnost ! Bo treba kar njih vprašat ! Vsekakor pa zanimiva in polna žuranja!

Vstopnina: 600 sit

 - thumbnail