v rubriki dogodki:
.. / / / 20.01.2003

We in El Caco v Ortu

We in El Caco nastopajo v sredo 22. 1. v Orto klubu. Ha ha ha, piše se leto 2003, Buba pa še vedno ne kloni. Še več, naprej gre s polno paro. Če smo lanskoletno koncertno košnjo dodobra obeležili s triumfom zasedbe DäLEK (1. mesto v kategoriji najboljsi koncertni dogodek po mnenju glasbene redakcije Radia Student, pravtako za plosco leta, po mnenju Mladine oz. Rodea "eden od kandidatov za elektronski ali obenem celo dratarski koncert leta"), potem vsekakor zagotavljamo, da bomo tudi letos skušali priti v glasbene anale. In ker se leto običajno prične z januarjem, je nekako primerno, da s tem mesecem otvorimo novo koncertno sezono in vam za uvod ponudimo preverjeno kohorto iz Norveške.

Obe skupini, WE in EL CACO, smo v temle okolišu že opazovali, vendar ne na isti večer. We so leta 1999 gostovali na velenjski Kunigundi, kamor so prispeli pod okriljem kultnih Masters Of Reality. Seveda se na turneji z Mastersi niso znašli po pomoti, ampak predvsem zato, ker so bili vzorni praktikanti njihovega "rikverc" principa in so obenem spretno stapljali staro z novejšim. No, ne rabiš ravno diplome s Harvarda, da iz naslova EP-ja From The Spaceways ali pa denimo komada 1971 razbereš, kam norveški "we are We" hodijo po ozimnico. S težo devetdesetih in občutji sedemdesetih so skonstruirali moderen hard rock, ki so ga uspešno razsipali po vseh večjih skandinavskih festivalih, baje pa so jim skandirali tudi že na Otoku. Zadnja plošča četverca We precej dvoumne nomenklature Dinosauric Futurobic je izšla lani pri novem okrajnem skrbniku, založbi Black Ballon Records. Pri istem založniku in v istem Oslu prebivajo trije člani zasedbe El Caco, ki jim v ruralnem glasbenem žargonu ljubkovalno pravimo kar "pojoči kakci". Kakci so do danes obelodanili vsega eno zaresno ploščo - Viva -, nekakšno zlitino blestečih utrinkov Kiss, Alice in Chains, Nebule (s katerimi smo jih gledali lani v KUD-u) ter Queens Of The Stone Age, če si dovolimo malce umetniške pavšalnosti. Kdor morda misli, da niso dovolj ostri, naj si le zapomni, da pevec in basist benda El Caco sliši na ime Osa. Z velikim o, lepo prosim.
Pa še to. Po mnenju mnogih muzikologov se v zadnjih letih prav v Skandinaviji kleše najbolj žlahtna glasba. Zatorej, naredimo to deželo (vsaj za en večer) "vikinško"!
Diskografija We: (albumi)
In A Field Of Moose (Voices Of Wonder, 1994)
Violently Coloured Sneakers (VOW, '96)
Wooferwheels (VOW, '97)
Livin' The Lore (VOW, '99)
Dinosauric Futurobic (Black Ballon Records, '02)

Diskografija El Caco: (album)
Viva (Black ballon Records/Music For Nations, '01)

Robl Kakčar

 - thumbnail