v rubriki dogodki:
.. / / / 18.02.2002

Prihaja Pekinška opera

Ali ste se pripravljeni potopiti v nov svet. Svet poln orientalske eksotike, bleščečih kostumov, elegatnih gibov, petja, plesa ter glasbe, k vsem temu pa dodajte še akrobatiko, samoobrambne veščine in mimiko. Vse te elemente vsebuje in združuje Pekinška opera, ki se lahko pohvali z vrhunskimi umetniki in izjemnim umetniškim slovesom, kakršnega uživa tako doma kot na tujem.

V Pekinški operi je v ospredju igralec. Blišč odra je namenjen samo zanj: drzno in izredno skrbno ličenje obraza, brada različne dolžine in barve, bogati in sijoči kostumi, ki jih je težko nositi in se v njih gibati. Vse to ni tu le zaradi dekoracije, temveč tudi kot bistveni del igralčevih orodij.

Vizualni elementi opredelijo starost in tip, izražajo čustva in, najpomembneje, prikažejo tehnike. Gib dolgega rokava, naprimer, ima svoj lasten znakovni jezik. Hiter zamah navzdol desnega rokava ponavadi pomeni nejevoljo ali odslovitev: viseči rokavi obeh rok z dvignjenimi rameni izdajajo izredno razburjenost in, ko se tresejo, izražajo strah.

Igralca že od otroških let urijo štirih temeljnih odrskih veščin: petja, plesa, recitacije in spretnosti bojevanja. Šele ko osvoji te štiri veščine, se začne poglabljati v enega od štirih glavnih značajskih arhetipov: Sheng (kultivirani moški), Dan (ženska), Jing (robatež) in Chow (klovn). Vsak lik zahteva drugačno ličenje, kostumiranje, predpisano ima drugačno hojo, geste in glasovno višino.

Tudi vloga glasbil, na katera igra orkester, je v Pekinški operi natančno določena: glasba podpira igro. Dirigent ne stoji, ampak sedi skupaj z glasbeniki. Arije niso pisane za posamezne opere, kot je v navadi na Zahodu. So sestavni del zbirke znanih melodij, ki v omikanem občinstvu prebudijo določeno razpoloženje.

Pri nas se bo predstavila Pekinška operna skupina Jing Ju katero so leta 1989 ustanovili diplomanti Pekinške operne šole in Kitajske operne univerze. Glavni namen skupine je ohranjati kulturno dediščino Kitajske in spodbujati mlade igralce pekinške opere.
Gre za najmlajšo pekinško skupino, vendar to ne krati njihove profesionalnosti. V skupini je več kot deset večjih zvezd, od tega so štiri prejeli posebne nagrade v Tiazhinu na Kitajskem narodnem opernem tekmovanju mladih leta 1992. Skupina je do sedaj prejela 13 nagrad, vključno z nagradama za koreografijo in režijo.

Obeta se nam pravi odrski spektakel, ki vas vsekakor ne bo pustil hladne.

Nastop Pekinške opere bo v nedeljo 17. marca ob 19.30. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

Pekinska opera - thumbnail

Pekinska opera