v rubriki dogodki:
.. / / / 19.10.2004

Radikal Dub Kolektiv v Sloveniji

Radikal Dub Kolektiv so posneli svojo prvo ploščo, ki jo bodo v petek, 29.10., predstavili v Menzi pri koritu na Metelkovi, v soboto, 30.10, pa v SMOCL v Laškem.

Radikal Dub Kolektiv poznamo predvsem kot zelo izviren dub-reggae band, ki svoj (ne)definirani stil kombinira s prvinami punkrocka, rootsreggae in ska glasbe in ga včasih postavi v povsem transoidni ambient.

RDK so se formirali v maju 2002 kot pet članska zasedba, od katerih večina že leta igra v (tudi žanrsko) različnih skupinah. Danes RDK sestavlja 8 clanov: Jacko - kitara, Vrx ? bas, Sheki ? sampler, efekti, groovebox, Jebiga ? bobni, Dr. Vax ? synth x2, melodica, glas, Korx ? sax, Bole ? sax, Damir ? zvok in efekti.

V kratkem času obstoja se kolektiv lahko pohvali s kreativno, kot tudi koncertno hiperaktivnostjo. To so s številnimi nastopi po slovenskih klubih tudi že dokazali. Od samega začetka kolektiv ustvarja avtorsko glasbo, ki jo bodo v Menzi pri koritu predstavili na prvem samostojnem albumu. Album, za katerega material so posneli že v juniju 2003, bi moral iziti že marca, a se je zataknilo pri prijavljanju avtorskih pravic pri za to ustanovljeni instituciji, ki pri nas sliši na ime SAZAS. RDK namreč svojih skladb niso hoteli "zaščititi", zato jim cedejk niso hoteli natisniti.

Skupina je namreč pričela z razvojem svojevrstnega "techno-dub" zvoka, kar pomeni, da je prej ležerne in na momente zaspane ritme zamenjala nekoliko bolj up-tempo ritem sekcija z izrazitim beatom, kar vsekakor napoveduje še nekoliko bolj razgiban koncert.

Po koncertu sledi dub-reggae-breakbeat-jungle-punk žur.

 - thumbnail