v rubriki dogodki:
.. / / / 19.04.2005

Vzgoja nevidnega človeka

Večer z naslovom Vzgoja nevidnega človeka letos že tretje leto zapored v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma predstavlja dijake Umetniške gimnazije - modul sodobni ples. Tokrat v petek, 22. aprila ob 19. uri.

V Predpremieri '05 bo na odru skoraj šestdeset mladih talentiranih plesalcev iz vse Slovenije, ki pod mentorskih vodstvom priznanih slovenskih plesalcev in koreografov sodobnega plesa ter mentorjev s področja gledališča pripravljajo enourni plesni večer, ki je splet solov in skupinskih koreografij.

Ideja večera, prikazati šolsko dejavnost, je prerasla v kvaliteten in estetski umetniški večer, ki je zanimiv za širšo plesno občinstvo, o čemer pričata oba do sedaj razprodana večera in navdušeni odzivi. Za plesalce - dijake pa je to pomemben izziv in močna izkušnja na njihovi profesionalni poti.

V program Umetniške gimnazije - modul sodobni ples, ki deluje na SVŠGL (Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji) Ljubljana od leta 1999/2000, se je letos vpisala že sedma generacija mladih plesalcev. Glavni iniciatorki programa sta bili Ksenija Hribar in Maja Delak. Tekom izobraževnja se dijaki spoznajo s sodobnimi plesnimi tehnikami, baletom, prilagojenim potrebam sodobnega plesalca, z anatomijo človekovega telesa, glasbo, zgodovino plesa in odrsko umetnostjo.

Upamo, da nam na visokošolski program za sodobni ples, čigra prvi osnutek (pripravili sta ga Tanja Skok in Uršula Teržan) je bil poslan l. 2000 Zavodu za šolstvo s predlaganimi tremi smermi študija: 1. plesalec, koreograf, 2. plesni kritik, teoretik, zgodovinar ter 3. plesni pedagog ne bo potrebno (pre)dolgo čakati...

"Kakšna je vzgoja nevidnega človeka? Kdo je sploh tak? Nevidni človek bi bil okolju prijazen. Tihe narave, bledega obraza, z napol zastrtimi očmi ... mogoče brez obraza. Ko bi hodil mimo ljudi, ga ti ne bi opazili, ker ne bi bil brezizrazen. Vedel bi samo toliko, kot je potrebno za njegovo delo. Kajti, če bi vedel več, kot je potrebno, bi se morda preveč oglašal in s tem motil druge nevidne ljudi okoli sebe. Bil bi pošten in lahko bi ga bilo izkoriščati, saj bi ubogal vse, kar se mu reče, brez besed. Nikoli se ne bi nasmehnil, jokal, prepiral.
Vendar, ali lahko ločimo nevidnega človeka od konformista, ali pa od tistega, ki ne zna zbuditi pozornosti? Mogoče pa gre nevidni človek prevelikokrat mimo sebe, se ne posluša in je zato neviden? Kaj potrebuje, da bi postal viden?
Včasih si česa močno želimo. Želja se nam lahko uresniči."

Ples: dijakinje in dijaki SVŠGL - Umetniške gimnazije, modul sodobni ples
Umetniško vodstvo: Maja Delak
Glasba v živo: Davor Herceg in Marjan Stanič
Pedagogi in mentorji: Nataša Tovirac, Mojca Dimec, Dejan Srhoj, Tanja Skok,
Petra Pikalo, Leja Jurišič, Maja Delak, Boštjan Antončič, Matej Kejžar, Lane
Stranič
Kostumografija: Nadja Bedjanič
Produkcija: Zavod EN-KNAP
Izvršna producentka: Karla Železnik
Koprodukcija: Cankarjev dom, SVŠGL

Priredil

David Ožura - avatar

David Ožura

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 44 člankov.