v rubriki dogodki:
.. / / / 15.10.2004

Rapetek no. X

Bad Copy, Škabo in Ajs Nigrutin bodo nastopili na desetem rapetku, 29.10, v Gala Hali na Metelkovi.Bad Copy je odlična tričlanska beograjska rap zasedba, ki je lani na založbi One records izdala svojo prvo skupno ploščo "Sve samo hedovi".

Na njej so vse pesmi producirali oni sami, kot gostje pa se na njihovi plošči pojavijo Škabo, Bitcharke na travi in Seven. Zasedbo sicer sestavljajo trije odlični raperji, Ajs Nigrutin, Sky Wikluh ter Timjah, ki skupaj delujejo že precej časa. Tako sta leta 1965 famo te zasedbe pričela Ajs Nigrutin in Miki Boy, ki je kasneje umrl v vojski, Ajs pa je nadaljeval delo s Timjah ter Sky Wikluhom. Njihov veliki uspeh plošče "Sve samo hedovi" je presenetil le tiste, ki pred tem niso opazili solo stvari Sky Wikluha in Ajs Nigrutina, gostovanj na plošči Voodoo Popeya in tako dalje, ostali pa so dolgo čakali na izid albuma. O uspehu njihovega prvenca nam vse pove podatek, da je single ?Uno Duo Tre? pristal na drugem mestu lestvice leta na legendarnem beograjskem radiu B92, da jih je k sodelovanju na Unity v Tuzlo povabil Edo Maajka in da je bila njihova plošča odlično sprejeta tako s strani kritikov, kot s strani publike. Njihov ironičen in na trenutke ciničen pogled na svet, marketing in izdajo profitabilnih plošč, se odlično vlopi v njihov siceršnji stil, kjer opevajo hvalospeve alkoholu in porno filmom. Spadajo pod okrilje beograjske založbe One, pri kateri sta lani Ajs Nigrutin in Timjah izdala tudi skupno ploščo 43zla, med drugim pa skupina tudi odkriva raznorazne druge izvajalce širom Beograd, saj sta recimo pod njihovem pokroviteljstvom na svet prilezli tudi Bičarke na travi in še nekaj drugih imen srbske rap scene, trenutno pa se na izid svojega prvenca ?Zašto brate Vikler? pripravlja Sky Wikluh

Ajs Nigrutin je idejni tvorec zasedbe Bad Copy in njen protagonist. V Srbiji velja za enega najbolj smešnih mc-jev. V svoji karieri je sodeloval z mnogimi najvidnejšimi predstavniki srbskega rapa, med drugim tudi z Voodoo Popeyem in s svojim odkritjem imenovanim Bičarke na travi in drugimi.... Ajs sicer prebiva v Beogradu, njegova besedila odražajo življenje v Beogradu na neposreden, a hkrati grotesken in smešen način, ki je postal kar njegov zaščitni znak. Njegova edina samostojna plošča Nigrutinski rečeno (One Records). Tematsko se loteva droge, seksa in vsega kar gre zraven, njegov flow in interpretacija pa se lepo vklapljata v njegova besedila. Kod predskupina je nastopal tudi pred mnogimi ameriškimi gosti, najbolj ponosen pa je na izvedbo pesmi ?Sinoč u klozetu?, ki jo je odrapal pred koncertom DAS EFX-ov. Za njegovo največje odkritje trenutno pa velja srbski dvojec Bičarke na travi, ki se vse bolj uspešno predstavlja tudi pri nas.

Škabo je najbolj viden in znan predstavnik kontroverzne srbske zasedbe Beogradski sindikat, ki je pred leti tako razjezila oblast s komadom ?Govedina?, da se okrog njih še do danes ni polegel prah. Po izidu prve in pred izidom druge plošče Beogradskega sindikata, je Škabo za založbo One Records izdal ploščo ?Sam?, ki ni toliko politična kot večina stvari Beogradskega sindikata, temveč se ukvarja z več različnimi temami. Velike promocije za album sploh ni imel, saj je kmalu odšel na služenje vojaškega roka v Novi Sad, od koder se je vrnil šele pred kratkim, tam pa je nase opozoril še z odličnim in opaznim nastopom na letošnjem Exit festivalu. Škabo je sodeloval z mnogimi srbskimi raperji, trenutno pa je zaposlen predvsem z delom na svojem novem solo albumu ter na novem albumu Beogradskega sindikata. Kariero je pričel že leta 1996, ko je bil poglavitni del skupine Red Zmaja, ki je ob združitvi le-te z zasedbo Tumz ter MC Flexom, na skupnem koncertu v beograjskem SKC-ju, prerasla v Beogradski sindikat.

DJ Kobazz velja za enega najboljših rap dj-ev v Srbiji, njegov boarderski team Kobazz team pa je prerasel zgolj okvire boarderskega team, temveč je postal že kar institucija v malem. On sam pa velja za enega najboljših srbski skateboarderjev, ki svojo ljubezen deli na dva dela - na rap glasbo in na boardanje?

 - thumbnail